ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΠΑ: «Όλες οι επιλογές είναι πάνω στο τραπέζι» για την Βόρεια Κορέα

U.S. Secretary of State Rex Tillerson (L) speaks as South Korean Foreign Minister Yun Byung-Se looks on during a news conference in Seoul, South Korea March 17, 2017. REUTERS/JUNG Yeon-Je

Η κυβέρνηση Τραμπ έδωσε το πιο καθαρό σήμα ότι θα μπορούσε να εξετάσει στρατιωτική δράση κατά της Βόρειας Κορέας, με τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλλερσον να λέει ότι «όλες οι επιλογές είναι πάνω στο τραπέζι» για την αποτροπή της απειλής από την Πιονγκ Γιανγκ.
Οι εντάσεις βρίσκονται στα ύψη στην βορειοανατολική Ασία, με την Β. Κορέα να είναι αποφασισμένη να προχωρήσει το πυραυλικό της πρόγραμμα και την Κίνα εκνευρισμένη με την απόφαση της Νότιας Κορέας να αναπτύξει Αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα.
Οι δηλώσεις του Τίλλερσον, που αφήνουν ανοιχτή την πόρτα για στρατιωτική δράση, θα πυροδοτήσουν του φόβους για ένταση στην περιοχή.
«Ας είμαι πολύ καθαρός: η πολιτική της στρατηγικής υπομονής έχει τελειώσει» είπε ο Τίλλερσον σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον νοτιοκορεάτη υπουργό εξωτερικών Γιουν Μπιουνγκ-σε στη Σεούλ, αναφερόμενος στην πολιτική της κυβέρνησης Ομπάμα.
«Εξετάζουμε ένα νέο φάσμα μέτρων διπλωματίας, ασφάλειας και οικονομίας. Ολες οι επιλογές είναι πάνω στο τραπέζι» είπε ο Τίλλερσον προσθέτοντας ότι αν και οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν στρατιωτική σύγκρουση, οι απειλές «θα αντιμετωπιστούν με την κατάλληλη ανταπόκριση».
«Αν αυξήσουν την απειλή του οπλικού τους προγράμματος σε επίπεδο που πιστεύουμε ότι απαιτεί δράση, τότε αυτή η επιλογή είναι πάνω στο τραπέζι» είπε.
«Θα έχουμε διάφορες μεθόδους πολιτικές στη διάθεσή μας», είπε ο νοτιοκορεάτης ομόλογός του. «Αν η επιβολή διπλωματικής πίεσης είναι ένα οικοδόμημα, η στρατιωτική αποτροπή θα μπορούσε να είναι ένας από τους πυλώνες που στηρίζουν αυτό το οικοδόμημα. Σκοπεύουμε να έχουμε όλα τις σχετιζόμενες χώρες να δουλέψουν πιο στενά από ό,τι στο παρελθόν και να διασφαλίσουμε ότι η Βόρεια Κορέα, αισθανόμενη τις συνέπειες των λαθών της, θα αλλάξει τη στρατηγική της» είπε.
Ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν έχει δηλώσει νωρίτερα φέτος ότι η Βόρεια Κορέα εργάζεται πάνω σε ένα διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο, με δυνατότητα να πλήξει την αμερικανική ενδοχώρα. Ο πρόεδρος Τραμπ είχε απαντήσει με τουίτ «Δεν πρόκειται να συμβεί!»
Ο Τίλλερσον, που ήταν στο τιμόνι της ExxonMobil πριν υπουργοποιηθεί, επισκέπτεται την Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Κίνα σαν μέρος της αναθεώρησης της πολιτικής.
Στο Τόκυο την Πέμπτη είπε ότι τα 20 χρόνια των διπλωματικών προσπαθειών να πειστεί η Β. Κορέα να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της για πυρηνικά όπλα έχουν αποτύχει. Την Παρασκευή στη Σεούλ πήγε λίγο παρακάτω λέγοντας ότι πολύπλευρες συνομιλίες –μαζί ή χωρίς την Βόρεια Κορέα – δεν εξετάζονται.
«Οι συνθήκε πρέπει να αλλάξουν πριν ξαναπιάσουμε οποιαδήποτε πλευρά των συνομιλιών, είτε αυτές είναι πενταμερείς ή εξαμερείς» είπε ο Τίλλερσον. Οι εξαμερείς συνομιλίες ήταν μια πολύπλευρη προσπάθεια ΗΠΑ, Κίνας, Ρωσίας, Ιαπωνίας και Βόρειας και Νότιας Κορέας. Κάποιες συναντήσεις έγιναν χωρίς την συμμετοχή της Β. Κορέας.
Αλλά οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της έχουν ακόμα αρκετές επιλογές μεταξύ διπλωματίας και στρατιωτικής δράσης για να πείσουν τη Β.Κορέα να εγκαταλείψει το πρόγραμμα, είπε ο Τίλλερσον. Μπορούν να επιβληθούν περισσότερες κυρώσεις, και η Κίνα να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση.
Ο Τίλλερσον συναντήθηκε με τον νοτιοκορεάτη ενδιάμεσο πρόεδρο Χουάνγκ Κυο-αν, που είναι στο τιμόνι της χώρας μετά την παραπομπή της προέδρου Παρκ για διαφθορά. Οι εκλογές θα γίνουν στη χώρα στις 9 Μαϊου. Στις δημοσκοπήσεις προηγείται ο προοδευτικός υποψήφιος Μουν Τζάε-ιν που φαίνεται να κερδίζει τις εκλογές. Στην περίπτωση αυτή θα οδηγήσει την νοτιοκορεάτικη πολιτική προς την Βόρεια Κορέα απομακρύνοντας τη χώρα από την σκληροπυρηνική γραμμή της κυβέρνησης Παρκ.
Ο Μουν έχει δεσμευτεί να πάει στην Πιονγκ Γιανγκ πριν επισκεφθεί την Ουάσιγκτον θεωρώντας το πρόβλημα της Β. Κορέας μέγιστης σημασίας. Εχει δηλώσει επίσης ότι θα επανεκκινήσει την οικονομική συνεργασία με την Βόρεια Κορέα, ανοίγοντας και πάλι το κοινό βιομηχανικό συγκρότημα που η Παρκ δήλωνε ότι βοηθούσε την χρηματοδότηση του οπλικού προγράμματος της Β. Κορέας. Επίσης έχει δηλώσει ότι θα επανεξετάσει την απόφαση της κυβέρνησης να φιλοξενήσει το αμερικανικό αντιπυραυλικό πρόγραμμα THAAD, γεγονός που έχει ξεσηκώσει αντίδραση και από την Κίνα.
Η αλλαγή της κυβέρνησης στη Νότια Κορέα θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική πρόκληση για την κυβέρνηση Τραμπ, αφού θα αποσυντονίσει τις ΗΠΑ και τη Ν. Κορέα αναφορικά με την πολιτική προς την Β. Κορέα.

πηγή: washington post

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top