ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Βενεζουέλα αρνείται άδεια εισόδου σε Ευρωβουλευτές

maduro-handsoff

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας μπλόκαρε την είσοδο στη χώρα σε εκπροσώπους του Ευρωκοινοβουλίου.

Οι ευρωβουλευτές είχαν προσκληθεί από τον Χουάν Γκουαϊδό, που αυτοανακηρύχθηκε προσωρινός πρόεδρος προκαλώντας κρίση εξουσίας. Οι εκπρόσωποι του ευρωκοινοβουλίου ανήκουν στο μπλοκ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Το Ευρωκοινοβούλιο έχει αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο.

«Μας εκδιώκουν από την Βενεζουέλα, τα διαβατήριά μας κατασχέθηκαν, δεν μας ενημέρωσαν για τον λόγο της εκδίωξης» είπε ο επικεφαλής της ομάδας Ισπανός Εστεμπάν Γκονζάλες Πονς.
Οι άλλοι ευρωβουλευτές που διώχθηκαν ήταν οι Ισπανοί Χοσέ Σαλαφράνκα και Γκαμπριέλ Αντροβέρ, η Ολλανδή Εσθερ ντε Λάνγκε και ο Πορτογάλος Πάουλο Ράνγκελ.

Ο Γκουαϊδό έγραψε στο Twitter ότι οι βουλευτές «εκδιώχθηκαν από ένα απομονωμένο και όλο και πιο πολύ παράλογο καθεστώς».

Επικαλούμενος «επίσημα διπλωματικά κανάλια», ο ΥΠΕΞ του Μαδούρο Χόρχε Αρρεάζα έγραψε στο Twitter ότι η ομάδα είχε λάβει προειδοποιήσεις εκ των προτέρων ότι η προσπάθεια να επισκεφθούν την Βενεζουέλα «με συνωμοτικούς στόχους» θα είχε σαν αποτέλεσμα απαγόρευση εισόδου και τους είχαν ζητήσει να αποφύγουν την «προβοκάτσια».

Οι Ευρωβουλευτές είπαν ότι ταξίδεψαν στην Βενεζουέλα μετά από επίσημη πρόσκληση της Εθνικής Συνέλευσης που είναι «διεθνώς αναγνωρισμένο όργανο και αναγνωρισμένη και από τον ίδιο τον Μαδούρο».

Ο Γκουαϊδό είναι πρόεδρος της Εθνικής Συνέλευσης που είναι συνταγματικό σώμα που δρα παράλληλα με την Συντακτική Συνέλευση, σώμα που ίδρυσε το 2017 ο Μαδούρο με σκοπό να ξαναγράψει το σύνταγμα της χώρας.

Περίπου 50 χώρες, 30 από αυτές ευρωπαϊκές, έχουν αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο. Ο Γκουαϊδό είπε την Κυριακή ότι θέλει να συγκεντρώσει ένα εκατομμύριο υποστηρικτές την ερχόμενη εβδομάδα για να διαμαρτυρηθούν για την απαγόρευση από την κυβέρνηση να μπλοκάρει την διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια που έχει σταλεί για να ανακουφίσει τις κρίσιμες ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα.

Σε συνέντευξη στην DW την περασμένη Πέμπτη ο Γκουαϊδό είπε ότι είναι απολύτως απαραίτητο ο στρατός της Βενεζουέλας να επιτρέψει να φτάσει η βοήθεια στους πολίτες. «Αν δεν το επιτρέψουν, το θεωρούμε ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

dw.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top