ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θρίλερ με 450 μετανάστες -Μεταφέρονται τελικά στην Ιταλία

refugees5

Την μεταφορά των 450 μεταναστών και προσφύγων σε πλοίο της Frontex και της ιταλικής ακτοφυλακής αποφάσισε τελικά η ιταλική κυβέρνηση. 

Κάποια από τα παιδιά και τις γυναίκες μεταφέρθηκαν ήδη στην Λαμπεντούζα για ιατρικές εξετάσεις. Κατά πάσα πιθανότητα η ιταλική κυβέρνηση αναγκάστηκε να πάρει την απόφαση αυτή υπό το φόβο να αντιμετωπίσει κατηγορίες ότι αρνήθηκε να συνδράμει ανθρώπους σε άμεσο κίνδυνο. 

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι πλοιάριο με 450 μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκεται στην κεντρική Μεσόγειο σε αναζήτηση ασφαλούς λιμένα.
Ο ακροδεξιός υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας κάλεσε την Μάλτα να διασώσει τους 450 μετανάστες που εκείνη την στιγμή βρισκόταν στην περιοχή έρευνας και διάσωσης της Μάλτας λέγοντας «αυτό το πλοίο δεν μπορεί και δεν πρέπει να φτάσει» στην Ιταλία. «Ας ξεχάσουν ότι μπορεί να έρθουν στην Ιταλία, δώσαμε ήδη την συμβολή μας, πρέπει να πάνε στην Μάλτα», έγραψε στο Facebook ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματτέο Σαβίνι.
Και ο υπουργός Υποδομών Ντανίλο Τονινέλι, συμπλήρωσε ότι, ενδεχομένως, η ιταλική ακτοφυλακή μπορεί μόνο να βοηθήσει τις αρχές της Μάλτας με στόχο το αίσιο τέλος της διάσωσης.
Από την ανάληψη των καθηκόντων του τον περασμένο μήνα ο Σαλβίνι ανέλαβε να αποκλείσει τα σωστικά πλοία ανθρωπιστικής βοήθειας από τα λιμάνια της Ιταλίας.
«Σε επικοινωνία με τους μετανάστες πάνω στο πλοίο η Μάλτα ενημερώθηκε ότι πρόθεσή τους ήταν να προχωρήσουν προς Λαμπεντούσα» ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Μάλτας, αναφερόμενη στο ιταλικό νησί ανάμεσα στην Λιβύη και την Σικελία.
«Η Μάλτα παρακολούθησε το πλοίο ώστε να εξασφαλίσει ότι θα δινόταν άμεση βοήθεια αν αυτό απαιτούνταν. Το πλοίο βρίσκεται αυτή την στιγμή στα χωρικά ύδατα της Ιταλίας» λέει η ανακοίνωση. «Η Μάλτα έχει επιτελέσει όλες τις υποχρεώσεις της με βάση τις ισχύουσες διεθνείς συνθήκες για τον συντονισμό έρευνας και διάσωσης».
Από την στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της νέας λαϊκιστικής κυβέρνησης της Ιταλίας, που συνένωσε την ακροδεξιά Λίγκα με το κίνημα των 5 Αστέρων, έχουν γίνει άλλα δύο τέτοια επεισόδια: στην μία περίπτωση οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στην Ισπανία και στην άλλη στην Μάλτα.
Την Παρασκευή ο Σαλβίνι, που είναι ηγέτης της ακροδεξιάς Λίγκας, είπε ότι δεν θα αναλάμβανε τους μετανάστες γιατί είναι στην ευθύνη της Μάλτας. Η Μάλτα γενικά αρνείται να αναλάβει μεγάλο αριθμό πλοίων με πρόσφυγες.
Στην Ιταλία έχουν αφιχθεί 650.000 μετανάστες και πρόσφυγες από το 2014.
Την Παρασκευή μετά από παρέμβαση του Ιταλού προέδρου 67 μετανάστες που είχαν διασωθεί μεταφέρθηκαν σε λιμάνι της Σικελίας.
Ο Ματαρέλα επικοινώνησε με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, το απόγευμα της Πέμπτης, για να εκφράσει την ανησυχία του για τη δεινή κατάσταση των 67 μεταναστών που διασώθηκαν στη θάλασσα και μεταφέρθηκαν σε λιμάνι της Σικελίας, επειδή ο Σαλβίνι είχε διατάξει την απομάκρυνση του πλοίου από αποβάθρα, απαγορεύοντας την αποβίβασή τους.
Το πλοίο είχε προσεγγίσει το λιμάνι του Τραπάνι έπειτα από έγκριση του υπουργού Μεταφορών Ντανίλο Τονινέλι, ωστόσο ο Σαλβίνι διέταξε να μην εγκαταλείψει κανείς το πλοίο μέχρις ότου διερευνηθεί η υποτιθέμενη βίαιη συμπεριφορά ορισμένων μεταναστών. Αφού έλαβε το τηλεφώνημα του Ματαρέλα, ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος δεν ανήκει σε κανένα από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, ακύρωσε το διάταγμα του Σαλβίνι και επέτρεψε στους 67 μετανάστες να αποβιβαστούν. Ο υπουργός Εσωτερικών αντέδρασε με έντονες δηλώσεις, αναφέροντας πως η κίνηση του προέδρου τού προκάλεσε «λύπη και έκπληξη».

Η Λίγκα και το Κίνημα των 5 Αστέρων έχουν δεσμευτεί να πατάξουν την μετανάστευση αν και οι αφίξεις από την Λιβύη έχουν πέσει κατά 85% φέτος.
Παρά την μείωση των αφίξεων οι μετανάστες εξακολουθούν να χάνουν την ζωή τους στην θάλασσα. Τις τελευταίες 4 εβδομάδες που τα πλοία ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν αποκλειστεί από τα ιταλικά λιμάνια πάνω από 600 άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά, έχουν πνιγεί ή είναι αγνοούμενοι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Μετανάστευσης.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top