ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιράν: Πέμπτη νύχτα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων

tehran1

 

Εννιά άτομα σκοτώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να καταλάβουν αστυνομικό τμήμα, παρά την έντονη προσπάθεια της κυβέρνησης να καταπνίξει τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος τα τελευταία χρόνια.

Η επίθεση στο αστυνομικό τμήμα στην πόλη Καζντεριτζάν στα κεντρικά του Ιράν οδήγησε σε βίαια επεισόδια που κατέληξαν στο θάνατο έξι διαδηλωτών, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.
Ένας Φρουρός της Επανάστασης και ένας περαστικός αναφέρθηκε ότι σκοτώθηκαν σε κωμοπόλεις κοστά στο Ισφαχάν, ενώ η τηλεόραση νωρίτερα επιβεβαίωσε το θάνατο ενός αστυνομικού στην πόλη Νατζαφαμπάντ από κυνηγετικό όπλο.

Αυτό ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών στους 21 στις πέντε μέρες διαδηλώσεων που είναι οι μεγαλύτερες μετά το 2009.

Μικρές ομάδες διαδηλωτών εμφανίστηκαν στους δρόμους της Τεχεράνης το βράδι της Δευτέρας, πριν η έντονη αστυνομική παρουσία επιβάλει την ηρεμία, σύμφωνα με τοπικά πρακτορεία.

Οι διαμαρτυρίες επικεντρώθηκαν σε επαρχιακές πόλεις, αν και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφανίστηκε λιγότερη δραστηριότητα.

Η κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και τρεις ακόμα τραυματίστηκαν από κυνηγετικά όπλα στην πόλη Νατζαφαμπάντ στο κεντρικό Ιράν.

Οι τελευταίες διαδηλώσεις οργανώθηκαν παρά την υπόσχεση του προέδρου Χασάν Ρουχανί ότι το έθνος πρέπει να αντιμετωπίσει τους «ταραξίες και παραβάτες του νόμου».

Ο Αλί Σαμχανί, γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, περιέγραψε τις διαδηλώσεις, που είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει το καθεστώς από το 2009, ως «πόλεμο δι’ αντιπροσώπου εναντίον του Ιρανικού λαού».

«Τα Hashtags και τα μηνύματα για την κατάσταση στο Ιράν ήρθαν από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Σαουδική Αραβία» είπε σε τοπικά μέσα.

Το υπουργείο πληροφοριών του Ιράν ανακοίνωσε ότι οι «υποκινητές» αναγνωρίστηκαν και «θα αντιμετωπιστούν σοβαρά σύντομα».

Οι Φρουροί της Επανάστασης δεν έχουν ακόμα επέμβει πλήρως εναντίον των διαδηλωτών, αλλά δημοσίευσαν την Δευτέρα φωτογραφίες τριών καταζητούμενων και ζήτησαν από τον κόσμο να αναφέρει κάθε «στασιαστικό στοιχείο».

Ο Ρουχανί προσπάθησε να υποβαθμίσει την αναταραχή, που ξεκίνησε με αφορμή οικονομικές καταγγελίες στην πόλη Μασχάντ την περασμένη Πέμπτη, αλλά γρήγορα εξελίχθηκαν σε διαμαρτυρίες κατά του ισλαμικού καθεστώτος στο σύνολό του, με συνθήματα «Θάνατος στο δικτάτορα».

«Δεν είναι τίποτα» είπε ο Ρουχανί σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της προεδρίας. «Το έθνος μας θα αντιμετωπίσει αυτή την μειονότητα που φωνάζει συνθήματα κατά του νόμου και της θέλησης του λαού και προσβάλει τα ιερά και όσια της επανάστασης».

Διαδηλώσεις υπέρ του καθεστώτος οργανώθηκαν σε αρκετές πόλεις αντανακλώντας την συνεχιζόμενη στήριξη από την μεγάλη συντηρητική πτέρυγα της κοινωνίας.

Δύο ακόμη, ανάμεσά τους ένας έφηβος, σκοτώθηκαν όταν έπεσε πάνω τους ένας πυροσβεστικό όχημα που κατέλαβανκ διαδηλωτές στην πόλη Ντορούντ την Κυριακή, είδηση που έτυχε ιδιαίτερης προβολής από την κρατική τηλεόραση.

Εξακολουθούν να είναι σε ισχύ απαγορεύσεις για μεταδόσεις, αλλά βίντεο από μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξακολουθούν να δείχνουν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας.

