ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Ολλανδία απαγορεύει την πτήση του Μ. Τσαβούσογλου και ο Ερντογάν χαρακτηρίζει την Ολλανδία απομεινάρι των ναζί

cavusoglu-evet

Η Ολλανδία απαγόρευσε την πτήση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκία Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο πρόεδρος Ερντογάν με την αφορμή αυτή δήλωσε ότι η Ολλανδία είναι «απομεινάρια των ναζί, φασίστες».
Η ανακοίνωση της Ολλανδικής κυβέρνησης ήρθε λίγες ώρες μετά την δήλωση του Τούρκου υπουργού ότι η Ολλανδία φέρεται στους Τούρκους πολίτες σαν ομήρους όταν τους απαγορεύει την επαφή τους με την Αγκυρα.
Η Ολλανδική κυβέρνηση επικαλέστηκε τις ανησυχίες για την δημόσια τάξη και ασφάλεια για την απαγόρευση της προσγείωσης της πτήσης του Τσαβούσογλου. Δήλωσε επίσης ότι οι απειλές Τσαβούσογλου πριν λίγες ώρες για πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις αν αποσυρόταν η άδεια ταξιδιού κάνει την αναζήτηση λογικής λύσης αδύνατη.
Ο Τσαβούσογλου επρόκειτο να πετάξει στο Ρότερνταμ για να συγκεντρώσει στήριη υπέρ του Ερντογάν. Οι αρχές της πόλης ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι απαγορεύουν την συγκέντρωση.
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούττε είπε ότι την ίδια ώρα που η Ολλανδία και η Τουρκία θα μπορούσαν να αναζητήσουν μια «αποδεκτή λύση», η Τουρκία δεν σέβεται τους κανόνες για δημόσιες συναντήσεις.
Σε συνέντευξή του στο CNN Turk ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε ότι οι συμφωνίες με την ΕΕ, που περιλαμβάνουν την συμφωνία για το μεταναστευτικό, μπορεί να μπουν σε κίνδυνο αν η Ένωση δεν μπορέσει να εφαρμόσει την απελευθέρωση της άδειας εισόδου για τους Τούρκους πολίτες, όπως έχει υποσχεθεί.
Ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα παρουσιάσει ένα τελικό κείμενο στην ΕΕ και «είτε θα ακυρωθούν όλα, συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης της άδειας εισόδου και της συμφωνίας για το μεταναστευτικό, είτε θα εφαρμοστούν όλα».
Στην ίδια συνέντευξη είπε ότι θα πάει στο Ρότερνταμ παρά την επίσημη απαγόρευση για να μιλήσει σε συγκέντρωση Τούρκων που υποστηρίζουν την ενίσχυση των εξουσιών του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Ολλανδική κυβέρνηση με την απόφασή της να απαγορεύσει την συγκέντρωση κρατάει στην πραγματικότητα ομήρους τους Τούρκους πολίτες. «Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι αιχμάλωτοί σας» είπε στην συνέντευξη. Δήλωσε επίσης ότι αν η Ολλανδία του αρνηθεί την άδεια να πετάξει στο Ρότερνταμ, η Τουρκία θα απαντήσει με σκληρές οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις.
«Αν αυξηθούν οι εντάσεις πηγαίνοντας εκεί, ας είναι», είπε στο CNN Turk. «Τι κακό θα τους προκαλέσει αν πάω; Είμαι υπουργός Εξωτερικών και μπορώ να πάω όπου θέλω».

Ο δήμαρχος της πόλης Αχμέτ Αμπουταλέμπ, ανακοινώνοντας την απαγόρευση αργά την Παρασκευή, είπε ότι δεν υπάρχει ζήτημα αποκλεισμού του υπουργού από την Ολλανδία.
Στο μεταξύ στην Αυστρία ακυρώθηκαν 4 προγραμματισμένες πολιτικές συγκεντρώσεις την Παρασκευή. Εκπρόσωπος της αστυνομίας της πόλης του Λιντς είπε ότι η εκδήλωση που προγραμματιζόταν να γίνει με στέλεχος του κόμματος του Ερντογάν ακυρώθηκε από τον ιδιώτη ιδιοκτήτη της αίθουσας.
Η πόλη Χορμπραντς ακύρωσε εκδήλωση με ομιλητή πρώην Τούρκο υπουργό γιατί οι οργανωτές την είχαν δηλώσει σαν παρουσίαση βιβλίου.
Στην Αυστρία των 8,7 εκατομμυρίων κατοίκων ζουν περίπου 116.000 Τούρκοι πολίτες.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top