ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΚΙΝΑΛ: Κατά της απλής αναλογικής στις δημοτικές εκλογές-

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης (Δ) στην παρουσίαση του βιβλίου της Μιλένας Αποστολάκη "Το τέλος της μεταπολίτευσης" από τις εκδόσεις Πατάκη, σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Τετάρτη 24 Μαϊου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Τη σαφή διαφωνία του Κινήματος Αλλαγής στην καθιέρωση της απλής αναλογικής στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Τ.Α.) εξέφρασε η Φώφη Γεννηματά, κατά την εκδήλωση του Κινήματος Αλλαγής για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο κράτος και την αυτοδιοίκηση. που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ.

Ενώπιον του Γιώργου Καμίνη, του Θανάση Θεοχαρόπουλου, βουλευτών, ηγετικών στελεχών κι εκατοντάδων στελεχών της Τ.Α., η κ. Γεννηματά πρότεινε διάλογο για ένα πιο δίκαιο και πιο αναλογικό εκλογικό σύστημα, ενώ διαφώνησε και με τη θέση της ΝΔ να παραμείνει το εκλογικό σύστημα για τις εκλογές στις Περιφέρειες και του δήμους ως έχει.

«Σήμερα η αυτοδιοίκηση δοκιμάζεται από την πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Αφαιρέθηκαν αρμοδιότητες που αφορούσαν την κοινωνική πολιτική, την πρόνοια, το περιβάλλον. Και αποδόθηκαν άλλες, χωρίς πόρους, μέσα και προσωπικό» ανέφερε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, ασκώντας δριμεία κριτική στη κυβέρνηση.

«Η κυβέρνηση λειτουργεί με την άκρως συντηρητική αντίληψη που θέλει την αυτοδιοίκηση, μακρύ χέρι του κεντρικού κράτους. Τώρα φέρνει μια νέα νομοθετική παρέμβαση. Με κύριο στόχο την αλλαγή του συστήματος εκλογής των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων. Επιχειρούν να παίξουν παιχνίδια με τη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών. Αισθάνονται την ήττα προ των πυλών» τόνισε και διαχώρισε τη θέση της από τη ΝΔ, λέγοντας ότι «δεν υπεραμυνόμαστε του σημερινού εκλογικού συστήματος, όπως κάνει η Δεξιά, η Νέα Δημοκρατία. Είμαστε έτοιμοι μάλιστα να συζητήσουμε προτάσεις για ένα πιο δίκαιο και πιο αναλογικό εκλογικό σύστημα. Όμως με ένα απαράβατο όρο: ότι θα εξασφαλιστεί παράλληλα με την μεγαλύτερη αναλογικότητα και η «κυβερνησιμότητα», η δυνατότητα άσκησης διοίκησης και λήψης αποφάσεων στις Περιφέρειες και στους δήμους».

Όπως υπογράμμισε η κ. Γεννηματά «δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται το εκλογικό σύστημα, ως μηχανισμός χειραγώγησης της λαϊκής βούλησης, ως όργανο μικροκομματικών συναλλαγών, ως μέσο άντλησης κομματικής πελατείας. Γιατί δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε την παράλυση των ΟΤΑ με την αδυναμία λήψης αποφάσεων, με παζάρια και εκβιαστικές παρεμβάσεις. Αυτό θα λειτουργήσει σε βάρος των πολιτών, σε βάρος των αναγκαίων υποδομών, των κοινωνικών παρεμβάσεων, της συμβολής των θεσμών στην τοπική ανάπτυξη» επεσήμανε καλώντας την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην ψήφιση τέτοιων διατάξεων και να συζητήσει με τα πολιτικά κόμματα και τους αυτοδιοικητικούς φορείς, για ένα σταθερό, δημοκρατικό και δίκαιο εκλογικό σύστημα που θα αναβαθμίζει τους θεσμούς.

