ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΠΑ: Ψηφίζονται νέες κυρώσεις σε Ρωσία, Ιράν και Βόρεια Κορέα

trump-tweet-sessions

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ αναμένεται να ψηφίσει με συντριπτική πλειοψηφία νομοσχέδιο για νέες κυρώσεις στη Ρωσία, το Ιράν και την Βόρεια Κορέα, προκαλώντας περιπλοκές στις ελπίδες του Αμερικανού προέδρου για βελτίωση των σχέσεων με την Μόσχα.

Τα μέτρα που έχουν διακομματική στήριξη έχουν στόχο να «τιμωρήσουν» την Ρωσία για την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ουκρανία το 2014 και την πιθανή ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Αν το νομοσχέδιο περάσει και από την Γερουσία, ο Τραμπ θα χρειαστεί να αποφασίσει αν θα υπογράψει τον νόμο ή θα ασκήσει βέτο. Πιθανό βέτο του μπορεί να παρακαμφθεί από τους νομοθέτες.

 Η κυβέρνηση Τραμπ αρνήθηκε την πρόβλεψη του νομοσχεδίου ότι ο πρόεδρος πρέπει να έχει έγκριση του Κογκρέσου πριν επιτρέψει να χαλαρώσουν οι κυρώσεις στη Μόσχα.

 «Θα μελετήσει τη νομοθεσία και θα δει το τελικό προϊόν» είπε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς, όταν ρωτήθηκε αν ο Τραμπ θα στηρίξει το νομοσχέδιο.

 Μια προηγούμενη μορφή του νομοσχεδίου που περιλάμβανε κυρώσεις σε Ρωσία και Ιράν πέρασε στις 15 Ιουνίου από την Γερουσία με ψήφους 98-2. Νομοσχέδιο για κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα πέρασε από την Βουλή των αντιπροσώπων το Μάιο με ψήφους 419-1, και η καθυστέρηση της Γερουσίας να συζητήσει το νόμο έχει προκαλέσει εκνευρισμό στα μέλη της Βουλής, που είδαν το νομοσχέδιο για τις κυρώσεις σε Ιράν και Ρωσία σαν ευκαιρία να περάσουν τα μέτρα για την Κορέα από την Γερουσία.

Η σχέση του Τραμπ με την Ρωσία αποτελεί ζήτημα συζήτησης στους πρώτους 6 μήνες της θητείας του καθώς συνεχίζονται οι έρευνες για την πιθανή  συνωμοσία συνεργατών του με Ρώσους χάκερς για να επηρεαστεί το αποτέλεσμα των εκλογών υπέρ του.

 Η Ρωσία αρνείται κάθε ανάμιξη και ο Τραμπ αρνείται ότι η εκστρατεία του συνέργησε με την Μόσχα, χαρακτηρίζοντας τις έρευνες πολιτικά υποκινούμενες και ασκώντας διαρκώς κριτική εναντίον τους.

 Σε μια σειρά από τιτιβίσματα, ο Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση στον υπουργό Δικαιοσύνης και τον υπηρεστιακό διευθυντή του FBI Αντριου Μακκέιμπ. Χωρίς να παρέχει οποιοδήποτε στοιχείο, ο Τραμπ ανέφερε «ουκρανικές προσπάθειες για σαμποτάζ» της καμπάνιας του έτσι ώστε να επωφεληθεί η αντίπαλός του Χίλαρι Κλίντον.

 

 

 Ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός του Τραμπ και σύμβουλος του Λευκού Οίκου, θα πάει στο Καπιτώλιο για δεύτερη συνεχή μέρα για να καταθέσει για τις επαφές του με Ρώσους αξιωματούχους στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και της μεταβατικής περιόδου.

 Την Τρίτη ο Τραμπ εξήρε τον Κούσνερ λέγοντας ότι τα πήγε πολύ καλά χθες αποδεικνύοντας ότι δεν συνωμότησε με τους Ρώσους.

πηγή: reuters.com

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top