ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κατρακυλάει η μετοχή του Facebook

Facebook Nasdaq

O επικεφαλής της εταιρείας ανάλυσης δεδομένων Cambridge Analytica Αλεξάντερ Νιξ κάθεται σε μπαρ ξενοδοχείου και συζητά με έναν επίδοξο πελάτη πως θα μπορούσε να τον βοηθήσει να κερδίσει στις εκλογές που θα γίνουν στη χώρα του.
Ο Νιξ του προτείνει να στείλει η εταιρεία του στον αντίπαλο του  μία γοητευτική γυναίκα   να τον αποπλανήσει και αυτό να το καταγράψουν σε κάμερα . Του προτείνει δηλαδή να παγιδέψουν τον αντίπαλο του . Ο Νιξ προχωρά και σε μια ακόμα παρεμφερή  πρόταση . Προτείνει να στείλουν κάποιον , ο οποίος  θα  προσποιηθεί ότι είναι  πλούσιος κτηματομεσίτης , να  δωροδοκήσει τον αντίπαλο του  .
“ Έχουμε μεγάλη εμπειρία στη δουλειά των παρασκηνίων “ εξηγεί με περηφάνια ο Αλεξάντερ Νιξ στον επίδοξο πελάτη του.
Δεν γνώριζε όμως ότι ο δήθεν πελάτης ήταν ρεπόρτερ του βρετανικού καναλιού Channel 4 News και κατέγραφε μυστικά όλη τη συνομιλία  με τον Νιξ. Το Channel 4 είχε ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες έρευνα για τις πρακτικές που χρησιμοποιούσε η
Cambridge Analytica , η εταιρεία δηλαδή που συνεργάστηκε στενά με τον Ντόναλντ Τραμπ στην προεκλογική του εκστρατεία το 2016.
Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του βρετανικού καναλιού μεταδόθηκε λίγες μέρες μετά τα δημοσιεύματα του Ομπσέρβερ και των Νιου Γιορκ Τάιμς  τα οποία ανέφεραν πως η εταιρεία ανάλυσης δεδομένων υπέκλεψε τα δεδομένα τουλάχιστον 50 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook και τα χρησιμοποίησε για να φτιάξει ένα λογισμικό το οποίο  της επέτρεπε να επηρεάζει τις επιλογές των ψηφοφόρων αναπτύσσοντας τεχνικές που προβλέπουν την εκλογική συμπεριφορά τους  σε ατομική βάση  .
Η Cambridge Analytica ,  η οποία είχε αναλάβει την προεκλογική καμπάνια του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ  , χρηματοδοτείται από τον υπερσυντηρητικό  πάμπλουτο ρεπουμπλικανό Ρόμπερτ Μέρσερ και επικεφαλής της ήταν τότε ο πρώην σύμβουλος και στενός συνεργάτης του Τραμπ  Στηβ Μπάνον.
Οι αποκαλύψεις προκαλούν τεράστια ζημιά στο Facebook , οι επενδυτές σφυροκοπούν τη μετοχή του που έχει κάνει βουτιά και αμερικανοί και βρετανοί βουλευτές απαιτούν εξηγήσεις για το πως κατάφερε η εταιρεία που είχε αναλάβει την προεκλογική καμπάνια του Ντόναλντ Τραμπ το 2016 και που χρησιμοποιεί βρόμικες μεθόδους για να επηρεάζει τις εκλογές , να υποκλέψει προσωπικές πληροφορίες από 50 εκατομμύρια προφίλ .
Αίσθηση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι το Facebook γνώριζε από το 2015 για την υποκλοπή των προσωπικών στοιχείων αλλά δεν ενημέρωσε  ποτέ τους χρήστες των οποίων τα στοιχεία κλάπηκαν   ενώ  δεν έχει παραδεχτεί μέχρι σήμερα ούτε  το μέγεθος της υποκλοπής.
Το γεγονός ότι δεν ενημέρωσε τους χρήστες είναι πιθανό γράφουν σήμερα οι Νιου Γιορκ Τάιμς να αποτελεί παραβίαση των νόμων για τα προσωπικά δεδομένα που ισχύουν τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το Facebook απέκλεισε  την Cambridge Analytica που όπως αποκαλύπτουν τα ρεπορτάζ των βρετανικών και αμερικάνικων ΜΜΕ έχει χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν διάφορες  μεθόδους παγίδευσης των πολιτικών αντιπάλων των πελατών της για να επηρεάσει τις  εκλογές  σε διάφορα κράτη  σε όλο τον κόσμο.
Οι αρχές στη Βρετανία , τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ΕΕ έχουν αρχίσει ήδη  επίσημη έρευνα για το τι πραγματικά έχει συμβεί και ποιες είναι οι ευθύνες του Facebbok ενώ βρετανοί βουλευτές έστειλαν επιστολή στον Μαρκ Ζούκερμπεργκ και τον καλούν να καταθέσει στην επιτροπή για τα ΜΜΕ της βουλής άμεσα.
Αξιωματούχοι της ανεξάρτητης αρχής προστασίας των δεδομένων έχουν ήδη καταθέσει αίτημα για ένταλμα που θα τους επιτρέψει να ερευνήσουν τους σέρβερ και  όλα τα συστήματα της Cambridge Analytica που βρίσκονται στα γραφεία της στο Λονδίνο.
Την  υπόθεση περιπλέκει ακόμα περισσότερο η παραίτηση του επικεφαλής προστασίας δεδομένων του Facebook επειδή προέκυψαν διαφωνίες και για τον τρόπο χειρισμού των ρωσικών σχεδίων επηρεασμού των εκλογών σε ΗΠΑ , Γαλλία  και Γερμανία.
Και το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι πόσο ασφαλές είναι το  Facebook και αν θα πρέπει να υπάρξουν αυστηρότεροι κανόνες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του.
Τρόμο προκαλεί η διαπίστωση πως είναι πολύ δυσκολότερο από ότι νομίζεις  (ίσως και αδύνατον ) να σβήσεις τον λογαριασμό σου στο Facebook

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top