ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιταλία: Κατάλογο με τα μέλη του υπουργικού έστειλε το κίνημα 5 αστέρων – Τα σενάρια για μετά τις εκλογές

italian elections2

Κατάλογο με τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης των 5 Αστέρων έστειλε την Τρίτη ο υποψήφιος πρωθυπουργός του κινήματος, Λουίτζι ντι Μάιο, στον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα. Λίγες ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Μαρτίου,  το κίνημα των 5 Αστέρων που προηγείται στις δημοσκοπήσεις επιζητεί έτσι να κατοχυρώσει ότι θα λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο, σε περίπτωση εκλογικής νίκης.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι χαρακτήρισε «σουρεαλιστική» την ενέργεια του Ντι Μάιο, σημειώνοντας ότι τα υπουργικά συμβούλια παρουσιάζονται μόνο αν έχει προηγηθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Το Δημοκρατικό Κόμμα, στο οποίο ανήκει ο Τζεντιλόνι, υποστηρίζει ότι το Κίνημα 5 Αστέρων ξέρει να περιγράφει τα προβλήματα αλλά δεν έχει την παραμικρή ικανότητα να δώσει λύσεις. Στην προηγούμενη κυβερνητική εμπειρία ποντάρει και η εκστρατεία της συντηρητικής Forza Italia του 81 ετών Σίλβιο Μπερλουσκόνι. «Είμαι σαν το καλό κρασί, βελτιώνομαι με τα χρόνια και τώρα είμαι τέλειος», είχε δήλωσε πρόσφατα.
Κατά τα λοιπά, η προεκλογική αντιπαράθεση διατηρείται σε υψηλούς τόνους, ιδιαίτερα στα ζητήματα που αφορούν στη μετανάστευση. Το Σάββατο, Μιλανέζα μητέρα δύο θετών παιδιών από την Αφρική απευθύνθηκε στον επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, ενημερώνοντάς τον ότι τα παιδιά της υπομένουν ύβρεις από άλλα παιδιά που αναπαράγουν τη δική του ρητορική μίσους. Το εξωφρενικό της υπόθεσης είναι ότι το Facebook απέκλεισε τον λογαριασμό της γυναίκας, επειδή στην ανάρτησή της περιέγραφε τις ύβρεις αυτές. Παρόλ’ αυτά, η ανάρτηση αναπαρήχθη εκατοντάδες χιλιάδες φορές, με αποτέλεσμα να υποχρεωθεί ο Σαλβίνι να απαντήσει, προσκαλώντας τη γυναίκα για καφέ στο πάρκο με τα παιδιά της.

