ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η τελική μάχη για την Γαλλία και την Ευρώπη- Εκκενώθηκε η πλατεία μπροστά στο Μουσείο του Λούβρου

France_elections_Macron_Lepen

Ιδιαίτερα κρίσιμες για το μέλλον της ευρωζώνης και γενικότερα για την πορεία της Ε.Ε θεωρείται ο  δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.  Με  αναμενόμενη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν κατά της Μαρίν Λεπέν, όπως προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις (με περίπου 60%-40%), η Γαλλία θα έχει αποδείξει ότι επιλέγει το φιλοευρωπαϊκό φιλελευθερισμό έναντι του επικίνδυνου κράματος εθνο-λαϊκισμού.

Μια αίθουσα τύπου και ο χώρος μπροστά στο Μουσείο του Λούβρου όπου ο υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας,  έχει προγραμματίσει να εκφωνήσει την ομιλία του σε περίπτωση που αναδειχθεί νικητής εκκενώθηκαν προκειμένου να διενεργηθούν έλεγχοι ασφαλείας, μετά τον εντοπισμό μιας ύποπτης αποσκευής, ανέφεραν η αστυνομία και ένας αξιωματούχος του επιτελείου του Μακρόν.

«Μετά τον εντοπισμό μιας ύποπτης τσάντας, ζητήθηκε από τους 300 δημοσιογράφους (που βρίσκονταν σε διαδικασία διαπίστευσης) να φύγουν από την περιοχή για λόγους ασφαλείας και οδηγήθηκαν σε άλλη περιοχή», δήλωσε ένας αξιωματούχος από το επιτελείο της προεκλογικής εκστρατείας του Μακρόν.

Η αστυνομία του Παρισιού ανέφερε πως τα προληπτικά μέτρα λήφθηκαν προκειμένου να διενεργηθούν έλεγχοι ασφαλείας.

Από το πρωί, οι Γάλλοι προσέρχονται στις κάλπες και το ερώτημα που αναμένεται να απαντηθεί  το βράδυ, είναι πόσο μεγάλη θα είναι η διαφορά του νικητή και νέου Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Ο 39χρονος Μακρόν, πρώην τραπεζίτης και υπουργός Οικονομίας στην κυβέρνηση του απερχόμενου Σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ, είχε το μεγαλύτερο ποσοστό στον πρώτο γύρο και εμφανίζεται φαβορί για να κερδίσει την προεδρία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο Μακρόν εμφανίζεται στο 61,5% με 63% της πρόθεσης ψήφου, έναντι 37% με 38,5% για τη Λεπέν.

Οι περισσότεροι από τους ψηφοφόρους του Φιγιόν και του Μελανσόν θα ψηφίσουν μάλλον Μακρόν, έστω και με βαριά καρδιά, για να μη βγει η Λεπέν. Πολύ περισσότερο μετά την αποτυχημένη εμφάνιση της υποψήφιας του Εθνικού Μετώπου στη συζήτηση με τον Μακρόν, στη διάρκεια του οποίου περιορίστηκε κυρίως στο βρισίδι του υποψηφίου της.

Οι τελευταίες ώρες πριν από την ψηφοφορία, χαρακτηρίστηκαν από καταγγελίες και από τις δύο πλευρές. Το Εθνικό Μέτωπο καταγγέλλει ότι υπάρχουν κατεστραμμένα ψηφοδέλτια της Λεπέν σε ορισμένα εκλογικά κέντρα, ενώ αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη από το επιτελείο του Μακρόν ότι δέχθηκε επίθεση χάκερς η προεκλογική καμπάνια του κεντρώου υποψηφίου.

Τη διαρροή χιλιάδων mail της αλληλογραφίας της ομάδας Μακρόν έκανε γνωστό μέσω twitter πρώτος ο Φλοριάν Φιλιπό, αντιπρόεδρος του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν: Μαθαίνουμε πράγματα για τα οποία οι δημοσιογράφοι συνειδητά σιωπούν;», είπε.

Τα mail της ομάδας Μακρόν δημοσιεύθηκαν αρχικά στο φόρουμ «4Chan», αναδημοσιεύθηκαν από το «DisobedientMedia», που έχει κυκλοφορήσει και τη φήμη για δήθεν λογαριασμό του Μακρόν στις Μπαχάμες, για να περάσουν στην πλατφόρμα Wikileaks από όπου και διαδόθηκαν σχεδόν παντού. Η αντίδραση των συνεργατών του Μακρόν ήταν άμεση, δηλώνοντας με ανακοίνωση ότι ανάμεσα στην κανονική αλληλογραφία είχαν περιληφθεί και πολλά ψευδή στοιχεία. Κατηγόρησαν δε τη Ρωσία για συμμετοχή στην κυβερνοεπίθεση και παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία.

«Γνωρίζαμε ότι θα υπήρχαν αυτοί οι κίνδυνοι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, καθώς αυτό έχει γίνει και αλλού. Τίποτα δεν θα μείνει χωρίς απάντηση» δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η εκλογική μάχη που αλλάζει το πολιτικό πρόσωπο τη Γαλλίας δεν λήγει σήμερα με την εκλογή Προέδρου. Θα συνεχιστούν με έναν «τρίτο γύρο», τις βουλευτικές εκλογές του επόμενου μήνα και.

 

Τα μεγάλα ερωτήματα που εγείρονται αφορούν περισσότερο στην «επόμενη μέρα» των εκλογών και κυρίως τις βουλευτικές, παρά το σημερινό αποτέλεσμα. Πολλοί Γάλλοι αναλυτές εστιάζουν στην πολιτική που θα ακολουθήσει ο Μακρόν και στις αποφάσεις που θα λάβει ως πρόεδρος αλλά και πώς θα κυβερνήσει τη Γαλλία με μια κυβέρνηση «φιλική» ή «εχθρική».

Τι θα κάνει ως εκλεγμένος πρόεδρος και πόσο διαφορετικός θα είναι από τον απερχόμενο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος ήταν ο άνθρωπος που τον τοποθέτησε στο υπουργείο Οικονομικών;

Και το πιο σημαντικό: πώς θα κυβερνήσει με το κίνημά του «Εμπρός» (En Marche) αν κερδίσει την πλειοψηφία -όπως υποστηρίζουν κάποιες δημοσκοπήσεις- στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου; Ο Μακρόν ξεκαθάρισε πως το «Εμπρός» θα θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές για την Εθνοσυνέλευση και θα έχει υποψηφίους σε όλες (και τις 577) εκλογικές περιφέρειες της Γαλλίας. Αν το «Εμπρός» έρθει πρώτο, αυτό θα επιφορτίσει το νέο αστέρα της γαλλικής πολιτικής σκηνής με την αποστολή να βγάλει τη Γαλλία από το οικονομικό τέλμα και να δώσει νέο αέρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top