ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θύελλα αντιδράσεων για την απόφαση Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για το κλίμα

climate

Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί διεθνώς η απόφαση του Aμερικανού προέδρου να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ την απόσυρση της χώρας από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Όπως τόνισε οι ΗΠΑ θα τερματίσουν τη συνδρομή τους στο Πράσινο Ταμείο, ενώ  δήλωσε ότι η συμφωνία του Παρισιού φέρνει σε μειονεκτική θέση τις ΗΠΑ προς όφελος άλλων χωρών.

Έκανε λόγο για μία συμφωνία οικονομικά επιζήμια για τις Ηνωμένες Πολιτείες και δήλωσε πως θα επαναδιαπραγματευτεί για μια πιο δίκαιη λύση για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως ανακοίνωσε σε δήλωσή του ο Λευκός Οίκος, ο πρόεδρος Τραμπ εξήγησε προσωπικά χθες την απόφασή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού σε ξεχωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες με τέσσερις ηγέτες, την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό και την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι. Ο Τραμπ «διαβεβαίωσε επίσης τους ηγέτες ότι η Αμερική παραμένει δεσμευμένη στην υπερατλαντική συμμαχία και στις εντατικές προσπάθειες προστασίας του περιβάλλοντος», πρόσθεσε ο Λευκός Οίκος.

Σε κοινή δήλωσή τους η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία εξέφρασαν την λύπη τους για την αμερικανική απόφαση, σημειώνοντας ότι η συνθήκη του Παρισιού προσφέρει «σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες για ευημερία και ανάπτυξη» και τόνισαν ότι «η συνθήκη του Παρισιού δεν μπορεί να τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση».

«Θεωρούμε ότι η ώθηση που γεννήθηκε στο Παρίσι τον Δεκέμβριο του 2015 είναι μη αναστρέψιμη και πιστεύουμε ακλόνητα ότι η Συμφωνία του Παρισιού δεν μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί αφού είναι ζωτικό εργαλείο για τον πλανήτη μας, τις κοινωνίες και τις οικονομίες μας».

                      Κοινή δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργού Πάολο Τζεντιλόνι, της Γερμανίδας                                  καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την λύπη της για την απόσυρση των ΗΠΑ από την συνθήκη, με το Βερολίνο να υπογραμμίζει ότι οι ΗΠΑ «πληγώνουν» τον πλανήτη με την απόφασή τους.

Για «ένα λάθος με δραματικές συνέπειες», έκανε λόγο η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν απέκλεισε κατηγορηματικά οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας του Παρισιού χθες και δήλωσε ότι η απόφαση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθεί από τη συμφωνία θα αποβεί ζημιογόνος για τα αμερικανικά συμφέροντα και τους Αμερικανούς.

macron-tweet-climate

«Σας λέω αταλάντευτα απόψε: Δεν θα επαναδιαπραγματευτούμε μια λιγότερο φιλόδοξη συμφωνία. Δεν υπάρχει περίπτωση… Σήμερα οι ΗΠΑ γύρισαν την πλάτη στον κόσμο, αλλά η Γαλλία δεν θα γυρίσει την πλάτη της στους Αμερικανούς… Όπου ζούμε, όπου είμαστε όλοι μοιραζόμαστε την ίδια ευθύνη – να κάνουμε τον πλανήτη μας μεγάλο ξανά», είπε ο Μακρόν παραφράζοντας το σύνθημα του Τραμπ «Να κάνουμε την Αμερική μεγάλη ξανά».

«Μην απατάσθε όσον αφορά το κλίμα, δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο (plan B) γιατί δεν υπάρχει εναλλακτικός πλανήτης (planet B)» είπε.

***

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι είπε στον Aμερικανό πρόεδρο ότι «απογοητεύθηκε» από την απόφασή του να αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

«Η πρωθυπουργός εξέφρασε την απογοήτευσή της για την απόφαση και τόνισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει δεσμευμένο στη Συμφωνία του Παρισιού, όπως εξήγησε πρόσφατα στη συνάντηση της Ομάδας των Επτά (G7)», έγραφε η δήλωση της κυβέρνησης.

***

Ο Καναδάς είναι «βαθιά απογοητευμένος» από την απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθεί από τη συνθήκη του Παρισιού για το κλίμα, θα συνεχίσει ωστόσο να επιδιώκει την υιοθέτηση μέτρων καταπολέμησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη» δήλωσε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος Κάθριν Μακ Κένα.

«Ο Καναδάς είναι βαθιά απογοητευμένος από τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Συμφωνία του Παρισιού αποτελεί καλή συμφωνία για τον Καναδά και καλή συμφωνία για τον κόσμο», είπε η υπουργός σε δημοσιογράφους και πρόσθεσε: «Καμία χώρα δεν μπορεί να σταματήσει τη δράση για την κλιματική αλλαγή».

***

Η Ιαπωνία δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών  ήταν «λυπηρή» και ότι η αλλαγή κλίματος απαιτεί συντονισμένη προσπάθεια από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας.«Η Ιαπωνία πιστεύει ότι η ηγεσία των ανεπτυγμένων χωρών είναι εξαιρετικής σημασίας (σε θέματα κλίματος), και η σταθερή εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού είναι κρίσιμη υπό αυτή τη σκοπιά», είπε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα είπε σε συνέντευξη τύπου ότι η Ιαπωνία θα συνεχίσει να καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να συνεργαστούν στο θέμα της κλιματικής αλλαγής.

