ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κινήσεις Πολιτών και Μεταρρυθμιστές ζητούν συνέδριο και εκλογή ηγέτη από τη βάση

meta-kinisis2

Κοινή πρόταση για την κρισιμότητα της κατάστασης στη χώρα και την ανάγκη συγκρότησης της ευρύτερης Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης διατύπωσαν οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία που μετέχουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και οι ΜΕΤΑρρυθμιστές της Αριστεράς, υπό τον Σπύρο Λυκούδη.

Συγκεκριμένα, προτείνουν:

  • Σύγκληση ενός ενωτικού, ανοιχτού, δημοκρατικού συνεδρίου της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, τον Ιούνιο του 2017, με θεσμοθετημένη συμμετοχή όλων των συλλογικοτήτων, αλλά και της κοινωνίας. Χωρίς πλειοψηφίες και μειοψηφίες, αλλά με ένα συμφωνημένο πλαίσιο συνύπαρξης όλων και μία προγραμματική και οργανωτική διαδικασία για την περαιτέρω όσμωση και σύνθεση. Με σεβασμό και εκπροσώπηση όλων των κομμάτων και κινήσεων.
  • Εκλογή του επικεφαλής από τη βάση της παράταξης μετά το συνέδριο, διαδικασία που θα κινητοποιήσει την κοινωνία και θα σφραγίσει την ενωτική πορεία.
  • Η μορφή του νέου φορέα θα αποφασιστεί σε επόμενη φάση, με συμφωνία όλων των μερών. Μέχρι τότε, είναι αναγκαίο να υπάρξει ένα κοινό πλαίσιο αρχών λειτουργίας και συντονισμού όλων των κομμάτων και κινήσεων που θα συμμετάσχουν στον νέο, ενιαίο φορέα της παράταξης.
  • Οι προγραμματικές θέσεις του νέου φορέα θα διαμορφωθούν στην πορεία προς το συνέδριο, σε συνεχή διάλογο με την κοινωνία και τους κοινωνικούς εταίρους. Σε αυτήν τη διαδικασία θα αξιοποιηθούν οι επεξεργασίες και οι προτάσεις όλων των κομμάτων και κινήσεων, των συνεδρίων και των συνδιασκέψεών τους, καθώς και το Πόρισμα της Κοινής Επιτροπής Δημοκρατικής Συμπαράταξης-Ποταμιού, το καλοκαίρι του 2016.

Οι δύο συλλογικότητες από τον χώρο της Κεντροαριστεράς θεωρούν ότι τώρα είναι ώρα σύνθεσης όλων των δυνάμεων του χώρου καθώς, όπως επισημαίνουν, «η Ελλάδα βρίσκεται ξανά σε μία ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση. Η θέση της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη ζώνη του ευρώ βρίσκεται σε κίνδυνο.

Η δεύτερη αξιολόγηση που θα έπρεπε να είχε κλείσει στις αρχές του 2016 δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, με τεράστιο κόστος για την οικονομία, την ανάπτυξη, την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή. Ο εθνολαϊκισμός, ο αυταρχισμός, ο αντιευρωπαϊσμός, τα κρούσματα αλλοίωσης των ερεισμάτων του δημοκρατικού συστήματος της χώρας πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα και δηλητηριάζουν τη δημόσια ζωή».

Επίσης, αναφέρουν ότι η χώρα έχει ανάγκη από μία εθνική στρατηγική και ένα εθνικό σχέδιο οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης, που οι ενωμένες δυνάμεις της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης πρέπει να διαμορφώσουν και να υπηρετήσουν, ανταποκρινόμενες στο πιεστικό αίτημα των προοδευτικών πολιτών για ενότητα, ανανέωση και σύγχρονο πολιτικό λόγο, που θα δίνει απαντήσεις για το σήμερα και το αύριο της χώρας.

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top