ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κλίμα διαλόγου για την Καταλωνία- Έκτακτο υποθργικο συμβούλιο και συνέντευξη Τύπου Ραχόι

rahoi

Η ισπανική κυβέρνηση εξετάζει όλες τις επιλογές για να απαντήσει στην κατάσταση που διαμορφώνεται στην Καταλονία την επομένη της συνεδρίασης του κοινοβουλίου κατά την οποία ο πρόεδρος της αυτόνομης περιοχής της Ισπανίας κήρυξε μία ανεξαρτησία με αναστολή, έγινε γνωστό από κυβερνητική πηγή στη Μαδρίτη. «Η κυβέρνηση συνέρχεται. Και εξετάζει όλες τις επιλογές», δήλωσε η πηγή.

Εκτακτο υπουργικό συμβούλιο πραγματοποιείται σήμερα, το οποίο θα αποφασίσει ποια μέτρα θα λάβει μετά τη χθεσινή κίνηση του προέδρου της Καταλωνίας Κάρλες Πουτζντεμόν ενώ ο Ραχόι αναμένεται να παραχωρήσει και συνέντευξη Τύπου στις 13:00 ώρα Ελλάδας στο θέμα της Καταλωνίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Αλφόνσο Ντάστις δήλωσε στο γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1 ότι η χθεσινή ομιλία του πρόεδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν ενώπιον του τοπικού κοινοβουλίου ήταν ένα «τέχνασμα», αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχει περιθώριο για συνομιλίες εντός του πλαισίου που τίθεται από το Σύνταγμα της Ισπανίας.

Ο Αλφόνσο Ντάστις εξήγησε ότι η Ισπανία δεν μπορεί να οργανώσει δημοψήφισμα για την Καταλονία, διότι δεν το επιτρέπει το ισχύον Σύνταγμα.

Η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία δήλωσε ότι ο Κάρλες Πουτζντεμόν «δεν ξέρει πού είναι, πού πηγαίνει και με ποιον».

Στο Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε ότι η διαμάχη ανάμεσα στην ισπανική κυβέρνηση και την ηγεσία της Καταλονίας μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω συνομιλιών.

«Μία μονομερής κήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας θα ήταν ανεύθυνη. Η λύση μπορεί να βρεθεί μόνο μέσω συνομιλιών με βάση το κράτος δικαίου και εντός του πλαισίου του ισπανικού Συντάγματος», είπε.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top