ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Β. Κορέα απορρίπτει τις «φαύλες» νέες κυρώσεις του ΟΗΕ

kim-institute

Η Βόρεια Κορέα καταδικάζει τις «φαύλες» νέες κυρώσεις του ΟΗΕ μετά την έκτη πυρηνική της δοκιμή, προειδοποιώντας τις ΗΠΑ ότι θα «υποφέρουν τον μεγαλύτερο πόνο της ιστορίας τους» και λέει ότι θα διπλασιάσει τις προσπάθειες να αποκρούσει αυτό που θεωρεί απειλή αμερικανικής εισβολής.

Την Τρίτη μέσω του πρέσβη της στον ΟΗΕ Χαν Τάε-Σονγκ απέρριψε κατηγορηματικά τα νέα μέτρα λέγοντας ότι οι ΗΠΑ «κατασκεύασαν το πιο φαύλο ψήφισμα κυρώσεων». «Τα επερχόμενα μέτρα…θα κάνουν τις ΗΠΑ να υποφέρουν το μεγαλύτερο πόνο της ιστορίας τους» είπε σε διάσκεψη για τον αφοπλισμό στην Γενεύη.

Επίσης, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA της Β. Κορέας μετέδωσε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Βορρά ότι τα ψηφίσματα είναι παράβαση του νόμιμου δικαιώματος της χώρας στην αυτοάμυνα και στοχεύουν «στην πλήρη ασφυξία του κράτους και του λαού της χώρας μέσα από οικονομικό αποκλεισμό μεγάλης κλίμακας».

«Η Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας θα διπλασιάσει τις προσπάθειές της να αυξήσει την ισχύ της για την υπεράσπιση της κυριαρχίας της χώρας και το δικαίωμά της να υπάρχει και να διατηρήσει την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή μέσα από την καθιέρωση πρακτικής ισορροπίας με τις ΗΠΑ» λέει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Το επίσημο όργανο του κυβερνώντος κόμματος του Βορρά Rodong Sinmun κατηγόρησε επίσης τη Νότια Κορέα ότι είναι είναι μαριονέτα της Ουάσιγκτον, ασκώντας κριτική στη συμφωνία της με τις ΗΠΑ να αλλάξει τις υπάρχουσες συμφωνίες εξοπλισμών και μέγιστου φορτίου στις πυραυλικές κεφαλές.

Το ΣΑ του ΟΗΕ συμφώνησε να επιβληθεί στη Βόρεια Κορέα απαγόρευση στις εξαγωγές υφαντουργικών προϊόντων και περιορισμό στις προμήθειες πετρελαίου, καθώς επίσης και απαγόρευση δημιουργίας μικτών εμπορικών επιχειρήσεις με βορειοκορεατικές εταιρίες.
Το ψήφισμα ήταν απάντηση στην έκτη και μεγαλύτερη μέχρι στιγμής πυρηνική δοκιμή του Βορρά.

Η Βόρεια Κορέα έχει επίσης κάνει δοκιμή πυραύλου ικανού να πλήξει τις ΗΠΑ, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς θα χρειαστεί περίπου ένας χρόνος πριν μπορέσει να έχει λειτουργικό πυρηνικό πύραυλο ο οποίος θα πλήξει την αμερικανική ενδοχώρα.

Ο Τραμπ έχει υποσχεθεί ότι δεν θα επιτρέψει να συμβεί αυτό. Σχετικά με τις κυρώσεις που ψηφίστηκαν και ήταν λιγότερο σκληρές απ΄ό,τι προέβλεπε το αρχικό σχέδιο των ΗΠΑ, είπε ότι «πιστεύουμε ότι είναι άλλο ένα μικρό βήμα, δεν είναι μεγάλη υπόθεση».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ, είπε «Δεν ξέρω αν έχει κάποια επίδραση, αλλά σίγουρα είναι ωραίο να έχεις ψήφους 15 -0, αλλά αυτές οι κυρώσεις δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτό που τελικά πρέπει να γίνει».

Η Ρωσία και η Κίνα δηλώνουν ότι σέβονται τις κυρώσεις και έχουν καλέσει τις ΗΠΑ να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις με την Β. Κορέα. Επίσης έχουν πει ότι μπορούν να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις αν οι ΗΠΑ σταματήσει τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Νότια Κορέα, κάτι που η Ουάσιγκτον έχει απορρίψει.

πληροφορίες από reuters.com/ afp.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top