Τα σενάρια

Οι Ιταλοί ψηφίζουν στις 4 Μαρτίου για να εκλέξουν βουλευτές και γερουσιαστές σε ένα κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο και με ένα πολύπλοκο εκλογικό σύστημα που αφήνει το περιθώριο για τη διαμόρφωση πολλών μετεκλογικών σεναρίων:
Νίκη του κεντροδεξιού συνασπισμού
«Δεν είναι και πολύ πιθανόν μία πολιτική δύναμη να εξασφαλίσει απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά εδώ και έναν χρόνο υπήρχε μία που θα μπορούσε να το καταφέρει. Η δεξιά», είχε δηλώσει πρόσφατα ο Ρομπέρτο Ντ’ Αλιμόντε, διευθυντής του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Luiss της Ρώμης.
Ο συνασπισμός απαρτίζεται από τέσσερα κόμματα, με κυριότερα το Forza Italia (κεντροδεξιά) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τη Λέγκα (άκρα δεξιά) του Ματέο Σαλβίνι. Η μεταξύ τους συμφωνία προβλέπει ότι το κόμμα που θα συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ποσοστό θα ηγηθεί της κυβέρνησης.
Εάν το Forza Italia είναι πρώτο, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος δεν έχει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι έπειτα από καταδίκη για φορολογική απάτη, έχει δηλώσει ότι επιθυμία του είναι την πρωθυπουργία να αναλάβει ο Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος δεν έχει δηλώσει ακόμη έτοιμος να εγκαταλείψει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Σύμφωνα με το Politico, ο Ταγιάνι μπορεί να είναι φιλικός και ικανός συνασπιστής, αλλά στον ένα χρόνο που βρίσκεται στην προεδρία έχει επιδείξει μεγαλύτερη προσοχή για τα ιταλικά πολιτικά πράγματα παρά στον θεσμό του οποίου ηγείται.
Εάν η Λέγκα έλθει πρώτη, τότε ο Ματέο Σαλβίνι θα γίνει πρωθυπουργός…υπό τον όρο ότι ο Μπερλουσκόνι θα κρατήσει τον λόγο του και θα τον υποστηρίξει.
Μεγάλος συνασπισμός
Οι Βρυξέλλες ποντάρουν ήδη στο σενάριο του σχηματισμού ενός μεγάλου συνασπισμού αλά γερμανικά ανάμεσα στη Forza Italia και το Δημοκρατικό Κόμμα, δύο φιλοευρωπαϊκά κόμματα.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ούτε ο Μπερλουσκόνι, ούτε ο Ματέο Ρέντσι , ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, δεν αναφέρθηκαν σε τέτοιο ενδεχόμενο. Αλλά αυτό είναι το σενάριο που υλοποιήθηκε μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές το 2013.
Σύμφωνα με τη ιστοσελίδα Votewatch Europe, οι βουλευτές του Forza Italia στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο 74% των περιπτώσεων ψήφισαν όπως ακριβώς και οι ευρωβουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος και μόνο στο 36% όπως ψήφισαν οι βουλευτές της Λέγκα.
Ομως τίποτε δεν εγγυάται ότι το Δημοκρατικό Κόμμα, το Forza Italia και οι φιλοευρωπαίοι σύμμαχοί τους, ενισχυμένοι ενδεχομένως από κάποια πρόσωπα από τη Λέγκα που δεν είναι και πολύ ικανοποιημένα από την πρόσφατη εθνικιστική της στροφή, θα εξασφαλίσουν αρκετές έδρες για να έχουν την πλειοψηφία στα δύο σώματα του ιταλικού Κοινοβουλίου.
Ενας άλλος υποθετικός συνασπισμός, που διαψεύδεται όμως από τις ενδιαφερόμενες πλευρές με μεγάλη κατηγορηματικότητα, θα μπορούσε να ενώσει τους ευρωσκεπτικιστές της Λέγκα και του Κινήματος των 5 Αστέρων. Αλλά αυτή συμμαχία μάλλον δεν θα διαθέτει αρκετές έδρες στο κοινοβούλιο, ενώ ισχυρές θα είναι οι αντιστάσεις στο εσωτερικό των δύο παρατάξεων.
Χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πιστώνουν τη δεξιά συμμαχία με το 38% των ψήφων (17% Forza Italia, 13% Λέγκα), με 28% το Κίνημα των 5 Αστέρων και με 26% την κεντροαριστερή συμμαχία. Ομως οι αναποφάσιστοι ανέρχονται σε εκατομμύρια.
Εάν δεν υπάρξει κυβερνητική πλειοψηφία, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα θα αφήσει στη θέση της τη σημερινή κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι, που δεν έχει ανάγκη από την εμπιστοσύνη της βουλής, για τη διαχείριση των τρεχουσών υποθέσεων.
Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης θα είναι χρονοβόρα. Τα δύο σώματα του κοινοβουλίου θα συνεδριάσουν στις 23 Μαρτίου για να εκλέξουν τους προέδρους τους και για να σχηματίσουν τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες. Τότε μόνο ο Σέρτζιο Ματαρέλα θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις.
Ομως, η Ιταλία έχει μάθει να ζει στην αβεβαιότητα: έχει γνωρίσει 60 κυβερνήσεις από την ίδρυση της Ιταλικής Δημοκρατίας το 1946.

πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ/ reuters

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top