ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Β. Κορέα απειλεί να ακυρώσει την συνάντηση κορυφής Κιμ-Τραμπ

trump-kim2

Η Βόρεια Κορέα απείλησε την Τετάρτη να ακυρώσει την συνάντηση κορυφής του ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ αν η Ουάσιγκτον επιδιώξει να πιεσει την Πιονγκγιάνγκ να εγκαταλείψει μονομερώς το πυρηνικό της οπλοστάσιο.

Ακύρωσε επίσης υψηλόβαθμες συνομιλίες που ήταν προγραμματισμένες να γίνουν την Τετάρτη με την Σεούλ εξαιτίας της κοινής στρατιωτικής άσκησης ΗΠΑ-Νότιας Κορέας, καταγγέλλοντας τις ασκήσεις ως «αγενή και μοχθηρή πρόκληση».  Πρόκειται για αιφνίδια και δραματική επιστροφή στην ρητορική του παρελθόντος, μετά από μήνες ταχείας διπλωματικής προσέγγισης για την χερσόνησο.

«Αν οι ΗΠΑ προσπαθούν να μας στριμώξουν στην γωνία για να μας εξαναγκάσουν να εγκαταλείψουμε μονομερώς τα πυρηνικά μας, δεν θα έχουμε πλέον ενδιαφέρον για τέτοιο διάλογο» είπε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Κιμ Κάι Γκουάν σε ανακοίνωση στα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Σε αυτή την περίπτωση, πρόσθεσε, η Πιονγκγιάνγκ θα πρέπει να «επανεξετάσει» την συμμετοχή της στην συνάντηση κορυφής που προγραμματίζεται στις 12 Ιουνίου στην Σιγκαπούρη.

Το οπλοστάσιο του Βορρά αναμένεται να είναι στην κορυφή της ατζέντας των ιστορικών συνομιλιών αλλά η Πιονγκγιάνγκ επιμένει πάντα ότι χρειάζεται τα όπλα για να υπερασπιστεί τον εαυτό της εναντίον εισβολής των ΗΠΑ.

Η Ουάσιγκτον πιέζει για πλήρη, επιβεβαιώσιμη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση. Αλλά μέχρι στιγμής ο Βορράς δεν έχει δείξει σημάδια δημοσίως για το ποιες υποχωρήσεις προσφέρει, πέρα από ευχολόγιο για την αποπυρηνικοποίηση της «Κορεατικής χερσονήσου».

Σε αρκετές περιπτώσεις η Πιονγκγιάνγκ έχει «ξεκαθαρίσει ότι προϋπόθεση για την αποπυρηνικοποίηση είναι να μπει τέλος στην εχθρική πολιτική κατά της ΛΔΒΚ και στις πυρηνικές απειλές και εκβιασμούς από τις ΗΠΑ» είπε ο υφυπουργός Κιμ.

Η Πιονγκγιάνγκ απαιτεί την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων που βρίσκονται στο Νότο και να μπει τέλος στην πυρηνική ομπρέλα της Ουάσιγκτον πάνω από τη Σεούλ.

Ο υφυπουργός επίσης καταδίκασε τα λόγια του Αμερικανού συμβούλου εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον για «μοντέλο Λιβύης» σχετικά με την αποπυρηνικοποίηση της Β. Κορέας.
Πρόκειται για «καταχθόνια κίνηση να επιβληθεί στην τιμημένη μας χώρα το πεπρωμένο της Λιβύης ή του Ιράκ» είπε. «Δεν μπορώ να καταπνίξω την αγανάκτηση για τέτοιες κινήσεις από τις ΗΠΑ και να μην νιώσω αμφιβολίες για την ειλικρίνεια των ΗΠΑ».

Ο υφυπουργός επίσης τις προσφορές του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο που έχει επισκεφθεί δύο φορές το τελευταίο διάστημα την χώρα για οικονομική βοήθεια αν ο Βορράς εγκαταλείψει το πυρηνικό πρόγραμμα. «Δεν είχαμε ποτέ καμιά προσδοκία για αμερικανική βοήθεια για να εφαρμόσουμε την οικοδόμηση της οικονομίας και δεν πρόκειται να κάνουμε τέτοια συμφωνία στο μέλλον» είπε.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Ενοποίησης στη Σεούλ χαρακτήρισε την απόφαση της Πιονγκγιάνγκ να αναστείλει μια διακορεατική σύνοδο η οποία σχεδιαζόταν να διεξαχθεί αυτή την εβδομάδα σε επίπεδο υπουργών «λυπηρή» και σημείωσε ότι δεν συνάδει με την ιστορική διακήρυξη που υπέγραψαν οι ηγέτες της Βόρειας και της Νότιας Κορέας στα τέλη του Απριλίου.

«Η απόφαση της Βόρειας Κορέας να αναβάλλει μονομερώς τις συνομιλίες υψηλού επιπέδου ανάμεσα στις δύο Κορέες, με την επίκληση των ετήσιων αεροπορικών γυμνασίων της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ, δεν συνάδει με το πνεύμα της Διακήρυξης του Πανμουντζόμ και είναι λυπηρή», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ενοποίησης Μπάικ Τάε-χιούν σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Ο Μπάικ προέτρεψε ταυτόχρονα την Πιονγκγιάνγκ να επιστρέψει το ταχύτερο δυνατόν στις συνομιλίες και συμπλήρωσε ότι θα σταλεί μια επίσημη επιστολή στη βορειοκορεατική κυβέρνηση εντός της ημέρας.

πληροφορίες afp.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top