ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καλιφόρνια: 10 νεκροί και 1.500 κτίσματα κατεστραμμένα από τις πυρκαγιές

wildfires2

Μεγάλες πυρκαγιες υποδαυλισμένες από δυνατούς ανέμους μαίνονται στις κομητείες με τους αμπελώνες στη βόρεια Καλιφόρνια, προκαλώντας το θάνατο 10 τουλάχιστον ατόμων και την καταστροφή εκατοντάδων σπιτιών και επιχειρήσεων.
Τουλάχιστον 20.000 άτομα αναγκάστηκαν να εκκενώσουν την περιοχή.
Ο κυβερνήτης Τζέρι Μπράουν κήρυξε σε κατάσταση ανάγκης τις κομητείες Νάπα, Σονόμα και Γιούμπα, που είναι από τις κύριες οινοπαραγωγικές περιοχές, καθώς οι ανεξέλεγκτες φλόγες γέμισαν την περιοχή με πυκνά σύννεφα καπνού.
Αργότερα περιέλαβε στην κατάσταση ανάγκης άλλες 4 κομητείες της βόρειας Καλιφόρνιας και την κομητεία Όραντζ στη νότια και ζήτησε από τον πρόεδρο να κηρύξει καταστροφή.
Σύμφωνα με το γραφείο του σερίφη, τα επτά από τα θύματα ήταν στην κομητεία Σονόμα. Δύο νεκρούς είχε η Νάπα και έναν το Μεντοσίνο, σύμφωνα με την υπηρεσία Δασών και Προστασίας από την Πυρκαγιά (CalFire).
Σύμφωνα εκπρόσωπο της υπηρεσίας Εκτάκτων Αναγκών, ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να μεγαλώσει. Πάνω από 100 νοσηλεύονται με τραύματα εξαιτίας της φωτιάς λέει το CNN.
Την Δευτέρα χιλιάδες πυροσβέστες πήραν μέρος στην προσπάθεια κατάσβεσης με τους ανέμους να πνέουν πάνω από 80 χιλ/ώρα σε 15 ξεχωριστές πυρκαγιές σε μια έκταση 73.000 εκταρίων.
Περίπου 1.500 σπίτια και εμπορικά κτίσματα καταστράφηκαν σε όλη την περιοχή είπε ο διευθυντής της CalFire Κεν Πίμλοτ στους δημοσιογράφους.

wildfires1
Δύο νοσοκομεία αναγκάστηκαν σε εκκένωση στην κομητεία Σονόμα.
Μια ξεχωριστή πυρκαγιά την Δευτέρα έκαψε κατοικίες στην γειτονιά Αναχάιμ στην κομητεία Όραντζ αναγκάζοντας σε εκκένωση εκατοντάδες κατοίκους.

wildfires3
Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη στις κομητείες Νάπα και Σονόμα που είναι περίφημες για την παραγωγή κρασιού.
Στο Σαν Φρανσίσκο οι αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση για την ποιότητα του αέρα εξαιτίας του καπνού από τις πυρκαγιές, που οι κάτοικοι είπαν ότι μπορουσαν να καταλάβουν από νωρίς το πρωί.
Εκτός από την πιθανή καταστροφή των ίδιων των αμπελώνων, σύμφωνα με ειδικούς μπορεί να προκληθεί βλάβη από την παρατεταμένη έκθεση στον πυκνό καπνό και στα σταφύλια που δεν έχουν συλλεχθεί, κάτι που προκαλεί ανησυχία στους οινοπαραγωγούς της περιοχής.
Η περιοχή που απειλείται από τις φωτιές έχει περίπου το 12 τα εκατό της παραγωγής οίνου της Καλιφόρνια από άποψη όγκου, αλλά είναι και η περιοχή με τις πιο ακριβές ποικιλίες.
Σύμφωνα με την CalFire μέχρι την περασμένη Κυριακή στην Καλιφόρνια είχαν ξεσπάσει 7.700 πυρκαγιές από την αρχή του χρόνου.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top