ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος – Η Κίνα επιβάλει δασμούς σε 128 αμερικανικά προϊόντα

steel-products

Η κινεζική κυβέρνηση θα επιβάλει εισαγωγικούς δασμούς σε 128 αμερικανικά προϊόντα, μεταξύ των οποίων το χοιρινό κρέας και ορισμένα φρούτα, σε άμεση απάντηση στις πρόσφατες αποφάσεις του προέδρου Τραμπ να επιβάλει αρκετούς εμπορικούς περιορισμούς εναντίον του Πεκίνου.

Αν τα αμερικανικά προϊόντα γίνουν πιο ακριβά στην Κίνα, οι αγοραστές θα προτιμήσουν προϊόντα από Ευρώπη, Νότια Αμερική ή αλλού, αν και οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου θεωρούν απίθανο να γίνει κάτι τέτοιο.

Μήνυμα στο Twitter από την την «People’s Daily», αγγλόφωνη εφημερίδα που ελέγχεται από την κινεζική κυβέρνηση, έγραψε την Κυριακή ότι «Η Κίνα επιβάλει δασμούς σε 128 προϊόντα εισαγωγής από τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του χοιρινού και φρούτων από την Δευτέρα ως αντίμετρο σε απάντηση στην προηγούμενη κίνηση των ΗΠΑ να επιβάλει δασμούς σε προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου: Υπουργείο Εμπορίου».

Στις αρχές Μαρτίου ο Τραμπ είπε ότι σχεδιάζει να θέσει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Από την αρχική απόφαση εξαιρέθηκαν τελικά αρκετές χώρες, αλλά η Κίνα δεν συμπεριλαμβανόταν σε αυτές.

Και στα τέλη Μαρτίου, ο Τραμπ προχώρησε στην επιβολή δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας 60 δισεκ.δολαρίων και στον περιορισμό της δυνατότητας της Κίνας να επενδύσει στην αμερικανική βιομηχανία τεχνολογίας. Ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ φάνηκε πολύ εφησυχασμένη επιτρέποντας σε κινεζικές εταιρίες να κλέβουν πνευματική ιδιοκτησία και να καταχρώνται εμπορικούς κανόνες. Έχει κατηγορήσει επίσης την Κίνα για εμπορικές πρακτικές που οδήγησαν στο κλείσιμο 60.000 εργοστασίων και την απώλεια 6 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.

Τα καινούργια, μονομερή εμπορικά μέτρα, ωστόσο, σόκαραν πολλές επιχειρήσεις στις ΗΠΑ και ξένους ηγέτες, ιδιαίτερα καθώς ο Τραμπ είχε τηρήσει μια πιο προσεκτική προσέγγιση τον πρώτο χρόνο της θητείας του, δείχνοντας να έχει κάνει πίσω από την λαϊκιστική ρητορική σε σχέση με το εμπόριο στη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας.

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας σε ανακοίνωση είπε ότι οι νέοι δασμοί «προκαλούν σοβαρή βλάβη στα συμφέροντά μας».

Για χρόνια ο Τραμπ κατηγορεί την κινεζική κυβέρνηση για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που θεωρεί ότι θέτουν τις αμερικανικές εταιρίες σε μειονεκτική θέση. Πολλοί άλλοι ξένοι ηγέτες έχουν συμφωνήσει ότι η Κίνα πριμοδοτεί αθέμιτα τις επιχειρήσεις της και κατά καιρούς υποτιμά το νόμισμά της για να προωθήσει τις εξαγωγές, αλλά οι περισσότεροι είναι υπέρ μιας πολυ-εθνικής προσέγγισης για την επιβολή πιέσεων στο Πεκίνο.

Τον πρώτο χρόνο της θητείας του Τραμπ αρκετοί σύμβουλοί του προσπάθησαν να πείσουν τον Τραμπ να είναι προσεκτικός πριν προχωρήσει στην πραγματοποίηση κάποιων από τις απειλές του που αφορούσαν το εμπόριο, ωστόσο κάποιοι από αυτούς, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλλερσον, έχουν απομακρυνθεί και τώρα ο Τραμπ περιτριγυρίζεται από συμβούλους που υιοθετούν τον προστατευτισμό.

Αρκετοί τομείς επιχειρήσεων στις ΗΠΑ προειδοποίησαν ότι οι δασμοί θα αποδειχθούν μπούμεραγκ, μιας και θα δυσκολέψουν την πώληση των αμερικανικών προϊόντων στο εξωτερικό αν άλλες χώρες επιβάλουν αντίποινα, αλλά τόσο ο Τραμπ όσο και ο υπουργός Εμπορίου Γουίλμπορ Ρος θεωρούν ότι η επίδραση πιθανών αντιποίνων δεν θα είναι ουσιαστική.

Η Κίνα εξήγαγε προϊόντα αξίας 505 δισεκ.δολαρίων στις ΗΠΑ και οι αμερικανικές εταιρίες εξήγαγαν προϊόντα 135 δισεκ.δολαρίων στην Κίνα το 2017. Ο Τραμπ λέει ότι η διαφορά μεταξύ των δύο αριθμών είναι πολύ μεγάλη και ότι πρέπει να εξαλειφθεί ή να μειωθεί κατά πολύ. Η ακριβής του προσέγγιση είναι δύσκολο να εντοπιστεί μιας και κατά καιρούς εξήρε τον Κινέζο ηγέτη Σι Ζινπινγκ, ενώ από την άλλη λέει ότι η κυβέρνηση του Σι δεν κάνει παραχωρήσεις που ο ίδιος θεωρεί απαραίτητες.

Αρκετές αμερικανικές επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα προειδοποίησαν ότι μπορεί να βρεθούν στο μέσον ενός εμπορικού πολέμου, ιδίως αν ο Τραμπ πραγματοποιήσει τις απειλές του εναντίον της Κίνας και του Μεξικού.

Το Εθνικό Συμβούλιο Παραγωγών Χοιρινού στα τέλη Μαρτίου είπε ότι τα μέλη του έκαναν εξαγωγές αξίας 1,1 δισεκ. δολαρίων στην Κίνα πέρσι, σημειώνοντας ότι είναι η τρίτη μεγαλύτερη αγορά.
Την Κυριακή στο twitter επανέλαβε τις απειλές του ότι θα αποσυρθεί από το Βορειοαμερικανικό Σύμφωνο για το Ελεύθερο Εμπόριο αν το Μεξικό δεν πάρει περισσότερα μέτρα για να εμποδίσει τους μετανάστες να εισέρχονται στις ΗΠΑ.

πηγή washington post

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top