ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καταλονία: Συνεδριάζει για πρώτη φορά η νέα βουλή

catalonia

Την πρώτη της συνεδρίαση μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου θα πραγματοποιήσει σήμερα η Ολομέλεια της περιφερειακής Βουλής της Καταλονίας, τη στιγμή που παραμένει η αβεβαιότητα για τη συγκρότηση της τοπικής διοίκησης.

Η συνεδρίαση, που θα αρχίσει στις 12:00 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος, έχει σκοπό να εκλέξει τον πρόεδρο, τους δύο αντιπροέδρους και τους τέσσερις γραμματείς του 135μελούς σώματος, ενώ αντίθετα δεν αναμένεται να εκλεγεί νέος περιφερειακός πρόεδρος.

Αντίθετα, θα συγκροτηθεί επιτροπή που θα αποφασίσει εάν ο αποσχιστής πρώην πρόεδρος Κάρλες Πουτζδεμόν θα δικαιούται να συμμετέχει στις εργασίες από το Βέλγιο, όπου έχει αυτοεξοριστεί.

Οι κάλπες του Δεκεμβρίου έδωσαν απόλυτη πλειοψηφία 70 εδρών στις τρεις αποσχιστικές παρατάξεις που συνεργάζονταν στην προηγούμενη περιφερειακή διοίκηση.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του μεγαλύτερου αποσχιστικού κόμματος Πουτζδεμόν παραμένει αυτοεξόριστος ενώ ο αρχηγός της δεύτερης μεγαλύτερης αποσχιστικής δύναμης, Οριόλ Γιουνκέρας, είναι προφυλακισμένος. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έχει απορρίψει το ενδεχόμενο ανάληψης της προεδρίας από τον κ. Πουτζδεμόν.

Ο κ. Πουτζδεμόν, ο κ. Γιουνκέρας και πολλοί συνεργάτες τους ερευνώνται για εξέγερση, στάση και κακοδιαχείριση δημόσιου χρήματος λόγω της συμμετοχής τους στις ζυμώσεις που στα τέλη Οκτωβρίου κατέληξαν στο ψήφισμα ανεξαρτητοποίησης από την Ισπανία που πέρασε η τότε καταλανική Βουλή.

Πρώτη δύναμη στις εκλογές του Δεκεμβρίου αναδείχτηκαν οι κεντρώοι Ciutadans, υπέρμαχοι της σταθερής ένωσης με την Ισπανία, όμως τα υπόλοιπα ενωτικά κόμματα δεν απέσπασαν αρκετές έδρες ώστε να συγκροτηθεί πλειοψηφική ενωτική κυβέρνηση.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έχει καταστήσει σαφές πως η νέα διοίκηση της Καταλονίας θα πρέπει να τηρεί το Σύνταγμα, το οποίο δεν επιτρέπει διάσπαση της Ισπανίας, και το κράτος δικαίου.

Ένοχο για δωροληψία το κόμμα που διαδέχθηκε το PDeCAT

Την Δευτέρα δικαστήριο αποφάσισε ότι το καταλανικό κόμμα Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), που τώρα δεν υπάρχει πια, ένοχο για δωροληψία με αντάλλαγμα την ανάθεση συμβολαίων δημοσίων έργων όταν βρισκόταν στην εξουσία και το καταδίκασε σε πρόστιμα 6,6 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι η πρώτη φορά που το δικαστικό σύστημα επιβεβαιώνει ότι το κόμμα, που ήταν το κυρίαρχο κόμμα στην Καταλονία για δεκαετίες, είχε παράνομη χρηματοδότηση. Το δικαστήριο στη Βαρκελώνη κατέληξε ότι οι δωροδοκίες έγιναν στην περίοδο τουλάχιστον μιας δεκαετίας από το 1999 ως το 2009.
Τον Ιούλιο του 2016 το κόμμα επανιδρύθηκε ως Καταλανικό Δημοκρατικό Κόμμα και μετά μετονομάστηκε ξανά σε Καταλανικό Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (PDeCAT) που είναι το κόμμα του αυτοεξόριστου πρώην πρωθυπουργού Κάρλες Πουτζδεμόν.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top