ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καταλονία: Προτεινόμενος πρόεδρος ο αυτοεξόριστος Κ. Πουτζδεμόν

Catalonia's sacked leader Carles Puigdemont applauds while delivering a speech during a meeting with Catalan mayors in Brussels on November 7, 2017.
Around 200 pro-independence Catalan mayors flew to Brussels on November 7 and held a protest demanding the release of their region's "political prisoners". Puigdemont claimed on November 7, 2017, that he fled to Belgium because Spain was preparing a "wave of oppression and violence" against his separatist movement.  / AFP PHOTO / Emmanuel DUNAND        (Photo credit should read EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)

 

Ο πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου στη Βαρκελόνη πρότεινε για την προεδρία της Καταλονίας τον καθαιρεθέντα Κάρλες Πουτζδεμόν προς τους βουλευτές.

Ο Ρότζερ Τόρεντ συνόδευσε την πρότασή του αυτή με την θέση ότι η υποψηφιότητα του Κάρλες Πουτζντεμόν είναι «απολύτως νόμιμη». Ο Κάρλες Πουτζντεμόν έχει εγκατασταθεί στις Βρυξέλλες μετά την μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας και την αναστολή του καθεστώτος αυτονομίας από την Μαδρίτη, καθώς και την καθαίρεση του ιδίου και της κυβέρνησής του, για να αποφύγει τη δίωξη για «εξέγερση, στάση και διασπάθιση δημοσίου χρήματος» από την ισπανική δικαιοσύνη.

Σήμερα βρίσκεται στην Κοπεγχάγη. Ο καθαιρεθείς πρόεδρος της Καταλονίας έφθασε στη Δανία και αναχώρησε από το αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης χωρίς να συλληφθεί.

Δημοσιογράφοι του Reuters είδαν τον Κάρλες Πουτζδεμόντ να περνά από το τελωνείο του αεροδρομίου της Κοπεγχάγης, να επιβιβάζεται σε αυτοκίνητο και να αναχωρεί προς άγνωστη κατεύθυνση.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας απέρριψε το αίτημα της ισπανικής εισαγγελίας για επανενεργοποίηση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης κατά του πρώην Καταλανού προέδρου Κάρλες Πουτζντεμόν, ανακοινώνοντας ότι παίρνει παράταση μέχρι να επανέλθει η κανονικότητα στο καταλανικό κοινοβούλιο.

Νωρίτερα, ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας να επανενεργοποιήσει τη διαδικασία ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης για τον αυτοεξόριστο Καταλανό πολιτικό, ο οποίος έφτασε σήμερα στην Κοπεγχάγη, για να παρευρεθεί σε ένα συνέδριο σε πανεπιστήμιο της δανέζικη πρωτεύουσα. Ο Καταλανός πολιτικός είναι αντιμέτωπος με κατηγορίες για απόσχιση, εξέγερση και διασπάθιση δημοσίου χρήματος.

πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top