ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η κατάθεση του πρώην διευθυντή του FBI «καίει» τον Τραμπ

comey

Στη δημοσιότητα ήρθε το κείμενο του γραπτού υπομνήματος του πρώην επικεφαλής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ στην ειδική επιτροπής της Γερουσίας για  τις έρευνες αναφορικά με την ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές.

Στο υπόμνημά  του ο κ. Κόμει σημειώνει μεταξύ άλλων πως με τον Πρόεδρο Ομπάμα βρέθηκε για εθιμοτυπικούς λόγους μόλις 2 φορές (μία το 2015 για να συζητήσουν ζητήματα επιβολής νόμου και μία στα τέλη του 2016 για να τον αποχαιρετίσει) και ποτέ δεν μίλησαν τηλεφωνικά, με τον Ντόναλντ Τραμπ υπήρξαν τρεις συναντήσεις και 6 τηλεφωνήματα μέσα σε τέσσερις μήνες.

Ο Τζέιμς Κόμεϊ αναφέρεται διεξοδικά στην εισαγωγική επιστολή του στις τρεις συναντήσεις που είχε με τον Τραμπ στις 6 Ιανουαρίου, στις 27 του ίδιου μήνα σε κατ’ιδίαν δείπνο στον Λευκό Οίκο και σε προγραμματισμένη ενημέρωση των μυστικών υπηρεσιών πάλι στον Λευκό Οίκο στις 14 Φεβρουαρίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Τζέιμς Κόμεϊ υπογραμμίζει πως από την πρώτη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Τραμπ στη Νέα Υόρκη του είχε τονίσει πως στις έρευνες για την ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές δεν αφορούν τον ίδιο προσωπικά.  «Οταν έχουμε στοιχεία που μας δείχνουν ότι κάποιος Αμερικανός διατηρεί σχέση με ξένες δυνάμεις και πιθανώς η σχέση αυτή να αποδειχθεί επιβλαβής για τη χώρα, τότε είμαστε υποχρεωμένοι να ξεκινήσουμε έρευνα για το πρόσωπο αυτό…. Διαβεβαίωσα όμως τον κ. Τραμπ ότι η έρευνα δεν αφορά εκείνον προσωπικά».

Ο πρώην επικεφαλής του FBI τονίζει όμως πως του είχε κάνει μεγάλη εντύπωση το γεγονός πως ο Αμερικανός Πρόεδρος θέλησε να μιλήσει μετά το πέρας της συνάντησης προσωπικά και κατ’ ιδίαν με τον ίδιο. Η στάση του Αμερικανού Προέδρου τον ώθησε αμέσως μετά τη συγκεκριμένη συνάντηση να συντάξει μία λεπτομερή αναφορά για την συγκεκριμένη συνάντηση, πρακτική που κράτησε σε όλες τις μετέπειτα συναντήσεις και τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με τον κ. Τραμπ. Την πρώτη αναφορά την  συνέταξε αμέσως μετά την πρώτη συνάντηση  σε βαν ασφαλείας του FBI το οποίο βρισκόταν έξω από τον Trump Tower κάνοντας χρήση ενός ασφαλούς υπολογιστή της υπηρεσίας.

Η δεύτερη συνάντηση των δύο ανδρών έγινε στον Λευκό Οίκο στις 27 Ιανουαρίου όταν ο Αμερικανός Πρόεδρος αρχικά προσκάλεσε τον Τζέιμς Κόμεϊ το πρωί εκείνης της ημέρας μαζί με την οικογένειά του για να δειπνήσουν μαζί στις 18:30. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας εκπρόσωπος του Ντόναλντ Τραμπ επικοινώνησε με τον Τζέιμς Κόμεϊ και του ζήτησε να μεταβεί την ίδια ώρα στον Λευκό Οίκο χωρίς την οικογένειά του. Ο Τζέιμς Κόμεϊ τονίζει πως πίστευε φτάνοντας στον Λευκό Οίκο πως στο δείπνο θα υπήρχαν και άλλα στελέχη των μυστικών υπηρεσιών αλλά τελικώς ήταν δείπνο για δύο… Στο συγκεκριμένο δείπνο ο Τζέιμς Κόμεϊ ρωτήθηκε από τον Πρόεδρο Τραμπ εάν θα ήθελε να παραμείνει επικεφαλής της υπηρεσίας δίνοντας την απάντηση «θέλω να εξαντλήσω την δεκαετή θητεία που προβλέπεται».

