ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιταλία: Νίκη για Κεντροαριστερά και Κεντροδεξιά – ήττα για το Κίνημα 5 Αστέρων

elezioni-comunali-2017-2-938x535

Το μήνυμα των χθεσινών δημοτικών εκλογών στην Ιταλία είναι σαφές: οι συμμαχίες ευνοούν την κεντροδεξιά και την κεντροαριστερά, ενώ το Κίνημα Πέντε Αστέρων αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες. Το κίνημα του Μπέπε Γκρίλο δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε σε μια μεγάλη πόλη. Η συμμετοχή ωστόσο ήταν χαμηλή στο 60%.

Σε αρκετές πόλεις οι υποψήφιοι που στήριζε ο Μπέπε Γκρίλο κατέγραψαν αξιοσημείωτα χαμηλές επιδόσεις και έμειναν εκτός δεύτερου γύρου. Οι «πεντάστεροι» πληρώνουν, πιθανότατα, την προβληματική διαχείριση της δημάρχου τους στην Ρώμη Βιρτζίνια Ράτζι όπως και την χρόνια δυσκολία τους να βρουν στελέχη ικανά να πείσουν σε τοπικό επίπεδο.

Στην ιδιαίτερη πατρίδα του Γένοβα, ο Λούκα Πιροντίνι που είχε την στήριξη του Κινήματος Πέντε Αστέρων έμεινε στην τρίτη θέση με ποσοστό περίπου 19%.

9 εκατομμύρια Ιταλοί κλήθηκαν να εκλέξουν δημάρχους σε 1004 πόλεις. Εκτός της Γένοβα, οι υποψήφιοι Γκρίλο σε Λ’ Ακιλα, Παλέρμο, Βερόνα, Λέτσε, Πάντοβα και Καταντζάρο υπέστησαν δεινές ήττες.

elezioni-comunali

Στην Πάρμα ο απερχόμενος δήμαρχος Φεντερίκο Πιτσαρότι, ο οποίος έχει διαγραφεί από το Κίνημα Πέντε Αστέρων πέρασε πρώτος στον δεύτερο γύρο με ποσοστό 34,5%. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Ντανιέλε Τζιραντούτζι που είχε την υποστήριξη Γκρίλο έμεινε περίπου στο 3%.

Το αρνητικό αποτέλεσμα έρχεται ένα χρόνο μετά τις νίκες του Κινήματος Πέντε Αστέρων στις δημοτικές εκλογές σε Ρώμη και Τορίνο.

Η κεντροαριστερά κέρδισε το Παλέρμο της Σικελίας με εκλογή από τον πρώτο γύρο του δημάρχου Λεολούκα Ορλάντο, ενώ στη Βερόνα πηγαίνει στο δεύτερο γύρο. Η κεντροδεξιά προηγείται στο αριστερό προπύργιο της Γένοβας, όπως και στον Τάραντα.

Στην Ιταλία οι δημοτικές εκλογές επιτρέπουν τη δημιουργία συμμαχιών και όπου κανένας υποψήφιος δεν ξεπερνά το 40% προβλέπεται δεύτερος γύρος.

Υπάρχουν όμως και γενικότερα προβλήματα που αφορούν όλο το πολιτικό φάσμα. Η διαπραγμάτευση για τον νέο εκλογικό νόμο έχει μόλις ναυαγήσει και είναι πολύ δύσκολο να μπορέσει να βρεθεί μια νέα λύση μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Δεδομένης της σημερινής πραγματικότητας οι εκλογές αναβάλλονται για την φυσική λήξη της νομοθετικής περιόδου, τον Φεβρουάριο του 2018. Μέχρι τότε θα συνεχισθούν οι ζυμώσεις και οι διαπραγματεύσεις.

Ο Ματέο Σαλβίνι, ηγέτης της ξενοφοβικής λαϊκιστικής Λέγκα του Βορρά (LN), είπε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι μια κεντροδεξιά συμμαχία με τον πρώην πρωθυπουργό Σ. Μπερλουσκόνι και το κόμμα του Φόρτσα Ιτάλια (FI) είναι «δυνατή, αλλά μόνο υπό τον όρο ότι η LN ηγείται της συμμαχίας». Ο Σαλβίνι είπε ότι οι για τις επόμενες γενικές εκλογές «θα κάνουμε τα πάντα για έναν συνασπισμό όσο πιο συμπαγή γίνεται».

Το ίδιο δύσκολο είναι και για τον επικεφαλής των «Δημοκρατικών» πρώην πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι να βρει ισχυρά, κοινά σημεία με την αριστερά. Ο Ρέντσι είπε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα είχε «καλά αποτελέσματα» και ευχήθηκε στους εκλεγμένους δημάρχους και τους υποψήφιους του δεύτερου γύρου καλή επιτυχία. Πρόσθεσε ότι αποφάσισε να επισκεφθεί τα σεισμόπληκτα χωριά Αματρίτσε και Ακούμολι, αντί να κάνει εκλογική «νεκροψία».

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top