ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Τουρκία στο σταυροδρόμι- Σε κλίμα πόλωσης το σημερινό δημοψήφισμα- Δύο νεκροί από πυροβολισμούς κοντά σε εκλογικό τμήμα στο Ντιγιάρμπακιρ

Turkey_dimo

Πενήντα πέντε εκατομμύρια τούρκοι ψηφοφόροι προσέρχονται από το πρωί στις κάλπες για να επικροτήσουν ή να απορρίψουν το πακέτο 18 συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που θα μεταβάλλουν το πολίτευμα από μια κοινοβουλευτική σε μια προεδρική δημοκρατία με μεγάλη συγκέντρωση εξουσιών στον πρόεδρο.

Υπάρχουν μόνο δύο επιλογές μπροστά από την κάλπη, το «ναι» ή το «όχι, ωστόσο δεκάδες εκατομμύρια Τούρκοι θα ψηφίσουν στο δημοψήφισμα της Κυριακής έχοντας μυριάδες κίνητρα.
Το ερώτημα που τίθεται πάνω στο ψηφοδέλτιο αφορά επίσημα τη συνταγματική αναθεώρηση, στην ουσία ωστόσο έχει να κάνει με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που επιδιώκει να δει τις εξουσίες του να ενισχύονται σημαντικά και να αποκτά τη δυνατότητα να παραμείνει στον προεδρικό θώκο έως το 2029 εφόσον η αναθεώρηση του Συντάγματος εγκριθεί.

Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν μια αμφίρροπη αναμέτρηση, όπου το «ναι» καταγράφει μικρό προβάδισμα. Ωστόσο η ψηφοφορία θα μπορούσε να φέρει εκπλήξεις, σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις. Η εταιρεία AG του Αντίλ Γκιούρ που προέβλεψε τη νίκη του κόμματος του Ερντογάν στις εκλογές τον Νοέμβριο του 2015, έδωσε 60,8% στο «ναι», έναντι 39,2% στο «όχι». Η εταιρεία Themis όμως έδειξε χθες άνοιγμα του «όχι» με 53,9%, με το «ναι» να περιορίζεται στο 46,1%. Στο χορό των προβλέψεων μπήκαν και οι ίδιοι οι πολιτικοί ηγέτες. Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε αργά χθες ότι περιμένει νίκη του «ναι» ανάμεσα στο 55% και 60%, ενώ ο αρχηγός του ΡΛΚ Κεμάλ Κιλιτζντάρογλου αποκάλυψε ότι οι μυστικές δημοσκοπήσεις που διαθέτει δείχνουν νίκη του «όχι» με 53%.

Οι υπερασπιστές του «όχι» λένε ότι είναι ένα βήμα προς μεγαλύτερη αυταρχικότητα, στη χώρα όπου 40.000 συνελήφθησαν και 120.000 απολύθηκαν από τις δουλειές τους στο πλαίσιο της καταστολής που ακολούθησε το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.
Οι χώρες της Δύσης έχουν ασκήσει κριτική για την σκληρή στάση και οι σχέσεις με την ΕΕ είναι σε πολύ χαμηλό σημείο, αφού ο Ερντογάν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι δρουν σαν ναζιστές.
Επίσης έχει δηλώσει ότι η Τουρκία θα επανεξετάσει την συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό, αν δεν εφαρμοστούν τα σχέδια για την παροχή στους Τούρκους πολίτες πρόσβαση χωρίς άδειες εισόδου στην ΕΕ.
Σε συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη, μια από τις 4 τις τελευταίες ώρες, ο Ερντογάν περιέγραψε τις συνταγματικές αλλαγές σαν την μεγαλύτερη αλλαγή στην Τουρκία από την ίδρυση της χώρας πριν έναν αιώνα, και την κορύφωση της απάντησης στο πραξικόπημα του Ιουλίου.
«Η Κυριακή θα είναι σημείο καμπής στην μάχη εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων. Θα τελειώσουμε αυτό που ξεκινήσαμε στις 15 Ιουλίου» είπε στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί με σημαίες και γιγάντιες φωτογραφίες του προέδρου.
Το κόμμα ΑΚΡ του Ερντογάν είχε δισανάλογο μερίδιο κάλυψης από τα μέσα στην διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αλλά οι δύο απόψεις είναι κοντά στα ποσοστά. Μικρή πλειοψηφία – 51%- θα ψηφίσει «ναι» σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη.
Περίπου 55 εκατομμύρια έχουν δικαίωμα ψήφου. Τα τμήματα είναι 167.140 σε όλη τη χώρα και θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 5 το απόγευμα. Οι Τούρκοι του εξωτερικού έχουν ήδη ψηφίσει.
Το πακέτο των 18 συνταγματικών αλλαγών καταργεί την θέση του πρωθυπουργού και δίνει στον πρόεδρο την αρμοδιότητα να συντάσει προϋπολογισμούς, να κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να εκδίδει διατάγματα επιβλέποντας υπουργεία χωρίς κοινοβουλευτική έγκριση.
Οι υπερασπιστές της αναθεώρησης λένε ότι έτσι θα μπει τέλος στη σημερινή «διαρχία» όπου τόσο ο πρόεδρος όσο και η βουλή εκλέγονται απευθείας από τον λαό, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αδιέξοδο. Μέχρι το 2014 οι πρόεδροι ορίζονταν από το κοινοβούλιο.
Λένε επίσης ότι το σημερινό σύνταγμα που συντάχθηκε από τους στρατηγούς που κυβερνούσαν την Τουρκία μετά το πραξικόπημα του 1980, φέρει ακόμα την σφραγίδα των στρατιωτικών συντακτών του και παρά τις αρκετές αναθεωρήσεις πρέπει να αναδιοργανωθεί.
«Το προεδρικό σύστημα που φέρνουμε με αυτή την συνταγματική αλλαγή είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη και σταθερότητα του έθνους μας» λέει ο Ερντογάν.
Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτης του κόμματος CHP της αντιπολίτευσης, λέει ότι η Τουρκία βρίσκεται σε σταυροδρόμι ανάμεσα στο κοινοβουλευτικό σύστημα και την «ενός ανδρός αρχή». Ψήφος στο «ναι» θα βάλει τη χώρα σε κίνδυνο, λέει.
«Θα βάλουμε 80 εκατομμύρια ανθρώπους μέσα σε ένα λεωφορείο.. που δεν ξέρουμε πού πάει» είπε σε συγκέντρωση στην Αγκυρα. «Βάζουμε 80 εκατομμύρια μέσα σε ένα λεωφορείο χωρίς φρένα».

Δύο νεκροί από πυροβολισμούς κοντά σε εκλογικό τμήμα στο Ντιγιάρμπακιρ

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ κατοίκων ενός χωριού στη νοτιοανατολική επαρχία του Ντιγιάρμπακιρ, ενώ είναι σε εξέλιξη το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV το επεισόδιο σημειώθηκε κοντά σε ένα εκλογικό τμήμα στο χωριό Γιαμπανάρντι. Το κανάλι ανέφερε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες μέχρι στιγμής τα αίτια του επεισοδίου ενδέχεται να είναι πολιτικά, να οφείλεται δηλαδή στις διαφορετικές πολιτικές απόψεις των δύο ομάδων.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top