ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κίνημα Αλλαγής: 8 προτάσεις για την κοινωνική προστασία

gennimata4

Οκτώ προτάσεις για την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων και τη στήριξη της κοινωνικής συνοχής παρουσίασε η Φώφη Γεννηματά στην προσυνεδριακή ημερίδα με θέμα «Πολιτικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων».

Η Φώφη Γεννηματά ανέφερε ότι για το Κίνημα Αλλαγής, η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού είναι βασικός στόχος, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση, λέγοντας ότι «έταξαν λαγούς με πετραχήλια, κατάντησαν τις πολιτικές κοινωνικής συνοχής σε παρεμβάσεις «φιλανθρωπίας» και περιστασιακών επιδομάτων ακολουθώντας εξοντωτικές πολιτικές για τη μεσαία τάξη».

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής επέκρινε και τη «σκληρή» όπως τη χαρακτήρισε «νεοφιλελεύθερη αντίληψη της Νέας Δημοκρατίας» για τις κοινωνικές ανισότητες που κατά τον κ. Μητσοτάκη «είναι ένα φυσικό φαινόμενο». «Η ΝΔ βλέπει την ανάπτυξη, ως οικονομική δραστηριότητα των λίγων, των ισχυρών. Σε αυτούς στηρίζεται και επιμένει ότι η «αγορά θα λύσει από μόνη της όλα τα προβλήματα». Και εννοεί ότι όλο και κανένα ψίχουλο θα περισσέψει από το τραπέζι των ισχυρών και για το φτωχό λαό» είπε.
«Το Κίνημα Αλλαγής επεξεργάζεται μια ολοκληρωμένη πολιτική για την κοινωνική συνοχή με σύνδεση της αναπτυξιακής προσπάθειας, της παραγωγής νέου πλούτου με τη στήριξη της μεσαίας τάξης και την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής. Με τον συντονισμό, την κοινή προσπάθεια δημόσιων, ιδιωτικών και εθελοντικών φορέων αλλά και της αυτοδιοίκησης. Για μας η κοινωνική πολιτική, η κοινωνική δικαιοσύνη ήταν και είναι συντελεστής της παραγωγής και κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης» συμπλήρωσε η κ. Γεννηματά.

Αναλύοντας τις οκτώ προτάσεις για την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων η Φώφη Γεννηματά είπε:

«1. Δημιουργούμε νέα Εθνική Στρατηγική για την Κοινωνική Προστασία και ένταξη.

Το κράτος σχεδιάζει, οι δημόσιοι, ιδιωτικοί, κοινωνικοί φορείς εξειδικεύουν και υλοποιούν.

Δημιουργούμε δίκτυα Κοινωνικής Σύμπραξης και Αλληλεγγύης σε κάθε Δήμο, για την στήριξη των ευπαθών ομάδων με πόρους που προέρχονται κυρίως από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Μεταφέρουμε το «βάρος» των υπηρεσιών στην από – ασυλοποίηση, από – ιδρυματοποίηση. Προχωράμε σε στοχευμένες δράσεις-προγράμματα για στήριξη μονογονεϊκών οικογενειών.

2. Εξασφαλίζουμε επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης προσθέτοντας στην εισοδηματική ενίσχυση, τη διευκόλυνση πρόσβασης στις κοινωνικές υπηρεσίες.

3. Στηρίζουμε την Οικογένεια, και την Προστασία των Παιδιών.

Κανένα παιδί έξω από τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς των Δήμων. Στήριξη των παιδιών που αντιμετωπίζουν κοινωνικοοικονομικά προβλήματα με προγράμματα κοινωνικής φροντίδας και παροχή υπηρεσιών.

4. Προσφέρουμε ευκαιρίες ένταξης των ανέργων.

α) Επιδοτούμε την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον Ιδιωτικό Τομέα.
Η μισθολογική δαπάνη για κάθε επί πλέον θέση εργασίας στις επιχειρήσεις υπολογίζεται ως έξοδο-που εκπίπτει της φορολογίας – με συντελεστή αυξημένο κατά 30%.

Ειδικά όμως για

-νέους άνεργους ως 29 ετών
-ανέργους άνω των 55 ετών
-για γυναίκες άνεργες
ο συντελεστής αυξάνεται στο 50%.

Το μέτρο αυτό είναι απλό, λειτουργικό και το κυριότερο δημοσιονομικά ουδέτερο, γιατί η αύξηση της κατανάλωσης από τους επί πλέον εργαζόμενους θα φέρει μεγάλη αύξηση (μέσω του ΦΠΑ) στα έσοδα του κράτους.

β) Στρέφουμε τα Προγράμματα που επιδοτεί το «Κοινωνικό Ταμείο» (ΕΣΠΑ) από τα ολιγόμηνα stage στο Δημόσιο, σε Προγράμματα απόκτησης Εργασίας Εμπειρίας σε επιχειρήσεις του Ιδιωτικού Τομέα, που δημιουργούν πραγματικές γνώσεις και δεξιότητες ώστε να βρει ο άνεργος δουλειά.

5. Στηρίζουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ιδιαίτερα χαμηλόμισθους, που φτωχοποιούνται, ιδιαίτερα μετά την κατάργηση του ΕΚΑΣ.

Με καθιέρωση κατώτερου εγγυημένου επιπέδου σύνταξης, που ορίζεται για το μεμονωμένο συνταξιούχο στα 500 ευρώ το μήνα. Όσον αφορά τον κατώτερο μισθό , μεταφέρουμε την ευθύνη στους Κοινωνικούς Εταίρους, μέσα από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ώστε να επιτευχθούν αυξήσεις μέσα στα όρια αντοχής της οικονομίας.

6. Παρέχουμε καθολικές υπηρεσίες φροντίδας.

Με επέκταση των ανοικτών Κέντρων ημερήσιας Φροντίδας ηλικιωμένων και των προγραμμάτων ενεργού γήρατος.

Με ενίσχυση και γενίκευση της «Βοήθειας στο Σπίτι» και της «νοσηλείας κατ’ οίκον», για άτομα που δεν μπορούν να μετακινηθούν.

7. Εντάσσουμε πλήρως τα άτομα με αναπηρία.

Με οριζόντιες πολιτικές στήριξης σε κάθε πολιτική και δράση του Δημοσίου, σε Κεντρικό και Περιφερειακό επίπεδο. Με εκσυγχρονισμό και εξειδικευμένες υπηρεσίες στα ΚΕΠΑ. Με εξασφάλιση της προσβασιμότητας τους στα μέσα μεταφοράς, τις δημόσιες υπηρεσίες και τους δημόσιους χώρους.

8. Προασπίζουμε τα δικαιώματα για όλους.

Ενισχύουμε τις δομές και τις υπηρεσίες που απευθύνονται σε ευάλωτες κατηγορίες όπως οι αιτούντες άσυλο, οι εξαρτημένοι από ουσίες, τα θύματα βίας λόγω φύλου, οι οροθετικοί, οι αποφυλακισμένοι κ.α.

Πρέπει να παλέψουμε μαζί με τους Σοσιαλιστές σε όλη την Ευρώπη για να εξαιρεθούν οι κοινωνικές δαπάνες από την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Όπως και η Ελληνική, έτσι και όλες οι Ευρωπαϊκές Κοινωνίες πρέπει επί τέλους να αισθανθούν ότι η πολιτική της διαρκούς λιτότητας που ισοπεδώνει τα πάντα εγκαταλείπεται και μια νέα εποχή που φέρνει την Ανάπτυξη και την Κοινωνική Συνοχή σε πρώτο πλάνο ξεκινά».

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top