ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΠΑ: 18 τουλάχιστον άγνωστες επαφές της καμπάνιας Τραμπ με την Ρωσία

trump-flynn2

Ο Μάικλ Φλιν και άλλοι σύμβουλοι της καμπάνιας Τραμπ ήταν σε επαφή με Ρώσους αξιωματούχους και άλλους με δεσμούς με το Κρεμλίνο μέσα από τουλάχιστον 18 τηλεφωνήματα και ηλεκτρονικά μηνύματα στη διάρκεια των τελευταίων επτά μηνών της προεκλογικής εκστρατείας, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters.
Οι επαφές αυτές που ήταν άγνωστες αποτελούν σήμερα μέρος της έρευνας τόσο του FBI όσο και του Κογκρέσου για την λεγόμενη ανάμειξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές και τις επαφές της καμπάνιας Τραμπ με την Ρωσία.
Σύμφωνα με το Reuters, μεταξύ των άγνωστων συνομιλιών είναι οι τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ του Ρώσου πρεσβευτή στις ΗΠΑ, Κισλιάκ με συμβούλους του Τραμπ, μεταξύ αυτών ο Φλιν και άλλοι τρεις αξιωματούχοι.
Οι συνομιλίες μεταξύ του Φλιν και του Κiσλιάκ αυξήθηκαν μετά τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, καθώς οι δύο συζήτησαν για τη δημιουργία ενός εναλλακτικού διαύλου επικοινωνίας μεταξύ του Τραμπ και του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν που θα μπορούσε να παρακάμψει τη γραφειοκρατία της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.
Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην επιδιόρθωση των οικονομικών σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας και τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα, στην συνεργασία για την καταπολέμηση του ΙΚ και την συγκράτηση της Κίνας, λένε οι πηγές.
Τον Ιανουάριο ο Λευκός Οίκος –επί Τραμπ- αρχικά αρνήθηκε κάθε επαφή με Ρώσους αξιωματούχους στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Από τότε όμως έχει παραδεχθεί 4 συναντήσεις μεταξύ Κισλιάκ και συμβούλους του Τραμπ στη διάρκεια εκείνης της περιόδου.
Εκτός από τα τηλεφωνήματα που εμπλέκουν τον Κισλιάκ, οι επαφές που περιγράφηκαν στο Reuters αφορούν άλλα 12 τηλεφωνήματα, μέιλς και μηνύματα μεταξύ Ρώσων αξιωματούχων ή ανθρώπων κοντά στον Πούτιν και συμβούλων του Τραμπ.
Μία από αυτές τις επαφές ήταν και ο Βίκτορ Μεντβεντσούκ, Ουκρανός ολιγάρχης και πολιτικός, σύμφωνα με τις πηγές του πρακτορείου με άμεση γνώση του θέματος. Δεν είναι καθαρό με ποιον ήταν σε επαφή ο Μεντβεντσούκ, αλλά το θέμα αφορούσε την συνεργασία ΗΠΑ-Ρωσίας. Ο Πούτιν είναι νονός της κόρης του Μεντβεντσούκ. Ο τελευταίος αρνήθηκε ότι είχε επαφές με την καμπάνια τραμπ.
Πέρα από τον Μεντβεντσούκ και τον Κισλιάκ, οι ταυτότητες των άλλων επαφών που σχετίζονται με τον Πούτιν παραμένουν απόρρητες και τα ονόματα των συμβούλων του Τραμπ, εκτός του Φλιν, είναι καλυμμένες στις εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών.
Οι άνθρωποι που περιέγραψαν τις επαφές με το Reuters δήλωσαν ότι δεν έχουν δει κανένα στοιχείο παραβίασης μεταξύ ων ανθρώπων της εκστρατείας και της Ρωσίας, σύμφωνα πάντα με αυτά που έχουν εξεταστεί. Οι νέες αποκαλύψεις όμως θα μπορούσαν να αυξήσουν τις πιέσεις προς τον Τραμπ και τους συμβούλους του να παράσχουν στο FBI και το Κογκρέσο τα πλήρη στοιχεία για τις επαφές που είχαν με με ρώσους αξιωματούχους και άλλους στο Κρεμλίνο κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά τις εκλογές του 2016.
Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει, όπως και ο δικηγόρος του Φλιν. Στη Μόσχα εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει και παρέπεμψε το πρακτορείο στην κυβέρνηση Τραμπ.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι όρισε τον πρώην διευθυντή του FBI Ρόμπερτ Μιούλερ ως ειδικό σύμβουλο για να ερευνήσει την ρωσική ανάμειξη και την πιθανή συνωμοσία μεταξύ καμπάνιας Τραμπ και Ρωσίας. Ο Μιούλερ θα αναλάβει την έρευνα που είχε ξεκινήσει τον περασμένο Ιούλιο.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top