ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καναδάς: Θαυμαστής της Λεπέν και του Τραμπ ο δράστης του μακελειού στο τέμενος

A man screams as people hold a sign during a vigil in support of the Muslim community in Montreal, Quebec, January 30, 2017. REUTERS/Dario Ayala

Ένας Γαλλο-καναδός φοιτητής ήταν ο μόνος ύποπτος για την ένοπλη επίθεση σε τέμενος της πόλης του Κεμπέκ και κατηγορείται για φόνο εκ προμελέτης έξι ανθρώπων, ανακοίνωσαν οι Καναδικές αρχές τη Δευτέρα. Την επίθεση χαρακτήρισε τρομοκρατική ο Καναδός πρωθυπουργός Τζαστίν Τριντό.

Alexandre Bissonnette, a suspect in a shooting at a Quebec City mosque, is seen in a Facebook posting.    Facebook/Handout via REUTERS

Ο Αλξάντρ Μπισονέτ στη σελίδα του στο  Facebook . Facebook/Handout via REUTERS

Ο συλληφθείς είναι ο 27χρονος Αλεξάντρ Μπισονέτ  και κατηγορείται για έξι φόνους και πέντε απόπειρες φόνου. Ο Μπισονέτ εμφανίστηκε στο δικαστήριο φρουρούμενος. Οι εισαγγελείς είπαν ότι δεν είναι έτοιμα όλα τα πειστήρια και ο Μπισονέτ, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Λαβάλ, θα παρουσιαστεί ξανά στο δικαστήριο στις 21 Φεβρουαρίου. Προς το παρόν η τρομοκρατία δεν περιλαμβάνεται στις κατηγορίες.

Ενεργός σε ακροδεξιούς κύκλους και θαυμαστής της Μαρίν Λεπέν και του Εθνικού Μετώπου ήταν ο Αλεξάντρ Μπισονέτ. Ο 27χρονος είχε εκδηλώσει στο προφίλ του στο Facebook την υποστήριξή του στη Λεπέν και τον Ντόναλντ Τραμπ . Ήταν επίσης υποστηρικτής της Generation Nationale, μιας ομάδας που τάσσεται κατά της πολυπολιτισμικότητας. Οπως ανακοίνωσαν οι αρχές ο Μπισονέτ δεν ήταν γνωστός στην αστυνομία. Στη σελίδα του στο Facebook ο ύποπτος εμφανίζεται να είναι ντυμένος ως δόκιμος στο στρατό.

Η αστυνομία αρνήθηκε να συζητήσει πιθανά κίνητρα για την επίθεση στο Ισλαμικό Πολιτιστικό Κέντρο του Κεμπέκ. Σύμφωνα με πηγές η επίθεση θεωρείται υπόθεση «μοναχικού λύκου».

People attend a vigil in support of the Muslim community in Montreal, Quebec, January 30, 2017. REUTERS/Dario Ayala

Αγρυπνία στο Μοντρεάλ για τα θύματα του μακελειού στο τέμενος. REUTERS/Dario Ayala

«Ανείπωτη βαρβαρότητα και βία εναντίον ανθρώπων που συγκεντρώθηκαν για την πίστη τους» είπε ο πρωθυπουργός του Καναδά σε αγρυπνία με συμμετοχή εκατοντάδων που αψήφησαν τις πολικές θερμοκρασίες.

Σε προσωπικό μήνυμα στο 1 εκατομμύριο μουσουλμάνους του Καναδά έγραψε: «Στεκόμαστε στο πλάι σας. Σας αγαπάμε και πάντα θα υποστηρίζουμε εσάς και το δικαίωμά σας να συγκεντρώνεστε για να προσευχηθείτε σήμερα και κάθε μέρα.»

Η επίθεση ήταν εντελώς ξένη στο χαρακτήρα της πόλης του Κεμπέκ, που για ολόκληρο το 2015 είχε να αναφέρει μόνο δύο δολοφονίες. Στον Καναδά οι νόμοι για τον έλεγχο των όπλων είναι πολύ πιο αυστηροί από ό,τι στις ΗΠΑ.

Εκτός από τους έξι νεκρούς, τραυματίστηκαν σοβαρά άλλοι πέντε και ελαφρά 12 άτομα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top