ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κίνα: Αντιδράσεις με την πρόταση για απεριόριστη θητεία του προέδρου

A woman picks a souvenir necklace with a portrait of Chinese President Xi Jinping from a selection that also includes necklaces featuring late Chinese Chairman Mao Zedong at a stall in Tiananmen Square in Beijing, China, February 26, 2018. REUTERS/Thomas Peter

Το σχέδιο της Κίνας για να μείνει επ’ αόριστον στο τιμόνι της χώρας ο Σι Τσίνπινγκ έχει προκαλέσει αντίδραση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκαλώντας συγκρίσεις με την δυναστεία Κιμ της Βόρειας Κορέας και κατηγορίες ότι έτσι δημιουργείται ένας δικτάτορας.
Η αντίδραση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανάγκασαν την Κίνα να στραφεί προς μια συντονισμένη προπαγάνδα τη Δευτέρα, με μπλοκάρισμα κάποιων άρθρων και δημοσίευση κειμένων επαινετικών για το κόμμα.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα πρότεινε να απαλειφθεί ο συνταγματικός όρος που περιορίζει τον πρόεδρο σε δύο πεντάχρονες θητείες, πράγμα που σημαίνει ότι ο Σι, ο οποίος ηγείται και του κόμματος και του στρατού, μπορεί να μην αποσυρθεί ποτέ.
Η πρόταση, που θα περάσει από την ετήσια σύνοδο του κοινοβουλίου τον ερχόμενο μήνα, είναι μέρος ενός πακέτου αλλαγών στο σύνταγμα της χώρας.
Θα προσθέσει επίσης την πολιτική σκέψη του Σι στο σύνταγμα της χώρας –που ήδη έχει περάσει στο καταστατικό του κόμματος στο συνέδριο του 2017 – και θα θέσει ένα νομικό πλαίσιο για ένα υπερ-σώμα κατά της διαφθοράς, και θα ενισχύσει τη θέση του κόμματος στην εξουσία.
Ο Σι, που έχει συγκεντρώσει εξουσίες΄και τίτλους και έχει εκκαθαρίσει πιθανούς αντιπάλους από τότε που ανέλαβε τα ηνία της χώρας το 2013, θα μπορεί να παραμείνει πρόεδρος ισοβίως μετά την πρόταση του Κόμματος.
Αλλά σύμφωνα με αναλυτές, η συγκέντρωση όλων των μοχλών εξουσίας σε έναν άνθρωπο θα μπορούσε να διαβρώσει ακόμα περισσότερο τα ανθρώπινα δικαιώματα, να ταράξει άλλες χώρες ακόμα και να βάλει τρικλοποδιές στην εξουσία του Σι στην ίδια του τη χώρα.
«Το όριο των δύο θητειών υποτίθεται ότι θα αύξανε την σταθερότητα. Κυβερνώντας περισσότερα από 10 χρόνια, ο Σι θα υπόκειται σε ακόμα μεγαλύτερο έλεγχο από τους Κινέζους πολίτες και την πολιτική ελίτ» λέει η αναλύτρια Simone van Nieuwenhuizen.
Η ανακοίνωση έγινε ξαφνικά την Κυριακή και σπάει την εποχή της «συλλογικής» ηγεσίας που προπαγάνδιζε ο Τενγκ Σιάοπινγκ για να μην επιτραπεί να επαναληφθεί η εποχή Μάο.
«Θα γίνουμε Βόρεια Κορέα» έγραψε ένας χρήστης του Weibo, αναφερόμενος στη δυναστεία Κιμ που διοικεί τη Βόρεια Κορέα από τα τέλη της δεκαετίας του 1940. Ο Κιμ Ιλ Σουνγκ είχε ιδρύσει τη Βόρεια Κορέα το 1948 και η οικογένεια διοικεί από τότε.
«Ακολουθούμε το παράδειγμα του γείτονά μας» έγραψε ένας άλλος.
Τα σχόλια σβήστηκαν αργά την Κυριακή όταν το Weibo, που είναι η απάντηση της Κίνας στο Twitter, άρχισε να μπλοκάρει τον όρο αναζήτησης «όριο δύο θητειών».
