ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΠΑ: Ψήφισε η Γερουσία για την χρηματοδότηση αλλά το ομοσπονδιακό κράτος «κλείνει»

capitol washington

Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε το νομοσχέδιο που αναμένεται ότι θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους μέχρι το πέρας του οικονομικού έτους 2019 και την αύξηση των δαπανών τομέων του δημόσιου τομέα. Το νομοσχέδιο έχει τώρα σταλεί προς έγκριση στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου όμως συναντά επίσης αντιστάσεις, για να υπερψηφιστεί, πριν καταλήξει στο Οβάλ Γραφείο. Οι γερουσιαστές δυσκολεύθηκαν να ξεπεράσουν τις αντιρρήσεις που προέβαλε την τελευταία στιγμή ο Ρεπουμπλικάνος Ραντ Πολ που ήταν αντίθετος στις δαπάνες που θα χρηματοδοτούνται από έλλειμμα στον προϋπολογισμό.
Αν και οι Ρεπουμπλικανοί είναι γνωστοί ως το κόμμα του δημοσιονομικού συντηρητισμού, το κόμμα και ο Τραμπ ενέκριναν τον Δεκέμβριο το φορολογικό νομοσχέδιο που πρόκειται να προσθέσει 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια στο δημόσιο χρέος των 20 τρις. τα επόμενα 10 χρόνια.
«Έθεσα υποψηφιότητα επειδή επέκρινα τα ελλείμματα του προέδρου Ομπάμα» είπε ο Πολ. «Τώρα έχουμε Ρεπουμπλικανούς χέρι-χέρι με τους Δημοκρατικούς να μας προσφέρουν ελλείμματα τρισεκατομμυρίων. Δεν μπορώ να κάνω τα στραβά μάτια επειδή τώρα το κόμμα μου είναι συνένοχος στα ελλείμματα. Ποιος φταίει; Και τα δύο κόμματα» είπε.
Ο Πολ είχε ψηφίσει τον Δεκέμβριο το φορολογικό νομοσχέδιο.
Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι το Κογκρέσο έχασε την προθεσμία, ώστε να περάσει το νομοσχέδιο που θα επέτρεπε την ανανέωση της χρηματοδότησής του και να αποφευχθεί μία ακόμη αναστολή της λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους.
Το νομοσχέδιο των 600 σελίδων προτείνει αύξηση των δαπανών του κράτους κατά περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια, κυρίως για την άμυνα και τις εσωτερικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.
Επισήμως, η χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών σταμάτησε στις 07:00 ώρα Ελλάδας. Η αμερικανική κυβέρνηση ενημέρωσε τους δημόσιους λειτουργούς ότι λόγω της διακοπής της, η λειτουργία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών εν μέρει τουλάχιστον θα ανασταλεί και τους προέτρεψε να επικοινωνήσουν με τις οικείες υπηρεσίες τους πριν να πάνε στις θέσεις τους σήμερα. Αυτή θα είναι η δεύτερη φορά που θα ανασταλεί εν μέρει η λειτουργία υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους μέσα σε τρεις εβδομάδες, μετά την αποτυχία του αμερικανικού κοινοβουλίου να εγκρίνει ένα σχέδιο νόμου βάσει του συμβιβασμού στον οποίο είχαν καταλήξει οι ρεπουμπλικάνοι και οι δημοκρατικοί. Η πρώτη παράλυση του δημόσιου τομέα στις ΗΠΑ είχε σημειωθεί την 20ή Ιανουαρίου και διήρκεσε τρεις ημέρες.
Για να αποτραπεί το διαβόητο shutdown, η πρόταση νόμου που προβλέπει τη χρηματοδότηση του κράτους μέχρι το 2019 θα έπρεπε να είχε ψηφιστεί ως τα μεσάνυχτα από τη Γερουσία, τη Βουλή των Αντιπροσώπων και να σταλεί στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ προς επικύρωση.
Η αναστολή της λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους μπορεί να αποδειχθεί πολύ σύντομη, αλλά αντανακλά την πόλωση στο αμερικανικό πολιτικό σκηνικό παρότι ο συμβιβασμός που προτάθηκε είχε την υποστήριξη ηγετικών στελεχών τόσο των δημοκρατικών όσο και του GOP.
Η υπηρεσία διαχείρισης και προϋπολογισμού (Office of Management and Budget, OMB) του Λευκού Οίκου επεσήμανε ότι η λειτουργία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών θα «διαφέρει ανά υπηρεσία» και πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι «θα πρέπει να απευθυνθούν στην υπηρεσία τους για να λάβουν οδηγίες
Το shutdown στην Ουάσιγκτον έρχεται σε κρίσιμη στιγμή για τις αγορές. Την Τρίτη στη Wall Street σημειώθηκε μινι-κραχ και ο δείκτης S&P 500 κατρακύλησε κατά 3.8 τα εκατό.
Οι αγορές δεν αντέδρασαν στο προήγουμενο «κλείσιμο» τον Ιανουάριο, αλλά αυτό ήταν πριν το τεράστιο ξεπούλημα που ξεκίνησε στις 30 Ιανουαρίου εν μέσω ανησυχιών για τον πληθωρισμό και υψηλότερα επιτόκια.
Η ανησυχία των αγορών θα μπορούσε εν μέρει να μειωθεί από ένα άλλο κομμάτι του νομοσχεδίου που θα επεκτείνει το πλαφόν του χρέους ως τον Μάρτιο του 2019, προλαμβάνοντας περαιτέρω αντιπαραθέσεις για το ευαίσθητο θέμα στο Κογκρέσο για πάνω από ένα χρόνο.
Αλλά η τελική ψήφιση είναι ακόμα αβέβαιη, με την επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και άλλους στο κόμμα της να είναι αντίθετοι γιατί οι ηγέτες των Ρεπουμπλικανών δεν της εγγυώνται αν θα επιτρέψουν αργότερα συζήτηση για τα βήματα προστασίας κατά της απέλασης των 700 χιλιάδων «ονειροπόλων».

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top