ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ισημερινός: Με 51,1% επικράτησε ο Λένιν Μορένο στις προεδρικές εκλογές

Ecuadorean presidential candidate Lenin Moreno (C on stage) and supporters celebrate in a hotel in Quito, Ecuador, April 2, 2017.  REUTERS/Mariana Bazo

Ο αριστερός υποψήφιος Λένιν Μορένο είναι οριακά ο νικητής στις κάλπες της προεδρικής εκλογής του Ισημερινού, αλλά ο συντηρητικός του αντίπαλός ζητά εκ νέου καταμέτρηση κάνοντας λόγο για νοθεία.

Η νίκη θα δώσει ώθηση στο αριστερό κίνημα της Νότιας Αμερικής μετά τις νίκες δεξιών κυβερνήσεων στην Αργεντινή, Βραζιλία και Περού.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο συνεχάρη από τους πρώτους τον Μορένο μέσω Twitter, το ίδιο και ο πρόεδρος της Βολιβίας Ιβο Μοράλες.

Ο Μορένο, πρώην αντιπρόεδρος, εξασφάλισε το 51,1 τα εκατό των ψήφων και το Λάσσο το 48,9, με καταμετρημένο το 96 τα εκατό των ψήφων, σύμφωνα με το εκλογικό συμβούλιο.

Ο Λάσσο, που νωρίτερα φαινόταν νικητής με βάση τα πρώτα exit poll αμφισβητεί το αποτέλεσμα. «Ξεπέρασαν τα όρια» είπε σε οπαδούς του που είχαν συγκεντρωθεί στην πόλη Γκουαγιακίλ. Ζήτησε εκ νέου καταμέτρηση λέγοντας ότι «θα υπερασπιστούμε την θέληση του λαού του Ισημερινού μπροστά σε αυτή την προσπάθεια απάτης».

Ο Λάσσο μιλάει από τον πρώτο γύρο του Φεβρουαρίου για αμφισβητούμενα αποτελέσματα, καθώς στη διάρκεια της πολυήμερης καταμέτρησης οι οπαδοί του είχαν συγκεντρωθεί έξω από το εκλογικό συμβούλιο για να αποτρέψουν προσπάθειες νοθείας.

Εκατοντάδες οπαδοί του Λάσσο συγκεντρώθηκαν και πάλι στα γραφεία του εκλογικού συμβουλίου στην πρωτεύουσα Κίτο και στην Γκουαγιακίλ με σημαίες του Ισημερινού και φωνάζοντας συνθήματα «Οχι στην νοθεία!» και «Δεν θέλουμε να γίνουμε Βενεζουέλα!»

Supporters of Ecuadorean presidential candidate Guillermo Lasso demonstrate as riot police stand guard outside the national electoral council headquarters in Guayaquil during a national election day, Ecuador, April 2, 2017.   REUTERS/Henry Romero

Οπαδοί του Γκιγιέρμο Λάσσο διαδηλώνουν έξω από τα γραφεία του εκλογικού συμβουλίου στην πόλη Γκουαγιακίλ. REUTERS/Henry Romero

Ο Μορένο που είναι παραπληγικός εξαιτίας τραυματισμού στη διάρκεια ληστείας συχνά αναφέρεται με το μικρό του όνομα «Λένιν» από τους οπαδούς γιόρτασε τη νίκη στο Κίτο, μπροστά σε πλήθος που φώναζε «Λένιν Πρόεδρος!».

Ecuadorean presidential candidate Lenin Moreno (C) wait with supporters for the results of the national election in a hotel, in Quito, April 2, 2017.  REUTERS/Mariana Bazo

Ο Λένιν Μορένο περιμένει τα αποτελέσματα μαζί με οπαδούς του στο Κίτο  REUTERS/Mariana Bazo

«Θα συνεχίσουμε να χτίζουμε το μονοπάτι, έχουμε κάνει πολλά αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα» είπε πλαισιωμένος από τον απερχόμενο πρόεδρο Ραφαέλ Κορέα.

Ο Μορένο που ήταν απεσταλμένος στον ΟΗΕ, έχει πιο συμβιβαστικό στιλ από τον Κορέα και έχει υποσχεθεί επιδόματα σε μονογονεϊκές οικογένειες, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Θα έχει μπροστά πίεση για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την καταπολέμηση της διαφθοράς εν μέσω σκανδάλων στην κρατική πετρελαϊκή PetroEcuador.

Ο Λάσσο έχει ασκήσει κριτική στον Μορένο για ελλιπή οικονομική κατάρτιση και έχει προειδοποιήσει ότι οι κύριες υποσχέσεις του για κοινωνικές παροχές θα πλήξουν τα ήδη πιεσμένα ταμεία της χώρας που εξαρτάται από τις εξαγωγές πετρελαίου, μπανάνας και γαρίδας.

Οι οπαδοί του Μορένο από την άλλη επικρίνουν το πρόγραμμα του Λάσσο, προειδοποιώντας ότι θα περικόψει κοινωνικά επιδόματα και θα κυβερνήσει για τους πλούσιους.

Το κυβερνών κόμμα είπε ότι τα αποτελέσματα είναι μη αναστρέψιμα και καταδίκασε τις δηλώσεις περί νοθείας και βίας. «Ντροπή! Ό,τι δεν κατάφεραν στις κάλπες, θέλουν να το πετύχουν με την ισχύ» είπε ο Κορέα στο Twitter. «Η επανάσταση θριάμβευσε ξανά στον Ισημερινό».

Η νίκη του Μορένο προσφέρει ανακούφιση και στον ιδρυτή των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος ζει μόνιμα στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, αφού ο συντηρητικός Γκιγέρμο Λάσσο είχε υποσχεθεί ότι ως πρόεδρος θα ζητούσε από τον Άσανζ να εγκαταλείψει το κτίριο εντός 30 ημερών.

reuters.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top