ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιράκ: Το ΙΚ ανατίναξε το ιστορικό τέμενος αλ Νούρι

A still image taken from video shows the destroyed Grand al-Nuri Mosque of Mosul in Iraq, June 21, 2017. Iraqi Military Handout/via Reuters TV

Το ΙΚ ανατίναξε το μεγάλο τέμενος Αλ Νούρι και τον περίφημο μιναρέ του, ανακοίνωσε ο ιρακινός στρατός.
Η ανατίναξη έγινε την ώρα που ο στρατός του Ιράκ που θέλουν να εκδιώξουν το ΙΚ από την πόλη πλησίαζε το σημείο.
Από το μεσαιωνικό τέμενος πριν τρία χρόνια ο ηγέτης του ΙΚ Αμπού Μπακρ αλ Βαγκνταντί είχε ανακηρύξει «χαλιφάτο» και τον εαυτό του «χαλίφη», ηγέτη δηλαδή όλων των μουσουλμάνων, μετά την επικράτηση του ΙΚ σε μεγάλες περιοχές της Συρίας και του Ιράκ. Η μαύρη σημαία του ΙΚ κυμάτιζε στο μιναρέ από τον Ιούνιο του 2014.
«Η ανατίναξη του μιναρέ αλ Χαντμπά και του τεμένους αλ Νούρι αποτελεί επίσημη αναγνώριση ήττας» είπε σε σύντομο σχόλιο ο Ιρακινός πρωθυπουργός.
Το πρακτορείο ειδήσεων Amaq του ΙΚ κατηγόρησε τους Αμερικανούς για την καταστροφή του τεμένους, πράγμα που αρνήθηκε ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
«Δεν πλήξαμε την περιοχή» είπε ο εκπρόσωπος του συνασπισμού στο Reuters.
Το γραφείο τύπου του στρατού του Ιράκ μοίρασε αεροφωτογραφία που δείχνει το τέμενος και τον μιναρέ ισοπεδωμένα ανάμεσα σε μικρά σπίτια της παλιάς πόλης, στην ιστορική συνοικία όπου οι μαχητές είναι υπό πολιορκία.
Το τέμενος καταστράφηκε όταν οι δυνάμεις της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας του Ιράκ έφτασαν σε απόσταση 50 μέτρων, σύμφωνα με την ανακοίνωση του στρατού.
Οι δυνάμεις του στρατού είχαν περικυκλώσει το προπύργιο των τζιχαδιστών στην παλιά πόλη, που ήταν η τελευταία περιοχή της Μοσούλης υπό τον έλεγχο του ΙΚ.
Ιρακινοί αξιωματούχοι είχαν εκφράσει την ελπίδα να ανακαταλάβουν το τέμενος έγκαιρα για τον γιορτασμό του τέλους του ραμαζανιού, που φέτος στο Ιράκ είναι 25 ή 26 Ιουνίου.
Η πτώση της Μοσούλης θα σημάνει τέλος για το ιρακινό κομμάτι του «χαλιφάτου» παρόλο που το ΙΚ θα ελέγχει ακόμα εκτάσεις δυτικά και νότια της πόλης. Ο Μπαγκνταντί έχει αφήσει τις μάχες στη Μοσούλη στην ευθύνη τοπικών διοικητών και πιστεύεται ότι κρύβεται σε συνοριακή περιοχή μεταξύ Ιράκ και Συρίας, σύμφωνα με αμερικανικές και ιρακινές στρατιωτικές πηγές.

A flag of Islamic State militants is seen on top of Mosul's Al-Hadba minaret at the Grand Mosque, where Islamic State leader Abu Bakr al-Baghdadi declared his caliphate back in 2014, during clashes between Iraqi forces and Islamic State militants in Mosul, Iraq, March 24, 2017. REUTERS/Khalid al Mousily

Η σημαία του ΙΚ στην κορυφή του μιναρέ του μεγάλου τεμένους αλ Νούρι της Μοσούλης στις 24 Μαρτίου 2017. REUTERS/Khalid al Mousily

Το τέμενος είχε πάρει το όνομά του από τον Nuruddin al Zanki, έναν ευγενή που είχε πολεμήσει κατά των πρώτων σταυροφόρων από ένα φέουδο που κάλυπτε περιοχές της σύγχρονης Τουρκίας, Συρίας και Ιράκ. Είχε χτιστεί στα 1172-73 λίγο μετά το θάνατό του.
Όταν ο λόγιος Ibn Battuta επισκέφθηκε την πόλη δύο αιώνες αργότερα, ο μιναρές είχε πάρει μια κλίση που του είχε δώσει και το παρατσούκλι «καμπούρης».
Το ΙΚ έχει καταστρέψει πολλά μουσουλμανικά θρησκευτικά μνημεία, εκκλησίες και προσκυνήματα, όπως επίσης και αρχαία ασσυριακά και ρωμαϊκά μνημεία στο Ιράκ και την Συρία. Το 2015 είχαν αναρτήσει στο διαδίκτυο βίντεο που έδειχναν την καταστροφή εκθεμάτων μέχρι και του 7 μΧ αιώνα από το μουσείο της Μοσούλης.

πηγή reuters.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top