Η κ. Γεννηματά διατύπωσε επτά προτάσεις για διάλογο με τους φορείς της αυτοδιοίκησης και προσδιόρισε την τακτική του Κινήματος Αλλαγής στις Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές. Συγκεκριμένα ξεκαθάρισε:

«Όσο μας αφορά, στις εκλογές οι δυνάμεις του Κινήματος Αλλαγής θα είναι παρούσες. Σε κάθε Περιφέρεια, σε όλους τους μεγάλους δήμους, τις πρωτεύουσες των νομών. Μέσα από ευρύτερους αυτοδιοικητικούς συνδυασμούς, με τη συμμετοχή όλων όσων πιστεύουν στον νέο ρόλο της αυτοδιοίκησης, που θέτουν ως πρώτο στόχο την τοπική ανάπτυξη, την εξυπηρέτηση του πολίτη, την κοινωνική συνοχή. Με επικεφαλής τα καταξιωμένα στελέχη μας στον χώρο, τα οποία στηρίζουμε. Δεν ζητάμε κομματικές ταυτότητες από τα στελέχη που συγκροτούν τους συνδυασμούς. Όμως θα πρέπει να λειτουργούν στο ευρύτερο προοδευτικό δημοκρατικό πλαίσιο. Με καθαρό όμως προοδευτικό αυτοδιοικητικό λόγο και πολιτική συμμαχιών σε τοπικό επίπεδο που εγγυάται τη δυναμική και την πορεία του συνδυασμού στο πλαίσιο αρχών και θέσεων που επαγγελλόμαστε. Με αυτές τις λογικές το Κίνημα Αλλαγής θα καθορίσει τη στάση του, θα εκφράσει τη στήριξή του στους αυτοδιοικητικούς συνδυασμούς που κινούνται στο πλαίσιο της στρατηγικής μας στις Περιφέρειες και στους δήμους» υπογράμμισε.

Σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται στο κεντρικό κράτος και την Τοπική Αυτοδιοίκηση υπερασπίστηκε τα όσα έγιναν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει τώρα το επόμενο μεγάλο βήμα. Είπε συγκεκριμένα: «Για μας κεντρική δημόσια διοίκηση-Περιφέρειες- δήμοι, αποτελούν τους τρεις ισότιμους πυλώνες του ενιαίου διοικητικού συστήματος της χώρας μας. Στο πρόγραμμά μας, που εγκρίθηκε ομόφωνα από το Ιδρυτικό Συνέδριό ξεκαθαρίσαμε ότι αποτελεί πρωταρχικό στόχο, η μετάβαση από το σημερινό συγκεντρωτικό και αναποτελεσματικό κράτος, σε ένα νέο σύγχρονο σύστημα πολυεπίπεδης και ψηφιακής διακυβέρνησης. Με το κεντρικό κράτος σε στρατηγικό και επιτελικό ρόλο. Χωρίς κομματικές παρεμβάσεις, με πλήρη διαφάνεια σε όλες τις αποφάσεις του. Με αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων στις Περιφέρειες και στους δήμους. Με ένα νέο σύστημα αξιολόγησης. Αυτός είναι ο μεγάλος μεταρρυθμιστικός στόχος μας. Και θέλουμε ενίσχυση της επιρροής μας και των δυνάμεων μας στη Βουλή, στην αυτοδιοίκηση αλλά και στην Ευρωβουλή- γιατί εξαρτώνται πολλά από την Ευρώπη των Περιφερειών και των πόλεων- για να τον κάνουμε πράξη».

Γ. Καμίνης: «Όσο προσπαθούν να μας μικρύνουν, τόσο εμείς μεγαλώνουμε»

  Με τον Κλεισθένη ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να εκβιάσει την παρουσία του στην τοπική αυτοδιοίκηση, κυρίως μέσα από την καθιέρωση ενός αλλοπρόσαλου εκλογικού συστήματος, τόνισε στην ομιλία του ο Δήμαρχος της Αθήνας και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, Γιώργος Καμίνης. Αλλού εισάγει απλή αναλογική για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, αλλού πλειοψηφικό. Αυτές οι παλινωδίες σε πολλούς δήμους θα δημιουργήσουν έναν γίγαντα με πήλινα πόδια, έναν δήμαρχο που θα εκλέγεται μεν με την απόλυτη πλειοψηφία, θα πρέπει όμως να διαχειριστεί την εξουσία του, συναλλασόμενος διαρκώς με ένα κατακερματισμένο δημοτικό συμβούλιο, αφού το νομοσχέδιο δεν προβλέπει καν ένα μίνιμουμ ποσοστό για την εκλογή ενός συνδυασμού.

