ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Νότια Κορέα προτείνει συνομιλίες με τη Βόρεια ενόψει Χειμερινών Ολυμπιακών

korea-border

Η Νότια Κορέα πρότεινε στην Βόρεια συνομιλίες μια μέρα μετά την δήλωση του ηγέτη του Βορρά Κιμ Γιονγκ Ουν ότι είναι ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις εμμένοντας ωστόσο ότι η χώρα του θα προχωρήσει στην «μαζική παραγωγή» των πυρηνικών κεφαλών.

Η πρόταση για υψηλού επιπέδου συνομιλίες την ερχόμενη Τρίτη συζητήθηκε με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον υπουργό Ενοποίησης της Ν. Κορέας, ενώ η απόφαση για την μεταφορά των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων ΗΠΑ-Νότιας Κορέας για μετά την διεξαγωγή των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων δεν έχει παρθεί ακόμα.

Οι εντάσεις αυξάνονται εξαιτίας των πυρηνικών και πυραυλικών προγραμμάτων της Νότιας Κορέας, που εξακολουθεί να αναπτύσσει παρά τις συνεχείς κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με πολεμοχαρείς δηλώσεις εκατέρωθεν. Ο Βορράς θεωρεί τις τακτικές πολεμικές ασκήσεις ΗΠΑ-Ν.Κορέας ως προετοιμασία για πόλεμο.

«Προσβλέπουμε στην ειλικρινή συζήτηση των συμφερόντων των δύο πλευρών πρόσωπο με πρόσωπο με τη Βόρεια Κορέα καθώς επίσης και την συμμετοχή της στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς» είπε ο υπουργός Ενοποίησης Τσο Μιονγκ-γκιόν στους δημοσιογράφους.

«Επαναλαμβάνω η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε συζητήσεις με τη Βόρεια Κορέα χωρίς περιορισμό σε χρόνο, τόπο και μορφή».

Ο υπουργός Ενοποίησης πρότεινε οι υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες να συναντηθούν στο χωριό Πανμουντζόμ, στην αποστρατικοποιημένη ζώνη η οποία χωρίζει τις δύο χώρες.

Αν οι συζητήσεις λάβουν χώρα στις 9 Ιανουαρίου, θα είναι ο πρώτος διάλογος μετά την συνάντηση υφυπουργών τον Δεκέμβριο του 2015.

Η προσφορά έγινε από τον Κιμ στη διάρκεια της πρωτοχρονιάτικης ομιλίας λέγοντας ότι είναι «ανοιχτός σε διάλογο» με τη Σεούλ και για πιθανή συμμετοχή Βορειοκορεατών αθλητών στους αγώνες, αλλά συνέχισε να αναφέρεται στη Βόρεια Κορέα ως πυρηνική δύναμη.

Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν Τζάε-ιν, αφού χαιρέτισε την ομιλία του Κιμ, ζήτησε από την κυβέρνησή του  να επισπεύσει τη συμμετοχή της Βόρειας Κορέας στους αγώνες.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι τα πρόσφατα θετικά σχόλια και των δύο πλευρών για την βελτίωση των σχέσεων και η δήλωση Κιμ για συμμετοχή στους αγώνες είναι «καλό πράγμα».

«Η Κίνα καλωσορίζει και στηρίζει την ανάληψη σοβαρών προσπαθειών της Βόρειας και Νότιας Κορέας να το εκλάβουν ως ευκαιρία για τη βελτίωση των αμοιβαίων σχέσεων, την προώθηση της μείωσης εντάσεων στην κορεατική χερσόνησο και την πραγματοποίηση αποπυρηνικοποίησης στην χερσόνησο».

Ο Τσουν Γουνγκ-βου, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας στη Ν. Κορέα, θεωρεί ότι η Σεούλ έπρεπε να εξετάσει καλύτερα τα σχόλια του Κιμ πριν αντιδράσει. «Λυπάμαι που η κυβέρνηση έχει χάσει την ευελιξία να περάσει μία ή δύο μέρες και να αναλύσει πιο διεξοδικά το απώτερο κίνητρο του Κιμ Γιονγκ Ουν, πριν εκδώσει ανακοίνωση αποδοχής» είπε. «Η κυβέρνηση θα πρέπει να προσπαθήσει περισσότερο για αντίμετρο ώστε να μην πιαστεί στην παγίδα που ετοιμάζει ο Κιμ Γιονγκ Ουν».

Οι ανταλλαγές αυτής της εβδομάδες έρχονται μετά από ένα χρόνο όπου οι Κιμ Γιονγκ Ουν και Ντόναλντ Τραμπ αντήλλαξαν φλογερές απειλές. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ορκιστεί να καταστρέψει τη Βόρεια Κορέα αν απειληθούν οι ΗΠΑ, την ίδια στιγμή που Αμερικανοί διπλωμάτες πιέζουν για διπλωματική λύση.

Η Βόρεια Κορέα, που επανειλημμένα απειλεί τις ΗΠΑ, Νότια Κορέα και Ιαπωνία έκανε δοκιμή του πιο ισχυρού διηπειρωτικού βαλλιστικού της πυραύλου το Νοέμβριο λέγοντας ότι είναι ικανός να ρίξει κεφαλή σε οποιοδήποτε σημείο των ΗΠΑ.

Ο Κιμ είπε στην πρωτοχρονιάτικη ομιλία ότι σκέφτεται να στείλει αντιπροσωπεία στους Ολυμπιακούς. «Η συμμετοχή της Β. Κορέας στους αγώνες θα είναι μια καλή ευκαιρία για επίδειξη της εθνικής υπερηφάνειας και ευχόμαστε οι αγώνες να είναι επιτυχημένοι. Αξιωματούχοι από τις δύο Κορέες μπορούν άμεσα να συναντηθούν για να συζητήσουν αυτή τη δυνατότητα» είπε.

Παρά το άνοιγμά του προς τη Νότια Κορέα, ο Κιμ Γιόνγκ-ουν διατήρησε το άκρως επιθετικό ύφος προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, λέγοντας ότι διαθέτει στο γραφείο του κουμπί με το οποίο μπορεί να ενεργοποιήσει πυρηνικό χτύπημα.

πηγή reuters.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top