ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παρέμβαση εισαγγελέα για τη διακίνηση ναρκωτικών στο ΑΠΘ

Panepistimio Thessalonikis

Εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσε η επιστολή που υπογράφουν 471 φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), με την οποία περιγράφουν με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στο campus του Ιδρύματος, όπου, σύμφωνα με τους ίδιους, «η παραβατικότητα και η βία έχει γίνει καθημερινότητα».
Με έγγραφη παραγγελία προς τον διευθυντή Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Λάμπρος Τσόγκας, ζητεί να γίνουν επιτόπιοι έλεγχοι στους χώρους του ΑΠΘ, στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης προανάκρισης, ώστε να διαπιστωθεί η τέλεση πράξεων κακουργηματικού χαρακτήρα, όπως διακίνηση ναρκωτικών, διακεκριμένες κλοπές ή βιασμοί, αδικήματα που καταγγέλλονται στην επιστολή των φοιτητών του Ιδρύματος.
Όπως αναφέρεται στην εισαγγελική παραγγελία, σε περίπτωση που διαπιστωθούν κακουργηματικού βαθμού αδικήματα, να σχηματιστούν δικογραφίες στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, όπου αυτό καθίσταται εφικτό.

 

Καθηγητές ΑΠΘ κατά Γαβρόγλου: Η κυβέρνηση αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της

Την ιδιαίτερη ανησυχία του για «όσα συμβαίνουν στους χώρους του ΑΠΘ», και ιδιαίτερα στην Πολυτεχνική Σχολή, σχετικά με την καταγγελλόμενη διακίνηση ναρκωτικών, εκφράζει ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ), με σημερινή του απόφαση, στην οποία επισημαίνει ότι, παρά τις μεγάλες ευθύνες της πολιτείας για την αντιμετώπιση του φαινομένου, οι πρυτανικές αρχές του ιδρύματος, πρέπει να δώσουν άμεση προτεραιότητα στο πρόβλημα και να καταβάλουν τις προσπάθειες που απαιτούνται.

«Σε ό,τι αφορά τις πρυτανικές αρχές, είναι θέμα πρωτοβουλιών και όχι ευθυνών», διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ και γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ, Χαράλαμπος Φείδας, και πρόσθεσε ότι η ασφάλεια στο κάμπους απασχολεί εδώ και χρόνια την κοινότητα. «Τον τελευταίο χρόνο έχουν γίνει αποτελεσματικές ενέργειες, με ίδια μέσα σε συνεργασία και με τις αρμόδιες αρχές, ωστόσο, φαίνεται ότι το πρόβλημα έχει μετακομίσει από τους κεντρικούς χώρους του ΑΠΘ στην Πολυτεχνική Σχολή, όπου εκεί εστιάζεται τώρα» είπε.

Στην ανακοίνωση του ΕΣΔΕΠ αναφέρεται ότι η πολιτεία με τα αρμόδια όργανά της οφείλει σε συνεργασία με τις αρχές των ιδρυμάτων να προβεί σε όλες τις ενέργειες που θα προστατεύουν τις ζωές των ανθρώπων και τις ακαδημαϊκές εγκαταστάσεις και ότι το άσυλο δεν πρέπει να δίνει πρόσφορο έδαφος στην εμφάνιση αυτών των φαινομένων και να δημιουργεί εμπόδια στην αντιμετώπισή τους. «Το ΔΣ του ΕΣΔΕΠ έχει ήδη εκφράσει την ανησυχία του από την επαπειλούμενη επαναφορά της έννοιας του ασύλου στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση και ζητά να μην νομοθετηθεί μια διάταξη αυτής της μορφής» λέγεται επ’ αυτού.

 

Ανησυχία του Συλλόγου Αποφοίτων του ΑΠΘ για τα φαινόμενα βίας στο ίδρυμα

Την έντονη ανησυχία του για τα φαινόμενα βίας και εγκληματικής παρανομίας εντός τής πανεπιστημιούπολης όπως αυτά καταγγέλλονται από την επιστολή 471 φοιτητών- εκφράζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Αποφοίτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), ο οποίος συγκρότησε πρόσφατα το νέο του διοικητικό συμβούλιο.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ? ΜΠΕ ο πρόεδρός του, Παντελής Σαββίδης, ο Σύλλογος των Αποφοίτων του ΑΠΘ, αν και κινείται για θέματα που αφορούν το πανεπιστήμιο έξω από αυτό, δηλαδή κυρίως μέσα από επαφές με φορείς της πολιτείας και της κοινωνίας, είναι βαθιά προβληματισμένος για το συγκεκριμένο πρόβλημα. Σκοπεύει δε ?εάν βρει ανταπόκριση- να προχωρήσει άμεσα (πριν το τέλος του Ιουνίου) στη διοργάνωση εκδήλωσης στο ΑΠΘ, με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας. «Το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν είναι μόνο του Αριστοτελείου και δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει μόνο του» είπε.
Αναφορικά με την υποστήριξη από τον δήμο Θεσσαλονίκης ?το ΔΣ είχε προχθές συνάντηση με τον Γιάννη Μπουτάρη για θέματα του πανεπιστημίου? είπε ότι πάντα δείχνει ευαισθησία σε ό,τι αφορά το ίδρυμα.
Στην ανακοίνωση, πάντως, του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου αναφέρεται ότι ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, «κάνει λάθος στην υποβάθμιση του φαινομένου και στην αναμονή του να γίνει ρωμαλέο το φοιτητικό κίνημα για να αντιμετωπιστούν οι παρανομίες του κοινού ποινικού δικαίου» και συνεχίζει: «Το ερώτημα είναι πότε θα γίνει ρωμαλέο το φοιτητικό κίνημα και, αν και πότε, θα θελήσει να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός ακαδημαϊκού περιβάλλοντος στον χώρο του πανεπιστημίου, ενός περιβάλλοντος που θα εγγυάται την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και όχι ναρκωτικών ή τον εξευτελισμό ανθρώπινων ψυχών. Μέχρι, τότε, τι θα γίνει κ. υπουργέ;».
Ο Σύλλογος καλεί την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και εκτιμά ότι η παρέμβασή της για την αντιμετώπιση φαινομένων τέτοιου είδους δεν έχει να κάνει με το πανεπιστημιακό άσυλο και είναι υποχρέωσή της απέναντι στους φοιτητές, τους γονείς τους και ολόκληρη την κοινωνία που ματώνει για να μπορέσει να συντηρήσει τον θεσμό του δημόσιου πανεπιστημίου.
«Αυτή την αγωνία της κοινωνίας ο υπουργός Παιδείας δεν μπορεί να την παραπέμπει στις ελληνικές καλένδες. Είναι απαράδεκτο να ζητά από φοιτητές και καθηγητές να αντιμετωπίσουν μόνοι τους τις συμμορίες διακινητών. Είναι ευθύνη της Πολιτείας» καταλήγει, ενώ καλεί τους κοινωνικούς φορείς σε όλη την Επικράτεια να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος και να πάρουν δημοσίως θέση στο πρόβλημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top