***

«Bαθειά απογοητευμένος από την απόφαση των ΗΠΑ παρά τις προσπάθειες στο G7. Ενάντια στο τι πιστεύουμε, αντίθετα με το τι περιμένει ο κόσμος».

«Η δέσμευσή μας στην #ParisAgreement είναι ακλόνητη. Θα συνεχίσουμε να ηγούμαστε στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής (#ClimateChange.)»

Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Twitter

***

Η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποσυρθούν από τη Συμφωνία του Παρισιού, συμφωνία-σταθμό για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη που υπέγραψαν 195 χώρες το 2015, αποτελεί «μεγάλη απογοήτευση στις παγκόσμιες προσπάθειες να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να προωθηθεί η παγκόσμια ασφάλεια» είπε ο Στεφάν Ντεζάρικ, εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «παραμένει βέβαιος ότι οι πόλεις, οι πολιτείες, και οι επιχειρήσεις εντός των Ηνωμένων Πολιτειών – μαζί με άλλες χώρες – θα συνεχίσουν να επιδεικνύουν οραματικότητα και ηγεσία, εργαζόμενοι για την χαμηλού-άνθρακα, ευέλικτη οικονομική ανάπτυξη που θα δημιουργήσει ποιοτικές θέσεις εργασίας και αγορές για την ευημερία του 21ο αιώνα», είπε ο Ντεζάρικ.

Πρόσθεσε επίσης ότι είναι ζωτικής σημασίας να παραμείνουν οι ΗΠΑ ηγέτιδα δύναμη σε περιβαλλοντικά θέματα και ότι ο Γκουτέρες προσβλέπει στη συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση ώστε «να χτιστεί το βιώσιμο μέλλον από το οποίο εξαρτώνται τα εγγόνια μας».

***

«Τα έθνη που θα παραμείνουν στην Συμφωνία του Παρισιού θα είναι τα έθνη που θα δρέψουν τα οφέλη από τις θέσεις εργασίας και τις επιχειρήσεις που θα δημιουργηθούν. Πιστεύω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα έπρεπε να είναι στην κεφαλή αυτής της ομάδας. Αλλά ακόμα και χωρίς την Αμερικανική ηγεσία, ακόμα και τώρα που η αυτή η κυβέρνηση εντάσσεται στην μικρή ομάδα των χωρών που απορρίπτουν το μέλλον, είμαι βέβαιος ότι οι πολιτείες μας, οι πόλεις και οι επιχειρήσεις μας θα επιταχύνουν και θα κάνουν πολλά περισσότερα για να μπουν μπροστά και να βοηθήσουν στην προστασία των μελλοντικών γενεών για τον μοναδικό πλανήτη που έχουμε».

                                                Μπάρακ Ομπάμα, πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ

 «Η σημερινή απόφαση αποτελεί πλήγμα για το περιβάλλον και για την ηγετική θέση των ΗΠΑ στον κόσμο»

                                              Lloyd Blankfein, CEO της Goldman Sachs – στο πρώτο του μήνυμα                                                  στον λογαριασμό του στο Twitter  

«Φεύγω από  τα κυβερνητικά συμβούλια. Η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική. Η εγκατάλειψη του Παρισιού δεν είναι καλή ούτε για την Αμερική ούτε για τον κόσμο».

                                            Elon Musk, CEO Tesla και SpaceX, που παρευρισκόταν σε                                                                   συμβουλευτική συνάντηση στον Λευκό Οίκο μέσω Twitter

«Από θέμα αρχής, παραιτούμαι από το Συμβούλιο του προέδρου εξαιτίας της απόσυρσης από την συμφωνία του Παρισιού»

Robert Iger, πρόεδρος και CEO της Disney στο Twitter

«Ως δήμαρχος του Πίτσμπουργκ, μπορώ να σας βεβαιώσω ότι θα ακολουθήσουμε τις κατευθύνσεις της συμφωνίας του Παρισιού για το λαό μας, την οικονομία και το μέλλον μας… Γεγονός: Η Χίλαρι Κλίντον πήρε το 80% των ψήφων στο Πίτσμπουργκ. Το Πίτσμπουργκ στέκεται με την υφήλιο και θα ακολουθήσει την Συμφωνία του Παρισιού».

                                         Tweet του δημάρχου του Πίτσμπουργκ Bill Peduto σε απάντηση της                                                  δήλωσης του Τραμπ που είπε «εκλέχθηκα για να εκπροσωπήσω τους                                               πολίτες του Πίτσμπουργκ, όχι του Παρισιού» 

«Η απερίσκεπτη απόφαση του Λευκού Οίκου να αποσυρθεί από την Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα έχει καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο για τις ΗΠΑ αλλά για τον πλανήτη μας. Η κυβέρνηση αποποιείται της ηγετικής της θέσης και μένει στις πίσω θέσεις στον παγκόσμιο αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής».

                                      Ο κυβερνήτης της Ν. Υόρκης Andrew Cuomo, σε δήλωση                                                                    ανακοινώνοντας από κοινού με τον κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Jerry                                             Brown και της Ουάσιγκτον Jay Inslee την δημιουργία συμμαχίας                                                      πολιτειών που δεσμεύονται στην προάσπιση της συμφωνίας του Παρισιού.

 

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top