ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η γη «βουλιάζει» με γρηγορότερο ρυθμό

sea-level

Νέα εκθεση με βάση τα δορυφορικά δεδομένα της τελευταίας 25ετίας λέει ότι η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται με επιταχυμένο ρυθμό.

Η έκθεση που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών την Δευτέρα αναφέρει ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας επιταχύνεται και μπορεί να φτάσει τα 66 εκατοστά στο τέλος του αιώνα.
Η πρόβλεψη συμφωνεί με την εκτίμηση του ΟΗΕ και θα είναι αρκετή για να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα σε παράκτιες πόλεις.

Σύμφωνα με την έκθεση η προηγούμενη ετήσια άνοδος – περίπου τρία χιλιοστά το χρόνο – μπορεί να υπερτριπλασιαστεί στα 10 χιλιοστά έως το 210..

«Αυτή η επιτάχυνση, προερχόμενη κυρίως από την επιταχυνόμενη τήξη στη Γροιλανδία και την Ανταρκτική, έχει τη δυναμική να διπλασιάσει την άνοδο της στάθμης ως το 2100 σε σχέση με τις έως τώρα προβλέψεις, οι οποίες υποθέτουν ένα σταθερό ρυθμό ανόδου, σε πάνω από 60 εκατοστά συνολικά, αντί περίπου 30 εκατοστά που είχε υποτεθεί» λέει ο συγγραφέας της μελέτης Στιβ Νέρεμ.

«Κι αυτή είναι σχεδόν σίγουρα συντηρητική πρόβλεψη» προσθέτει ο καθηγητής της αεροναυπηγικής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο.

Η Anny Cazenave, διευθύντρια στο Διεθνές Ινστιτούτο Διαστημικών Επιστημών στη Γαλλία είπε ότι μάλλον η άνοδος της στάθμης, και όχι η θερμοκρασία, είναι καλύτερος μετρητής για την δράση της κλιματικής αλλαγής. Η Cazenave, που είναι από τους πρωτοπόρους της έρευνας της στάθμης της θάλασσας μέσω διαστημικών δεδομένων, επιμελήθηκε την έκθεση.

Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη στάθμη της θάλασσας

Η κλιματική αλλαγής οδηγεί σε άνοδο της στάθμης με δύο τρόπους. Πρώτα υψηλές συγκεντρώσεις αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα ανεβάζουν την θερμοκρασία του νερού και το θερμό νερό διαστέλλεται.

Ο Νέρεμ λέει ότι αυτή η λεγόμενη «θερμική διαστολή» των ωκεανών ήδη έχει συμβάλει στην μισή μέση άνοδο της παγκόσμιας στάθμης των θαλασσών στο περασμένο τέταρτο του αιώνα.

Η στάθμη των ωκεανών ανεβαίνει επίσης από την αυξανόμενη ροή υδάτων από την συνεχή τήξη του πάγου στους πόλους.

Έκτακτα ή περιοδικά γεωλογικά και κλιματικά φαινόμενα, όπως οι μεγάλες εκρήξεις ηφαιστείων, το Ελ Νίνιο και η Λα Νίνια, επηρεάζουν επίσης τη στάθμη των ωκεανών.

Η παγκόσμια στάθμη ήταν σταθερή για περίπου 3.000 χρόνια, λέει ο κλιματικός επιστήμονας Stefan Rahmstorf του Ινστιτούτου του Πότσδαμ. Άρχισε να ανεβαίνει στον 20ο αιώνα και επιταχύνθηκε εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη που προκλήθηκε από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου λόγω της καύσης ορυκτών όπως ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Ο Rahmstorf δεν συμμετείχε στην σύνταξη της έκθεσης.

Η ανάλυση των δεδομένων βασίστηκε σε στοιχεία από το 1992 έ ως σήμερα, που έχουν συλλέξει πολλοί δορυφόροι επιτήρησης της Γης, μεταξύ άλλων οι TOPEX/ Poseidon, GRACE και Jason 1, 2 και 3.

πηγή dw.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top