ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιταλία: Νέα προσφυγή στις κάλπες τον Ιούλιο;

mattarella

Πληθαίνουν τα σενάρια για νέα προσφυγή στις κάλπες στην Ιταλία, μετά την αντίθεση τόσο της Λέγκας, όσο και του Κινήματος 5 Αστέρων, στην πρόταση του προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα για τη σύσταση «ουδέτερης κυβέρνησης» που θα αναλάβει τα ηνία της χώρας ως τον Δεκέμβριο. Μάλιστα ως πιθανότερη ημερομηνία των νέων εκλογών αναφέρεται η 22α Ιουλίου, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

«Είναι βασικό να τύχει σεβασμού η βούληση των Ιταλών. Κάτι που σημαίνει ή κυβέρνηση της κεντροδεξιάς, ή εκλογές το γρηγορότερο δυνατό, για πρώτη φορά μέσα στο Καλοκαίρι», έγραψε στο διαδίκτυο ο γραμματέας της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι. Κατά την άποψή του «δεν μπορεί να χαθεί άλλος χρόνος και δεν υπάρχουν πιθανότητες να συσταθούν κυβερνήσεις τεχνοκρατών σαν και αυτή του Μάριο Μόντι».

«Δεν δίνουμε την εμπιστοσύνη μας σε καμία ουδέτερη κυβέρνηση, διότι είναι συνώνυμο κυβέρνησης τεχνοκρατών. Ας πάμε να ψηφίσουμε τον Ιούλιο», έγραψε στο Twitter ο υποψήφιος πρωθυπουργός των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο.

«Ο Ματτέο Ρέντσι και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι επέλεξαν να σαμποτάρουν κάθε μας προσπάθεια να δημιουργήσουμε μια πολιτική κυβέρνηση. Πως μπορούμε, λοιπόν, να δεχθούμε μια κυβέρνηση τεχνοκρατών στο εσωτερικό του οποίου θα βρίσκονται οι άνθρωποι αυτοί;», διερωτήθηκε με νόημα, τέλος, ο εκπρόσωπος των Πέντε Αστέρων στην γερουσία, Ντανίνο Τονινέλλι.

Την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ότι δεν ανησυχεί για την Ιταλία. «Δεν ανησυχούμε για την πολιτική κατάσταση στην Ιταλία. Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα».

Ο πρόεδρος Ματαρέλα πρότεινε την Δευτέρα την δημιουργία «ουδέτερης» κυβέρνησης μέχρι το τέλος του χρόνου μετά τον άκαρπο τρίτο γύρο των διαβουλεύσεων για επίλυση του κυβερνητικού αδιεξόδου.

Ο Ιταλός πρόεδρος είπε ότι αυτή η κυβέρνηση θα παραιτηθεί αν τα κόμματα μπορέσουν να φτάσουνε σε συμφωνία, που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει δυνατό να επιτευχθεί μετά τα εκλογικά αποτελέσματα του Μαρτίου. «Αν τα κόμματα δεν καταλήξουν σε συμφωνία (τους ερχόμενους μήνες) η ουδέτερη κυβέρνηση θα τελειώσει την θητεία της στο τέλος Δεκεμβρίου με εκλογές να ακολουθούν αμέσως μετά», είπε ο Ματαρέλα. Είπε ότι αν τα κόμματα δεν στηρίξουν αυτή την ουδέτερη κυβέρνηση θα είναι απαραίτητο να γίνουν εκλογές πριν το τέλος του έτους, τονίζοντας ότι αυτό θα είναι προβληματικό.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top