Εκατοντάδες είναι οι συλλήψεις, σύμφωνα με τις αρχές και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσεις. Βίντεο δείχνουν την αστυνομία στην πρωτεύουσα να διαλύει διαδήλωση με εκτοξευτήρες νερού.

“Η κυβέρνηση δεν θα δείξει καμιά ανοχή σε όσους καταστρέφουν δημόσια περιουσία, παραβιάζουν την τάξη και δημιουργούν αναταραχή στην κοινωνία» είπε ο Ρουχανί στην ομιλία του την Κυριακή.

Ανυπόγραφες ανακοινώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καλούν τους Ιρανούς να συνεχίσουν τις διαδηλώσεις σε 50 πόλεις.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προσωρινά απαγορεύει την πρόσβαση στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram και το Instagram. Υπάρχουν αναφορές ότι η πρόσβαση από κινητές συσκευές στο διαδίκτυο είναι μπλοκαρισμένη σε κάποιες περιοχές.

Σημαντική διαφορά από το μεγάλο κίνημα διαμαρτυρίας του 2009, που είχε ξεκινήσει μετά από ειδήσεις για νοθεία στις εκλογές, είναι ότι οι διαδηλώσεις δεν έχουν επικεντρωθεί στην πρωτεύουσα Τεχεράνη και είναι πολύ πιο διασκορπισμένες.

Ο Ρουχανί ανέλαβε την εξουσία το 2013 με την υπόσχεση της διόρθωσης της οικονομίας και της άμβλυνσης των κοινωνικών εντάσεων, αλλά το πολύ υψηλό κόστος ζωής και το 12 τα εκατό ανεργία έχουν αφήσει πολλούς με την αίσθηση ότι η πρόοδος έρχεται με πολύ αργό ρυθμό.

Οι νέοι επηρεάζονται περισσότερο από όλους με 40 τα εκατό ανεργία, σύμφωνα με τους αναλυτές και οι αγροτικές περιοχές πλήγονται ιδιαίτερα.

«Ο κόσμος βαρέθηκε, ιδιαίτερα οι νέοι. Δεν έχουν τίποτα για το οποίο να χαίρονται» λέει η Σαρίτα Μοχαμμαντί, 35χρονη δασκάλα στην Τεχεράνη. «Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη στις επαρχίες. Η γεωργία έχει καταστραφεί. Ξέρω πολλούς που φεύγουν από τα βόρεια της χώρας και έρχονται στην Τεχεράνη για δουλειά».

Ο Ρουχανί στην ομιλία του την Κυριακή παραδέχθηκε ότι «δεν υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα από την ανεργία» και υποσχέθηκε πιο ισορροπημένα μέσα ενημέρωσης και περισσότερη διαφάνεια.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ που έχει επανειλημμένα κριτικάρει την Τεχεράνη είπε ότι είναι «ώρα για αλλαγή». «Ο μεγάλος ιρανικός λαός καταπιέζεται για πολλά χρόνια. Είναι πεινασμένοι για φαγητό και για ελευθερία. Μαζί με τα ανθρώπινα δικαιώματα, λεηλατεί και ο πλούτος του Ιράν. ΩΡΑ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ!» έγραψε στο twitter.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχιου εξήρε τους «γενναίους Ιρανούς» που βγήκαν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν εναντίον του καθεστώτος που «ξοδεύει δισεκατομμύρια δολάρια διαδίδοντας το μίσος».

«Εύχομαι στον ιρανικό λαό επιτυχία στην ευγενή αναζήτηση για ελευθερία» είπε σε βίντεο που αναρτήθηκε στην σελίδα του στο Facebook.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ Σίγκμαρ Γκάμπριελ κάλεσε «όλες τις πλευρές να απέχουν από βίαιες πράξεις».

Την Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Ένωση πίεσε το Ιράν να εγγυηθεί το δικαίωμα για διαμαρτυρία και ξεχωριστά ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον είπε ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο παρακολουθεί τα γεγονότα στο Ιράν προσεκτικά».

«Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος για τα θεμιτά και σημαντικά ζητήματα που θέτουν οι διαδηλωτές και προσβλέπουμε στις ιρανικές αρχές για να το επιτρέψουν» είπε σε δήλωσή του ο Τζόνσον.

Το 2009 οι αρχές κατέστειλαν με βία τις διαδηλώσεις εναντίον της επανεκλογής του σκληροπυρηνικού Μαχμούτ Αχμαντινεζάντ. Τουλάχιστον 36 άτομα είχαν σκοτωθεί το 2009 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ενώ σύμφωνα με την αντιπολίτευση ο αριθμός των νεκρών ήταν 72.

πληροφορίες afp.com/reuters.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top