·         Οφείλουμε να προχωρήσουμε σε μια ριζοσπαστική αλλαγή στη δημόσια διοίκηση: να θεμελιώσουμε την αρχή της αξιοκρατίας, που προϋποθέτει την αξιολόγηση των υπηρετούντων στο δημόσιο και αξιολόγηση των υπηρεσιακών μονάδων. Στο Κίνημα Αλλαγής θέλουμε έναν ισχυρό δημόσιο τομέα που θα προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στους πολίτες. Στον τομέα της εκπαίδευσης, της υγείας, της πρόνοιας, των δημοσίων έργων. Ισχυρός δημόσιος τομέας δεν είναι όμως εκείνος που αποφεύγει την αξιολόγηση, αλλά αντιθέτως εκείνος που την επιζητεί. Πρέπει επιτέλους να τελειώνουμε με τους μύθους ότι δεν υπάρχει αξιόπιστη μέθοδος αξιολόγησης των υπηρετούντων στο δημόσιο υπαλλήλων ή ότι η αξιολόγηση έχει τιμωρητικό χαρακτήρα! Αυτά τα λένε εκείνοι που δεν θέλουν στην ουσία να αλλάξει τίποτα στον δημόσιο τομέα. Εμείς, αντίθετα, απαιτούμε την αξιοκρατία, επειδή θέλουμε έναν ισχυρό δημόσιο τομέα, γιατί θέλουμε καλά δημόσια σχολεία και καλά πανεπιστήμια, νοσοκομεία άριστα οργανωμένα, που θα προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους φορολογούμενους πολίτες.

·         Προχωράμε μπροστά με τις αρχές μας: αποκέντρωση, αξιοκρατία, αξιολόγηση, συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα διαμορφώνουν ένα πλαίσιο που δεν είναι τεχνοκρατικό, όπως θα ήθελαν μερικοί να το συκοφαντήσουν, αλλά βαθύτατα πολιτικό. Γιατί στην εφαρμογή τους οι αρχές αυτές αναπόφευκτα θα ακυρώσουν  όλο το πλέγμα της παθογένειας που διέλυσε τον δημόσιο τομέα στη χώρα μας. Δηλαδή τον πελατειακό χαρακτήρα του δημοσίου, τον κρατισμό, τον συντεχνιασμό, την αναποτελεσματικότητα και τη διαφθορά. Γνωρίζουμε λοιπόν τα πολιτικά χαρακτηριστικά με βάση τα οποία πρέπει να πορευτούμε στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Οι αρχές που προανέφερα συγκροτούν έναν ισχυρό, προγραμματικό λόγο, που απογυμνώνει την καιροσκοπική σκοπιμότητα που διαπνέει το κυβερνητικό νομοσχέδιο.

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στηρίζουμε τους ανθρώπους εκείνους που ασπάζονται τις αρχές μας, εγγυώμενοι παράλληλα, μέσα από την κοινωνική δράση τους, ότι μπορούν και να τις εφαρμόσουν. Αποκέντρωση, αξιοκρατία, αξιολόγηση, αποτελεσματικότητα χωρίς στερεότυπα και ιδεολογικές αγκυλώσεις. Αυτό πράγματι είναι προοδευτικό! Με λίγα λόγια αυτό είναι και η πεμπτουσία μιας συνεπούς πολιτικής. Να μπορείς με βάση τις αρχές σου να πορεύεσαι, ενίοτε όχι γκρεμίζοντας, αλλά παρακάμπτοντας, εμπόδια. Πάντοτε όμως με την πεποίθηση ότι δεν χάνεις το στίγμα της πυξίδας, ότι παραμένεις συνεπής στην πορεία σου. Γι’αυτό και καλωσορίζουμε καθημερινά τους συμπολίτες μας που πείθονται από την πολιτική μας, αποχαιρετώντας παράλληλα εκείνους που δεν είχαν την αντοχή να υποτάξουν την προσωπική φιλοδοξία τους στον κοινό σκοπό που μας εμπνέει.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top