«Χρειάζομαι αφοσίωση, περιμένω αφοσίωση» είπε ο πρόεδρος. Δεν κινήθηκα, δεν μίλησα, δεν άλλαξα έκφραση καθόλου στη διάρκεια της σιωπής που ακολούθησε. απλώς κοιταζόμασταν σιωπηλά. Η συζήτηση συνεχίστηκε σε άλλα θέματα, αλλά ο πρόεδρος ξαναγύρισε στο θέμα προς το τέλος του δείπνου. … αναφέρθηκε στο ζήτημα της θέσης μου, λέγοντας ότι χαίρεται που θέλω να παραμείνω, προσθέτοντας ότι είχε ακούσει σπουδαία πράγματα για μένα από τους  Τζιμ Ματίς, Τζεφ Σέσσιονς και πολλούς άλλους. Μετά είπε «χρειάζομαι αφοσίωση». Απάντησα «Πάντα θα έχετε ειλικρίνεια από μένα». Στάθηκε και είπε «Αυτό είναι που θέλω, ειλικρινή αφοσίωση». Κοντοστάθηκα και είπα «Θα το έχετε από μένα». Όπως έγραψα στην αναφορά που έγραψα αμέσως μετά το δείπνο, είναι πιθανόν να κατανοήσαμε την φράση «ειλικρινή αφοσίωση» διαφορετικά, αλλά αποφάσισα ότι δεν ήταν παραγωγικό να επιμείνω άλλο. Ο όρος –ειλικρινής αφοσίωση – βοήθησε να μπει τέλος σε μια πολύ αμήχανη συζήτηση και οι εξηγήσεις μου είχαν ξεκαθαρίσει τι θα έπρεπε να περιμένει από εμένα».

Η τρίτη συνάντηση έγινε στα πλαίσια προγραμματισμένης ενημέρωσης των εκπροσώπων των μυστικών υπηρεσιών προς τον Πρόεδρο προκειμένου να υπάρξει πληροφόρηση και σχεδιασμός για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η συνάντηση έγινε στον Λευκό Οίκο στις 14 Φεβρουαρίου. Ο Τζέιμς Κόμεϊ σημειώνει πως μετά το τέλος της συνάντησης ο Τραμπ του ζήτησε να παραμείνει παρά το γεγονός πως στον χώρο υπήρχε και ο Υπουργός Δικαιοσύνης Σέσσιονς ο οποίος είναι «προϊστάμενος» του Κόμεϊ . Σε αυτή την κατ’ ιδίαν συνάντηση ο Ντόναλντ Τραμπ σύμφωνα με τον Κόμεϊ φέρνει στο τραπέζι για πρώτη φορά το όνομα του Μάικ Φλιν, πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να ζητά από τον Κόμεϊ να «απαλλάξει τον Φλιν από την έρευνα. Είναι ένας καλός άνθρωπος που του έχουν συμβεί πολλά. Έπρεπε να το απαλλάξω από τα καθήκοντά του αλλά δεν έχει εμπλοκή στις διαρροές». Ο Κόμεϊ φέρεται να εξηγεί στον Τραμπ πως θα ήταν προς το συμφέρον του Προέδρου να συνεχιστεί η έρευνα και να αποδοθούν οι όποιες ευθύνες υπάρχουν καθώς είναι θέμα εθνικής ασφάλειας και ο λαός των ΗΠΑ πρέπει να γνωρίζει.

Ο Πρόεδρος Τραμπ φαίνεται πως επέμεινε με τον Κόμεϊ να φεύγει λέγοντας πως οι έρευνες θα συνεχιστούν με τον προβλεπόμενο τρόπο. Την συνάντηση αυτή τη φορά πέρα από την λεπτομερή γραπτή αναφορά ακολούθησαν και συσκέψεις με τα ανώτερα στελέχη του FBI με τα οποία αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι έρευνες χωρίς να δοθεί καμία ενημέρωση για τα περί εξαίρεσης Φλιν στα κατώτερα κλιμάκια.

Ο Τραμπ απέλυσε τον Κόμεϊ στις 9 Μαΐου και δύο μέρες μετά είπε ότι τον απέλυσε «εξαιτίας του θέματος με την Ρωσία». 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top