ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θύελλα αντιδράσεων για τις αποκαλύψεις Γκλέν Κίμ και το παράλληλο νόμισμα

Tsipras_Varoufakis

Θύελλα αντιδράσεων προκλήθηκε  στην Βουλή μετά τις αποκαλύψεις των σχεδίων για παράλληλο νόμισμα, τα οποία εξέταζε το υπουργείο Οικονομικών το 2015, όπως αποκάλυψε ο Glenn Kim,  σύμβουλος του τότε υπουργού Γιάνη Βαρουφάκη και του νυν Ευκλείδη Τσακαλώτου . 

Ερώτηση προς τον υπ. Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για τον ρόλο του συμβούλου του Γκλεν Κιμ και το σχέδιο παράλληλου νομίσματος κατέθεσε στη Βουλή βουλευτής της Ν.Δ κ.Χρίστος Δήμας, ενώ την άμεση σύγκλιση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, προκειμένου να ενημερωθεί από τον νυν υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον πρώην υπουργό Γιάνη Βαρουφάκη και τον σύμβουλό τους Γκλεν Κιμ,  ζητά ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Για  το θέμα  ερωτήθηκε από το protothema.gr ο ο  υπουργός  Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτος , ο οποίος απάντησε ότι «δίδεται μεγάλη διάσταση σε μια ακαδημαϊκή τοποθέτηση που έκανε». Πρόσθεσε ότι οι δηλώσεις του Γκλεν Κιμ είχαν … επιστημονικό ενδιαφέρον γιατί έγιναν με τη μορφή ομιλίας σε εκδήλωση του κόμματος του Μπέμπε Γκρίλο στο ιταλικό κοινοβούλιο, απορριπτοντας έτσι ότι  τα περί «παράλληλου νομίσματος» αφορούσαν ένα πραγματικό «πείραμα», για τη χώρα και συνολικά την νομισματική Ένωση της Ευρώπης.

Αποκαλυπτικός είναι και ο Γιάνης Βαρουφάκης,  σε νέο του βιβλίο που θα κυκλοφορήσει άμεσα. Όπως αναφέρει, τόσο τα ηγετικά στελέχη της κυβέρνησης, Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Παππάς και Γιάννης Δραγασάκης, όσο και το σύνολο του υπουργικού συμβουλίου γνώριζαν για το σύστημα παράλληλων πληρωμών που σχεδίαζε να εφαρμόσει

Ειδικότερα, σε χτεσινή του τοποθέτηση, μετά τις δηλώσεις του Glenn Kim που εξηγούσε πώς θα λειτουργούσε το σύστημα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών παραθέτει το απόσπασμα που – όπως γράφει ο ίδιος – «αφορά την περιγραφή του συστήματος παράλληλων πληρωμών όπως την έκανα ένα βράδυ του Νοεμβρίου 2014 στο διαμέρισμα του Αλέξη Τσίπρα, παρουσία των Νίκου Παππά και Γιάννη Δραγασάκη (το βράδυ που μου έκαναν την πρόταση ανάληψης του υπουργείου οικονομικών σε περίπτωση εκλογικής νίκης του Σύριζα) – και λιγότερο από τρεις μήνες μετά στο υπουργικό συμβούλιο.»

Συγκεκριμένα, ο Γ. Βαρουφάκης αναφέρει ότι «αφού, λοιπόν, εξήγησα στον Αλέξη, στον Δραγασάκη και στον Παππά το αποτρεπτικό μας όπλο (τα ομόλογα SMP), προχώρησα στην περιγραφή του παράλληλου συστήματος πληρωμών που μπορούσε να μας κρατήσει ζωντανούς στην ευρωζώνη, τουλάχιστον για όσο καιρό χρειαζόταν έως ότου η τρόικα άρχιζε να διαπραγματεύεται καλή τη πίστη».

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top