ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Ιταλία και τα φαντάσματα του παρελθόντος

italy1

Μια εβδομάδα πριν τις βουλευτικές εκλογές, το διάσημο τραγούδι «Bella Ciao» ακούγεται στους δρόμους του Μιλάνου. Κάποτε οι στίχοι του ενθάρρυναν τους ιταλούς αντάρτες να πολεμήσουν τα στρατεύματα του δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι και της γερμανικής Βέρμαχτ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτή τη φορά το τραγούδι ακούγεται από τους αριστερούς διαδηλωτές, κυρίως φοιτητές, που βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στο ακροδεξιό κόμμα Casa Pound Italia (CPI) του οποίου τα μέλη είχαν επίσης συγκέντρωση την ίδια μέρα.

Το CPI στρέφεται κυρίως κατά των μεταναστών και προσφύγων από την Αφρική που ζουν στην Ιταλία, αν και οι θέσεις του είναι κάπως πιο μετριοπαθείς απ’ ό,τι αυτές της ακροδεξιάς παράταξης Forza Nuova (FN).

Οι διαδηλώσεις ξυπνούν μνήμες

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν και τα μέλη της Lega Nord, μια παράταξη που ακολουθεί επίσης εθνικιστικές θέσεις. «Πρώτα οι Ιταλοί» φώναζε στο πλήθος ο επικεφαλής Ματέο Σαλβίνι, κατά το «America First» του Αμερικανού προέδρου Τραμπ. «Αυτή είναι η επανάσταση της κοινής λογικής» συμπλήρωσε.

Από τη μια πλευρά σύμβολα που θυμίζουν τη σβάστικα και χαιρετισμοί που θυμίζουν φασίστες και ναζί. Από την άλλη πλευρά ο Γκαριμπάλντι, το Bella Ciao και η προσπάθεια της αυτοπροβολής των διαδηλωτών ως διάδοχων των ανταρτών. Δεν χωρά αμφιβολία ότι ένα μέρος της σύγχρονης πολιτικής σκηνής στην Ιταλία βρίσκει τις αναφορές της στα μεγάλα ιστορικά δράματα του παρελθόντος, και ειδικότερα στην εποχή του φασισμού στην Ιταλία.

«Ίσως ένας πόλεμος να είναι το μόνο που μπορεί να βγάλει τη χώρα μας από τον λήθαργο και να δώσει τη σωστή κατεύθυνση στην πολιτική μας» τέτοιες δηλώσεις ακούει συχνά ο Ιταλός δημοσιογράφος Λορέντσο Μαρσίλι, όπως λέει χαρακτηριστικά. Αιτία γι’ αυτές τις σκοτεινές σκέψεις δεν είναι μόνο οι ανυπέρβλητες προκλήσεις ενώπιον των οποίων βρίσκεται η χώρα – όπως είναι η κοινωνική ανισότητα, τα οικολογικά προβλήματα, η εξέλιξη της τεχνολογίας και η ανεργία – αλλά και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πειστικές απαντήσεις σε αυτές τις προκλήσεις, δεν υπάρχουν νέες ιδέες, που θα μπορούσαν να δώσουν έναν καινούργιο αέρα στην Ιταλία.

Το τέλος της βιομηχανικής εποχής

Την ίδια ώρα, η χώρα γλείφει ακόμη τις πληγές που της άφησε η αποβιομηχάνιση. Εγκαταστάσεις ολόκληρες που παλιότερα ήταν σημαντικό κομμάτι της εγχώριας βιομηχανίας μοιάζουν σήμερα με πόλεις-φαντάσματα, όπως για παράδειγμα το Τορίνο. Πολλοί είναι εκείνοι που έχασαν τη δουλειά τους.

Πάντως, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις μόνο το 50% των νέων θα προσέλθει στις κάλπες την Κυριακή, 4 Μαρτίου. Μια ένδειξη για το ότι οι νέοι δεν περιμένουν πολλά από το μέλλον. Περισσότερο προσανατολίζονται στην ιστορία του παρελθόντος. Αρκετοί μάλιστα, προερχόμενοι τόσο από τον δεξιό όσο και από τον αριστερό χώρο, αναπολούν βίαιες εποχές.
Η Ιταλία δεν έχει βρει ακόμη το δρόμο της προς το μέλλον, εκτιμούν αναλυτές. Αντ’ αυτού, κινδυνεύει να χαθεί στα σκοτάδια του παρελθόντος.

Τα Πέντε Αστέρια ανοίγουν τα χαρτιά τους

Μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές της 4ης Μαρτίου, τα Πέντε Αστέρια δηλώνουν πως εάν δεν κερδίσουν την πλειοψηφία των εδρών, θα ξεκινήσουν διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

Ο διάλογος αυτός, λέει ο υποψήφιος πρωθυπουργός των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο «θα έχει ως βάση τους κύριους στόχους του κινήματος». Αρχίζοντας από το «εισόδημα του πολίτη» επτακοσίων ογδόντα ευρώ τον μήνα για τους άνεργους, την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Παράλληλα, ο Ντι Μάιο προτείνει για μελλοντικό υπουργό περιβάλλοντος τον στρατηγό των καραμπινιέρων, Σέρτζιο Κόστα. Είναι το πρώτο όνομα της «λίστας υπουργών του» που θέλησε να ανακοινώσει. Κάποιες επαφές του κινήματος του Γκρίλλο πάντως, όπως διαρρέει, (με αναφορά στα μετεκλογικά σενάρια) έχουν ήδη αρχίσει, με την αριστερή δύναμη «Ελεύθεροι και Ίσοι».

Σε δύσκολη θέση η κεντροαριστερά

Την ίδια ώρα όμως ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι επιμένει ότι η κεντροδεξιά θα κερδίσει τις εκλογές και θα μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. «Οι υποψήφιοι των Πέντε Αστέρων δεν έχουν εργασθεί ποτέ στην ζωή τους, κινεί όλα τα νήματα ο Μπέπε Γκρίλλο», δηλώνει ο πρώην Καβαλιέρε, ο οποίος προγραμματίζει για την Πέμπτη στη Ρώμη ενιαία συγκέντρωση με την Λέγκα του Ματτέο Σαλβίνι και τα ακροδεξιά «Αδέλφια της Ιταλίας». Προς το παρόν πάντως δεν επιβεβαιώνει αν ο υποψήφιος πρωθυπουργός της συντηρητικής παράταξης θα είναι όντως τελικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταϊάνι.

Η δε κεντροαριστερά του Ματτέο Ρέντσι, είναι σε δύσκολη θέση διότι το Δημοκρατικό Κόμμα μπορεί και να μην ξεπεράσει το 22%. O Ρέντσι υπενθυμίζει ότι οι κυβερνήσεις με κεντροαριστερούς πρωθυπουργούς, τα τελευταία τρία χρόνια κατάφεραν να μειώσουν τη φοροδιαφυγή κατά δέκα δισεκατομμύρια ευρώ και προσπαθεί να παρουσιάσει τους Δημοκρατικούς, ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη. Και ο σημερινός πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι, από την μεριά του, κάνει ότι μπορεί για να τον στηρίξει. «Η κύρια επιλογή, σε μια εβδομάδα, θα είναι ανάμεσα στο λαϊκισμό και στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων», λέει ο Τζεντιλόνι. Τέλος, εξ ονόματος όλης της κεντροαριστεράς, υπόσχεται ότι «δεν πρόκειται να συμμαχήσουμε με τον Μπερλουσκόνι».

πηγή dw.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top