ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η απάντηση του Ν. Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ: «Δεν μπορεί να κάνουμε κουπί σε δεμένη βάρκα»

Androulakis_pasok

« Δεν μπορεί να κάνουμε κουπί σε δεμένη βάρκα. Προτιμώ να είμαι ένας στους δέκα που θα ξανακάνει μεγάλη τη Δημοκρατική Παράταξη, παρά ο ένας που θα την οδηγήσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας» δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΕΛΙΑ Νίκος Ανδρουλάκης στον Αθήνα 9.84 και στη Νόνη Καραγιάννη.

Και συμπλήρωσε « Δεν καταλαβαίνω την αντίδραση στην πρόταση που κάναμε. Δεν απαντάω σε ύβρεις και non paper. Η παράταξη πρέπει να πάει σε ανοιχτό σύνεδριο ώστε να συμμετέχει και κόσμος χωρίς θεσμικό ρόλο και μετά να πάμε σε ιδρυτικό συνέδριο.Κατ αρχήν σε ένα δημοκρατικό κόμμα μπορούμε να έχουμε και διαφορετική άποψη.Η προσπάθεια απαξίωσης και ενοχοποίησης της διαφορετικής άποψης είναι λάθος και θεσμικό παράπτωμα.

Απαντώντας σε ερώτηση για την επίθεση που δέχθηκε από την ηγεσία του κόμματος, ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε:

«Δεν θα απαντήσω σε ύβρεις και non paper. Εγώ και πολλοί άλλοι άνθρωποι έχουμε μόνον μία αγωνία. Να ενοποιηθεί η παράταξή μας, να αποκτήσει ξανά λαικό έρεισμα, να έχει ένα σύγχρονο πρόγραμμα και να μπορεί να την αγκαλιάσει  ο πιό κοινωνικά αδύναμος κόσμος της χώρας. Αυτή είναι η αγωνία ,δεν υπάρχει καμμία άλλη.»

«Στο συνέδριο που πάμε αυτή τη στιγμή μπορούν να συμμετέχουν είτε κάποιοι που είναι εκλεγμένοι στα κόμματα που συμμετέχουν, είτε κάποιοι με θεσμικό ρόλο στην Αυτοδιοίκηση και τους συνδικαλιστικούς φορείς. Αν ήθελε να μετάσχει ένας άνθρωπος πχ όπως εσείς, η παρούσα πρόταση δεν του δίνει αυτή τη δυνατότητα.  Είπαμε να την βελτιώσουμε για ένα πραγματικά ανοικτό συνέδριο, ώστε να μπορούν να μετάσχουν και άνθρωποι  χωρίς θεσμική θέση».

Αξία έχει να βρούμε ένα συνθετικό τρόπο να γίνει ένα ανοιχτό σύνεδριο,που θα είναι το εναρκτήριο λάκτισμα για να περάσουμε σε ένα στρατηγικό στόχο, όπως η ιδρυτική διαδικασία για ένα ενιαίο φορέα δημοκρατικής παράταξης».

 Ενα ανοικτό συνέδριο ώστε να μετέχει και κόσμος χωρίς θεσμικό ρόλο και μετά να πάμε σε ιδρυτικό συνέδριο.Αυτό πρέπει να συζητηθεί γι αυτό και έγινε η ΚΕ.

Το δεύτερο θέμα, είναι ότι πρέπει σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα αφού συμφωνήσουν οι φορείς που θα μετέχουν,  να πάμε και σε αυτό που συμφωνήθηκε στο συνέδριο του 2015 και που είναι η ιδρυτική διαδικασία για το συνεδριο της Δημοκρατικής Παράταξης.

Σε πρώτο χρόνο πρέπει να είμαστε πραγματικά ανοικτοί, ώστε να μπορούν να μετέχουν σε αυτή την προσπάθεια και κινήσεις και κόμματα. Η αγωνία είναι να έχουμε λοιπόν έναν ανοικτό ορίζοντα γιατί δεν υπάρχει λόγος να κλείσουμε τα πράγματα. Μπορούμε να διαχειριστούμε το ότι καταρρέει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κόσμος, απελπισμένος,  ψάχνει έναν άλλο δρόμο που θα προτείνει κάτι καινούργιο; Μου κάνει εντύπωση γιατί υπήρξε αυτή η αντίδραση σε μια τόσο λογική πρόταση.

 Εάν συμφωνήσουμε ότι ο χώρος μας έχει πολυδιασπαστεί και κατακερματιστεί με το μεγαλύτερο κόμμα να είναι το ΠΑΣΟΚ και επίσης συνειδητοποιήσουμε ότι οι παρούσες κινήσεις και πρόσωπα δεν αγκαλιάζουν τις ευρύτερεςκοινωνικές, πολιτικές και ιδεολογικές  διαθεσιμότητες του χώρου της Κεντροαριστεράς.Αν συνειδητοποιήσουμε όλα αυτά , ένας μόνον είναι ο δρόμος. Ενωμένα να πάμε σε ένα πολιτικό συνέδριο και εκεί να οργανώσουμε τα επόμενα βήματα για να προχωρήσουμε πρωταγωνιστικά με τον κόσμο που είναι έξω από το πολιτικό σύστημα και αναζητά τρόπο έκφρασης

Αναφερομένος σε συζητήσεις με το ΠΟΤΑΜΙ και στη στάση του κόμματος του απέναντι στην κίνηση των τριών πρώην υπουργών δήλωσε πως «όλοι έχουν κάνει τα λάθη τους και υπάρχουν ευθύνες. Δεν είναι όμως το timing να πούμε ποιος φταίει περισσότερο.»

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top