ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΠΑ: Χάος από την πολιτική της κυβέρνησης για την επανένωση των παιδιών

us-mexico1

Η κυβέρνηση Τραμπ ζήτησε από τον αμερικανικό στρατό να ετοιμάσει κατάλυμα για περίπου 20.000 παιδιά-πρόσφυγες, την ίδια ώρα που η προσπάθεια του προέδρου να ανακαλέσει την πολιτική του για τον χωρισμό των παιδιών από τους γονείς τους, έχουν προκαλέσει χάος.
Ενώ δεν έχει παρθεί σχετική απόφαση, το υπουργείο Υγείας και Ανθρωπιστικών Υπηρεσιών (HHS) ήδη αξιολόγησε τρεις στρατιωτικές βάσεις στο Τέξας και αναμένεται να ελέγξει μία ακόμα στο Άρκανσας, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Πενταγώνου Ντάνα Γουάιτ.
Είπε ότι το HHS έχει ζητήσει από το Πεντάγωνο να «καθορίσει τις δυνατότητες παροχής μέχρι και 20.000 προσωρινών κλινών σε ασυνόδευτα παιδιά» σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Η Γουάιτ δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες και δεν είναι καθαρό πόσα από τα παιδιά που θα μπορούσαν να σταλούν στις βάσεις βρίσκονται ήδη κρατούμενα σε άλλες εγκαταστάσεις.
Ο Τραμπ και η κυβέρνησή του αντιμετώπισαν σκληρή κριτική τις τελευταίες εβδομάδες για τον χωρισμό 2.300 παιδιών από τις οικογένειές τους για να μπορέσουν να φέρουν κατηγορίες εναντίον των γονέων για παράνομη είσοδο στη χώρα.
Τα βίντεο με τα παιδιά να κάθονται σε κλουβιά και ο ήχος του κλάματος των παιδιών προκάλεσαν παγκόσμιο θυμό.
Ο Τραμπ υποχώρησε την Τετάρτη και υπέγραψε διάταγμα για να μένουν οι οικογένειες ενωμένες στα κέντρα κράτησης στη διάρκεια των διαδικαστικών.
Αλλά μέχρι αργά την Πέμπτ δεν ήταν καθαρό πώς και πότε αυτά τα παιδιά θα επανενωθούν με τους γονείς τους, και πού θα κρατούνται οι οικογένειες όταν αποδοθούν στους γονείς κατηγορίες. Επίσης δεν ήταν καθαρό αν η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κατηγορεί όσους περνούν παράνομα τα σύνορα.
Ενώ οι εισαγγελείς λένε ότι δεν θα σταματήσουν τις διώξεις, κάποιες από τις προγραμματισμένες διαδικασίες δεν προφώρησαν. Στο Μακάλλεν του Τέξας 17 μετανάστες έμαθαν από τους συνηγόρους τους ότι προς το παρόν οι υποθέσεις τους δεν θα προχωρήσουν.
Πριν την αναχώρηση μιας πτήσης επαναπροώθησης προς την Ονδούρα από το Τέξας, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ρώτησαν ποιοι έχουν παιδιά υπό κράτηση στις ΗΠΑ και οι 4 που σήκωσαν τα χέρια τους δεν μπήκαν στην πτήση, είπαν στο Reuters αυτοί που επέστρεψαν στην Ονδούρα.
Την Πέμπτη πέταξε για Τέξας η Πρώτη Κυρία Μελάνια Τραμπ για να επισκεφθεί παιδιά που χωρίστηκαν από τους γονείς τους. Αλλά το τζάκετ που φορούσε με το σύνθημα «Πραγματικά δεν με νοιάζει, εσένα;» μείωνε το μήνυμα της συμπόνιας και προκάλεσε σάλο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Λευκός Οίκος απάντησε ότι δεν υπάρχει κανένα κρυφό μήνυμα: «Είναι απλά ένα τζάκετ» είπε η εκπρόσωπος της Μελάνια Τραμπ. «Μετά την τόσο σημαντική επίσκεψη στο Τέξας, ελπίζω ότι τα μέσα δεν θα επιλέξουν να εστιάσουν στα ρούχα της».

melania1
Απο την πλευρά του ο πρόεδρος έγραψε στο twitter ότι το μήνυμα απευθυνόταν προς τα «Fake News Media»

Καταψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων το ένα από τα νομοσχέδια για τη μετανάστευση 
Η Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε απόψε το ένα από τα νομοσχέδια που προωθούσαν οι Ρεπουμπλικάνοι.
Το νομοσχέδιο στόχευε στη δραστική μείωση στις χορηγήσεις βίζας για νόμιμη μετανάστευση στις ΗΠΑ αλλά και στην προσωρινή προστασία των «Ονειροπόλων» από την απέλαση.
Οι «Ονειροπόλοι» είναι οι νέοι που είχαν μπει παράνομα στη χώρα όταν ήταν ακόμη ανήλικοι και τους είχε χορηγηθεί ένα προσωρινό καθεστώς προστασίας ώστε να μπορούν να σπουδάσουν και να εργαστούν στις ΗΠΑ.
Το νομοσχέδιο αυτό απορρίφθηκε με ψήφους 193 υπέρ έναντι 231 κατά, καθώς το καταψήφισαν οι Δημοκρατικοί αλλά και μια ομάδα Ρεπουμπλικανών βουλευτών.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων επρόκειτο να εξετάσει και να ψηφίσει σήμερα και ένα δεύτερο νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό, που είναι πιθανόν ότι θα έβρισκε μεγαλύτερη στήριξη μεταξύ των Ρεπουμπλικανών που διαθέτουν την πλειοψηφία στο Σώμα αυτό. Ωστόσο, οι επικεφαλής του κόμματος ανέβαλαν την ψηφοφορία μέχρι αύριο Παρασκευή.

πληροφορίες: ΑΠΕ ΜΠΕ/ reuters.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top