ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΠΑ: Στο στόχαστρο η μεταναστευτική πολιτική του Ομπάμα

undocumented-immigrant

Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Κέλι, υπέγραψε χθες ένα υπόμνημα, το οποίο καταργεί ένα σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης να προστατεύσει από την έκδοση μερικούς παράτυπους μετανάστες που είναι γονείς νόμιμων κατοίκων των ΗΠΑ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου.

Το πρόγραμμα είχε ανακοινωθεί από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα το 2014, αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ γιατί μπλοκαρίστηκε από ομοσπονδιακό δικαστήριο. Ο Ομπάμα είχε την ελπίδα ότι η αναμόρφωση του μεταναστευτικού συστήματος και η επίλυση του θέματος των περίπου 11 εκατομμυρίων που βρίσκονται παράνομα στη χώρα θα ήταν κομμάτι της προεδρικής του κληρονομιάς.

Το πρόγραμμα του Ομπάμα σκόπευε να επιτρέψει σε 4 περίπου εκατομμύρια – εκείνους που ζουν παράνομα στις ΗΠΑ τουλάχιστον από το 2010, δεν έχουν ποινικό μητρώο και έχουν παιδιά που είναι Αμερικανοί πολίτες ή νόμιμη μόνιμη κατοικία – να μπουν σε ένα πρόγραμμα που θα τους προστάτευε από απέλαση και θα τους έδινε άδειες εργασίας. Ωστόσο δικαστήρια 25 περίπου πολιτειών πάγωσαν το πρόγραμμα θεωρώντας ότι ο Ομπάμα υπερέβαινε τις εξουσίες που του έδινε το Σύνταγμα και παραβίαζε την εξουσία του Κογκρέσου. Το ανώτατο δικαστήριο δεν είχε μπορέσει να αποφασίσει καθώς είχε καταλήξει σε ισοψηφία 4-4.

Η κατάργηση του συγκεκριμένου σχεδίου του πρώην προέδρου των ΗΠΑ από τον νυν έρχεται μετά τα όσα έχουν διαδραματιστεί τους τελευταίους μήνες στη χώρα με την κατάργηση του σχεδίου για την υγεία και τη δημόσια ασφάλιση, που έμεινε στην ιστορία ως ObamaCAre.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top