ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιράκ: Προηγείται στα αποτελέσματα ο εθνικιστής κληρικός Αλ-Σαντρ

iraq-3

Η εκλογική επιτροπή του Ιράκ δημοσιοποίησε τα πρώτα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας. Με το 95 τα εκατό των ψήφων στις 10 από τις 18 περιφέρειες του Ιράκ μετρημένες – περισσότερο από τις μισές των συνολικών ψήφων – ο εθνικιστής σιίτης κληρικός Μουκταντά αλ-Σαντρ φαίνεται να προηγείται, σε μια μη αναμενόμενη επιστροφή στα πράγματα.

Αν τα αποτελέσματα συνεχίσουν με τον ίδιο τρόπο, δυσκολεύουν τα πράγματα για τον σημερινό πρωθυπουργό Χαϊντέρ αλ-Αμπαντί, που φαινόταν να κερδίζει τις εκλογές με μικρή διαφορά.

Πρώτα αποτελέσματα

  • Τα ψηφοδέλτια του Μουκταντά αλ-Σαντρ προηγούνται σε 4 επαρχίες, συμπεριλαμβανόμενης της Βαγδάτης.
  • Το μπλοκ του επικεφαλής της σιιτικής πολιτοφυλακής Χαντί αλ-Αμίρι, που στηρίζεται από το Ιράν, φαίνεται να έρχεται στη δεύτερη θέση προς το παρόν.
  • Η Συμμαχία Νίκης του πρωθυπουργού κερδίζει μέχρι στιγμής μόνο μία επαρχία και έρχεται συνολικά στην τρίτη θέση.
  • Η διαιρεμένη σιιτική πλειοψηφία διαφαίνεται πιθανή και θα σημάνει ότι δεν εξασφαλίζεται από καμιά εκλογική συμμαχία πλειοψηφία σε έδρες ικανή να κυβερνήσει από μόνη της.
  • Σημειώθηκε χαμηλή συμμετοχή-ρεκόρ 44,52 τα εκατό που αποδίδεται σε προβλήματα με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα και την απογοήτευση των ψηφοφόρων. Ο αριθμός των ψηφισθάντων είναι σημαντικά χαμηλότερος από προηγούμενες εκλογές.
  • Οι καταμετρημένες ψήφοι δίνουν αποτελέσματα για μόνο 10 από τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας.
  • Η κατάσταση μπορεί να αλλάξει εξαιτίας της περίπλοκης εκλογικής αριθμητικής στη χώρα. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται στις επόμενες μέρες.

Πιθανά προβλήματα στο Κιρκούκ: εντάσεις ξέσπασαν στην εθνοτικά διαιρεμένη επαρχία Κιρκούκ το βράδυ του Σαββάτου όταν τα αρχικά αποτελέσματα έφερναν την Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν να κερδίζει σημαντικό έδαφος.

Δυνάμεις ασφαλείας κλήθηκαν να ελέγξουν την κατάσταση και να διατηρήσουν την «ουδετερότητα» της εκλογικής διαδικασίας. Τα πολιτικά κόμματα Αράβων και Τουρκμένων στην επαρχία έδωσαν στην ανεξάρτητη επιτροπή που είναι υπεύθυνη για τις εκλογές περιθώριο 24 ωρών για να ξεκινήσει χειροκίνητη καταμέτρηση, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ιρακινού Τουρκμενικού Μετώπου Ερσάντ Σαλίχι.

Γιορτάζουν οι οπαδοί του Aλ-Σαντρ: Μετά την ανακοίνωση ότι το κίνημα  Προχωρώντας προς την Μεταρρύθμιση του Μουκταντά αλ-Σαντρ είναι στην πρώτη θέση, οι οπαδοί του εθνικιστή κληρικού, κυρίως νέοι, με σημαίες και πλακάτ με την φωτογραφία του βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας για να γιορτάσουν την νίκη. Η πλατφόρμα του ήταν κατά της διαφθοράς και έκανε συμμαχία με κομμουνιστές και άλλους ανεξάρτητους κοσμικούς υποστηρικτές.

Πρόβλημα με τις ΗΠΑ; Ο Μουκταντά αλ-Σαντρ έχει προϊστορία με την Ουάσιγκτον. Πολιτοφυλακή υπό τον έλεγχό του έκανε βάναυση και δαπανηρή εξέγερση εναντίον των στρατευμάτων υπό την ηγεσία των Αμερικανών μετά την εισβολή του 2003. Οι ΗΠΑ τον είχαν χαρακτηρίσει «τρομοκράτη» και είχαν βγάλει ένταλμα σύλληψης για τον κληρικό, ο οποίος κατέφυγε στο Ιράν. Αλλά μετά την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων το 2012, ο Αλ-Σαντρ επέστρεψε και κάλεσε τον στρατό του να αφήσει τα όπλα. Είχε αποσυρθεί από την πολιτική, αλλά επέστρεψε το 2016 ασκώντας δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό αλ-Αμπαντί.

dw.com

 

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top