Εν μέσω της έντονης κριτικής και από τα διεθνή μέσα, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, που κανονικά σχολιάζει μόνο διπλωματικά θέματα, είπε ότι η αλλαγή του συντάγματος αφορά μόνο το λαό της Κίνας.
Από το 1954 που υιοθετήθηκε το σύνταγμα, όλοι βλέπουν ότι «συνεχώς βελτιώνεται» είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Λου Κανγκ στην καθημερινή ενημέρωση. «Ελπίζω όλοι να μπορούν να αναγνωρίζουν τη φωνή ολόκληρου του κινεζικού λαού».
Η ευρείας κυκλοφορίας κρατική εφημερίδα Global Times έγραψε στο editorial ότι η αλλαγή δεν σημαίνει ότι ο πρόεδρος θα μείνει για πάντα στη θέση του, χωρίς όμως να δώσει κάποια εξήγηση.
«Από την μεταρρύθμιση και το άνοιγμα η Κίνα, υπό την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος, έχει με επιτυχία επιλύσει και θα συνεχίσει αποτελεσματικά να επιλύει το ζήτημα της αντικατάστασης της κομματικής και εθνικής ηγεσίας με νόμιμο και ομαλό τρόπο» έγραφε το editorial, κάνοντας αναφορά στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν πριν 4 δεκαετίες.
«Από την καμπάνια κατά της διαφθοράς έως την ολοκληρωτική προώθηση του κράτους δικαίου και την βαθιά οικονομική αναδιάρθρωση, η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΚ με τον Σι στο πυρήνα της έχει γερά ανοίξει μια νέα εποχή για μια ελπιδοφόρα Κϊνα» έγραφε το editorial.
Η κομματική εφημερίδα People’s Daily περιέλαβε ένα μακροσκελές άρθρο του πρακτορείου ειδήσεων Xinhua που λέει ότι οι περισσότεροι στηρίζουν τις συνταγματικές αλλαγές, με αναφορές στήριξης από πλειάδα ανθρώπων.
«Η πλατειά μάζα των αξιωματούχων και των μαζών λέει ότι ελπίζουν αυτή η συνταγματική μεταρρύθμιση να περάσει» λέει το άρθρο.
Ο λογαριασμός WeChat της People’s Daily ενώ στην αρχή δημοσίευσε πολλά θετικά σχόλια κάτω από το άρθρο, στη συνέχεια απενεργοποίησε την δυνατότητα υποβολής σχολίων αργά την Κυριακή, για να την επαναφέρει τη Δευτέρα γεμάτη με σχόλια που υμνούν το κόμμα.
Οι προληπτικοί Κινέζοι επενδυτές έσπευσαν να αγοράσουν μετοχές σε εταιρίες που έχουν στην ονομασία τους τη λέξη «αυτοκράτορας» μετά τις ειδήσεις για την πρόταση για ισόβια θητεία του προέδρου Σι Τσίνπινγκ, που παρομοιάζεται ως σύγχρονος μονάρχης.
Από τον προμηθευτή ταυτοτήτων Shenzhen Emperor Technology ως τον παραγωγό μαριναρισμένου κοτόπουλου όλες οι εταιρίες που έχουν «αυτοκρατορικό» αέρα στα ονόματά τους σημείωσαν κέρδη. Η Shenzhen Emperor Technology ανέβηκε 7,06 τα εκατό, η Harbin Viti Electronics έκλεισε με άνοδο 4.43 τα εκατό και η Jiangxi Huangshanghuang με άνοδο 2,93.
Τα ονόματα αυτών των εταιριών στα κινέζικα περιλαμβάνουν ένα ή και τους δύο χαρακτήρες για την λέξη «αυτοκράτορας» που είναι «huangdi» στα μανδαρινικά.

Η πρόταση αναστάτωσε και την κινεζική περιοχή του Χονγκ Κονγκ όπου οι αρχές προσπαθούν να χαλιναγωγήσουν το φιλοδημοκρατικό κίνημα. «Αυτή η κίνηση, που θα επιτρέπει σε ένα άτομο να συγκεντρώσει πολιτική εξουσία στα χέρια του, σημαίνει ότι η Κίνα θα έχει ξανά ένα δικτάτορα επικεφαλής του κράτους» λέει ο Τζόσουα Γουόνγκ από τους επικεφαλής του κινήματος.

πληροφορίες reuters.com/afp.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top