ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Και τυπικά αντισυνταγματικός ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες- Δημοσιεύτηκε η απόφαση του ΣτΕ – Νόμο γέφυρα προανήγγειλε ο Ν.Παππάς

tv channels2

Δημοσιεύτηκε σήμερα από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, από τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου κ. Νίκο Σακελλαρίου, η απόφαση με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος που έδωσε στον υπουργό Επικρατείας την αρμοδιότητα να διενεργήσει διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι ο νόμος είναι αντίθετος με το άρθρο 15, παρ. 2, του Συντάγματος και ειδικότερα ότι αντίκειται στην συγκεκριμένη συνταγματική διάταξη το άρθρο 2 παρ. 2 του νόμου 4339/15. με τον οποίο μεταβιβάζονταν οι αρμοδιότητες του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης στον υπουργό Επικρατείας και ειδικότερα το δικαίωμα του ορισμού της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Την απόφαση για την αντισυνταγματικότητα του νόμου ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Ν. Σακελλαρίου, ο οποίος τόνισε ότι λόγω της απόφασης η οποία ελήφθη με ψήφους 14 – 11, ακυρώνεται η απόφαση του τότε υπουργού Επικρατείας για τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων σε αυτόν σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες και ακόμα ακυρώνεται η απόφαση του ΓΓ Ενημέρωσης περί σύστασης πενταμελούς επιτροπής για τη διενέργεια του διαγωνισμού χορήγησης τηλεοπτικών αδειών.

Ειδικότερα, για το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, η απόφαση μεταξύ άλλων, αναφέρει αυτό, ότι έχει διττό ρόλο.

Μετέχει στον άμεσο έλεγχο του κράτους και εξ αυτού συμπράττει στη θέσπιση των όρων και των προϋποθέσεων για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, ενώ  επίσης ρητά αναφέρεται  ότι το ΕΡΣ έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα να διενεργεί διαγωνιστική διαδικασία και να ρυθμίζει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.
Με άλλα λόγια το ΕΡΣ είναι αρμόδιο αποκλειστικά για τον διαγωνισμό  ενώ για τους όρους και τις προϋποθέσεις συμπράττει με άλλες αρχές.

Σε ότι αφορά το έννομο συμφέρον των τηλεοπτικών σταθμών, η απόφαση αναφέρει ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν έννομο συμφέρον, ασχέτως αν λειτουργούν παράνομα η νόμιμα και εξ αυτού μπορούν να μετάσχουν στη διαγνωστικής διαδικασία και να προσφύγουν στο ΣτΕ προσβάλλοντας κανονιστικές πράξεις.

Μετά τη σημερινή απόφαση που δημοσιεύθηκε δημόσια στο ακροατήριο οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών που κατέβαλαν συγκεκριμένα ποςά για τις άδειες που πλέον δεν ισχύουν μπορούν να ζητήσουν πίσω τα χρήματά τους,

Νόμο γέφυρα ανακοίνωσε ο Ν. Παππάς

Νόμο γέφυρα, ο οποίος θα καθορίζει το τίμημα που θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών, για το μεσοδιάστημα έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης από το ΕΣΡ, προανήγγειλε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, την ίδια μέρα που ο προηγούμενος νόμος κρίθηκε και επίσημα από το ΣτΕ αντισυνταγματικός.

Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση τόνισε ότι στο «μεσοδιάστημα δεν μπορεί να λειτουργούν οι σταθμοί άνευ τιμήματος» και ως εκ τούτου «πολύ σύντομα θα φέρουμε νομοθετική ρύθμιση που θα καθορίζει το τίμημα από τώρα μέχρι την ολοκλήρωση διαδικασίας αδειοδότησης. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον κ. Παππά «οδηγός» της κυβέρνησης για το ύψος του τιμήματος αποτελεί ο διαγωνισμός του καλοκαιριού, ενώ έκανε λόγο για διαδικασία κρυστάλλινη και διαφανέστατη. «Πρέπει να γίνει μία νέα διαβούλευση με το ΕΣΡ και βάσει της απόφασης ΣτΕ να ληφθούν αποφάσεις – αλλά το μεσοδιάστημα δεν θα είναι με σταθμούς να λειτουργούν άνευ τιμήματος – τελεία και παύλα. Μπορούν να υπάρξουν κι εδώ ευρύτερες συναινέσεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στους καναλάρχες, με αφορμή την προσφυγή τους στο ΣτΕ εναντίον της ηλεκτρονικής υποβολής πόθεν έσχες. Χαρακτήρισε την κίνησή τους αισχρή και καταδικαστέα, προκαλώντας τους εάν έχουν «ίχνος τσίπας» να την αποσύρουν. «Εάν υπάρχει ίχνος ντροπής και τσίπας να αποσυρθεί αυτή η προσφυγή από το ΣτΕ. Να αντιληφθούν ότι είναι προσβλητικό ο δημοσιογράφος των 600-700 ευρώ να υποχρεούται να υποβάλλει πόθεν έσχες και να απαιτούν αυτοί να μην είναι υπόχρεοι», ισχυρίστηκε.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι κρατική διαφήμιση θα λαμβάνουν μόνο τα διαδικτυακά ΜΜΕ που έχουν εγγραφεί στην σχετική πλατφόρμα. «Διαφήμιση κρατική θα παίρνουν μόνο όσα ΜΜΕ διαδικτύου έχουν εγγραφεί στο σχετικό μητρώο – πάνω από 300 έχουν ήδη εγγραφεί – η ανταπόκριση είναι ήδη πολύ μεγάλη», είπε.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top