ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιταλία: Δύσκολη φάση για την ιταλική κεντροαριστερά

renzi-gentiloni

Σε δύσκολη φάση εισέρχεται η ιταλική κεντροαριστερά, αφού σύμφωνα με δημοσκοπήσεις δεν φαίνεται να ξεπερνά το 25%. Για την ώρα προβάδισμα έχει το κόμμα του Μπ. Γκρίλο, το οποίο συγκεντρώνει 27%.
Ο Ματέο Ρέντσι και η ιταλική κεντροαριστερά κινδυνεύουν, όπως όλα δείχνουν, να χάσουν στις βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Μαρτίου. Η πλειοψηφία των γκάλοπ που έχουν διεξαχθεί μέχρι στιγμής δείχνουν ότι το Δημοκρατικό Κόμμα δεν ξεπερνά το 25% στην πρόθεση ψήφου.
Παράλληλα υπάρχει και μεγάλο πρόβλημα με τις συμμαχίες. Οι ριζοσπάστες της Έμα Μπονίνο -που είχαν εκφράσει ενδιαφέρον για συμπόρευση- είναι πολύ πιθανό να μην μπορέσουν να συγκεντρώσουν τις αναγκαίες υπογραφές για να κατέβουν με δικό τους ψηφοδέλτιο στις εκλογές.
Οι μόνοι σύμμαχοι του Ρέντσι αυτή την στιγμή είναι το μικρό κόμμα των Πρασίνων και ένας μικρός επίσης κεντρώος σχηματισμός.
Σύμφωνα με τους αναλυτές είναι πολύ πιθανό να παραμείνει πρωθυπουργός ο Πάολο Τζεντιλόνι για αρκετούς μήνες μετά τις εκλογές. Ίσως μέχρι τον Ιούνιο, αν αργήσει ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης ή αν καταστεί αναγκαίο να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές λόγω αδυναμίας να εξασφαλισθεί μια σταθερή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Επαφές Μπερλουσκόνι-Σαλβίνι, διαλλακτικότητα από Πέντε Αστέρια
Όσο για όλη την κεντροδεξιά oι δημοσκοπήσεις λένε ότι αν οι εκλογές γίνονταν σήμερα θα μπορούσε να κατακτήσει στην ιταλική βουλή 315 έδρες. Πολύ κοντά δηλαδή στην απόλυτη πλειοψηφία, που είναι 316 εδρών.
Θα πρέπει να διαπιστωθεί όμως αν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και η Φόρτσα Ιτάλια θα μπορέσουν να τα βρουν τελικά με την ξενοφοβική Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι. Ο πρώην «Καβαλιέρε» δεν θέλει να υπογράψει καμία γραπτή δέσμευση για μετεκλογική συνεργασία, όπως συνεχίζει να του ζητά ο γραμματέας της Λέγκα.
Tα Πέντε Αστέρια, τέλος, με πρόεδρο τον Μπέπε Γκρίλο παραμένουν πρώτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνοντας ποσοστό που ανέρχεται στο 27%. Το 40% βέβαια -που είναι και το ποσοστό το οποίο θα τους εξασφάλιζε αυτοδυναμία- απέχει ακόμη πολύ. Aλλά τις τελευταίες ημέρες, ο υποψήφιος πρωθυπουργός των «Πέντε Αστέρων» και αντιπρόεδρος της βουλής Λουίτζι Ντι Μάιο, επέμεινε ότι το κίνημά του θα συμφωνήσει τις προτεραιότητες του κυβερνητικού προγράμματος μαζί με τις πολιτικές δυνάμεις που θα θελήσουν να του προσφέρουν κοινοβουλευτική στήριξη. Μια διαλλακτικότητα που αποτελεί καινοτομία για αυτή την πολιτική δύναμη.

πηγή dw.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top