ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Κίνα υπερασπίζεται τον ΠΟΕ μετά την εμπορική απειλή από τις ΗΠΑ

china-containers

Η Κίνα υποστηρίζει τη δουλειά του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), είπε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας μετά την δήλωση της κυβέρνησης Τραμπ ότι μπορεί να αψηφήσει τις αποφάσεις του ΠΟΕ που θα θεωρήσει ότι προσβάλλουν την κυριαρχία των ΗΠΑ.
Η διατήρηση δίκαιου και ανοιχτού πολύπλευρου συστήματος με τον ΠΟΕ στο επίκεντρο είναι επωφελές για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και είναι προς το συμφέρον όλων, είπε ο εκπρόσωπος του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών.
«Από τότε που η Κίνα εντάχθηκε στον ΠΟΕ στήριξε ενεργά τη δουλειά του, και αυτή η θέση δεν θα αλλάξει» είπε στην ημερήσια ενημέρωση όταν ρωτήθηκε για την πρόταση των ΗΠΑ.
Στο έγγραφο της ετήσιας εμπορικής πολιτικής ατζέντας που κατατέθηκε στο Κογκρέσσο την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου εμπορίου είπε ότι η κυβέρνηση «δεν θα ανεχθει» άδικες πρακτικές που στρεβλώνουν τις αγορές.
Αυτές ποικίλουν από συναλλαγματική χειραγώγηση και αθέμιτες κυβερνητικές επιδοτήσεις έως κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, λέει το έγγραφο.
Το έγγραφο δείχνει ότι η κυβέρνηση μπορεί να προσπαθήσει να ωθήσει τα όρια του τι είναι αποδεκτό υπό τους κανόνες του ΠΟΕ στην προσπάθεια να πραγματοποιήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις ότι θα περικόψει τα εμπορικά ελλείμματα με την Κίνα και το Μεξικό και θα φέρει πίσω στις ΗΠΑ δουλειές στον κατασκευαστικό τομέα.
Με το έγγραφο σημειώνεται απόσταση από την πιστή τήρηση των κανόνων του ΠΟΕ από την κυβέρνηση Ομπάμα όσον αφορά τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.
Η Κίνα, ανήσυχη για το πλήγμα που θα δεχθούν οι βιομηχανίες της που εξαρτώνται από τις εξαγωγές, έχει επανειλημμένα καλέσει τους ηγέτες να απορρίψουν τον προστατευτισμό, που ο Τραμπ ευαγγελίστηκε με την καμπάνια του «Πρώτα η Αμερική».

reuters.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top