ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κλιμακώνεται ο σινο-αμερικανικός εμπορικός πόλεμος

tariffs3

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να επιβάλει επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς 10% σε εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα αξίας άλλων 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον Σεπτέμβριο, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο για την επίλυση των διαφορών τους για εμπορικά θέματα, γνωστοποίησε ο Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ.

Ο Λαϊτχάιζερ, ο Εκπρόσωπος των ΗΠΑ για Εμπορικά Ζητήματα (USTR) διευκρίνισε ότι ο κατάλογος των προϊόντων που θα στοχοθετηθούν είναι έτοιμος και ότι θα υπάρξει μια δίμηνη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης όσον αφορά τους δασμούς, πριν η επιβολή τους οριστικοποιηθεί.

Η κίνηση σηματοδοτεί την περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη για το εμπόριο.

Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου δήλωσε σοκαρισμένο αποφασισμένο να διαμαρτυρηθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, αλλά δεν ανακοίνωσε τον τρόπο που θα επιλέξει για να ανταποδώσει. Σε γραπτή ανακοίνωση αποκάλεσε τις αμερικανικές ενέργειες ως «εντελώς απαράδεκτες».

Το Πεκίνο είπε ότι θα πάρει αντίμετρα για τα κλιμακούμενα μέτρα της Ουάσιγκτον, που θα περιλαμβάνουν και «ποιοτικά μέτρα», απειλή που φοβίζει τις αμερικανικές εταιρίες στην Κίνα καθώς μπορεί να σημαίνει από αυξημένες επιθεωρήσεις έως καθυστερήσεις για την έγκριση επενδύσεων και καταναλωτικά μποϋκοτάζ.

Τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια ξεπερνούν κατά πολύ την συνολική αξία των εισαγωγών αμερικανικών προϊόντων στην Κίνα, κάτι που σημαίνει ότι το Πεκίνο πρέπει να σκεφτεί δημιουργικούς τρόπους για να ανταποδώσει τα μέτρα.

Την Τρίτη οι Αμερικανοί δημοσίευσαν μια λίστα χιλιάδων κινεζικών εισαγωγών που η κυβέρνηση Τραμπ θέλει να χτυπήσει με νέους δασμούς, όπως εκατοντάδες προϊόντα τροφίμων καθώς επίσης και καπνικά και χημικά προϊόντα, άνθρακα, χάλυβα και αλουμίνιο, προκαλώντας αντίδραση από αρκετές αμερικανικές βιομηχανικές ομάδες. Η λίστα περιλαμβάνει καταναλωτικά προϊόντα όπως λάστιχα αυτοκινήτων, έπιπλα, ξύλινα προϊόντα, τσάντες και βαλίτσες, τροφές για σκύλους, γάντια μπέιζμπολ, χαλιά, πόρτες, ποδήλατα, χαρτί υγείας και προϊόντα ομορφιάς.

«Πάνω από ένα χρόνο, η κυβέρνηση Τραμπ με υπομονή καλεί την Κίνα να σταματήσει τις άδικες πρακτικές, να ανοίξει τις αγορές της και να επιδοθεί σε πραγματικό ανταγωνισμό αγοράς» είπε ο Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ ανακοινώνοντας τους νέους δασμούς.

«Αντί να αντιμετωπίσει τις δίκαιες ανησυχίες μας, η Κίνα άρχισε να παίρνει αντίμετρα εναντίον των αμερικανικών προϊόντων… Δεν αιτιολογείται τέτοια ενέργεια» είπε.

Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε δασμούς 25% σε 34 δισεκ.δολάρια κινεζικές εισαγωγές, με το μέτρο να συνδέεται με τη διένεξη γύρω από την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησία. Το Πεκίνο αντέδρασε επιβάλλοντας δασμούς ίσης αξίας σε εισαγωγές από τις ΗΠΑ. Η κάθε πλευρά προγραμματίζει δασμούς σε προϊόντα αξίας 16 δισεκ.δολαρίων.

Ο Τραμπ την περασμένη εβδομάδα διεμήνυσε ότι η κυβέρνησή του μπορεί να επιβάλλει εντέλει δασμούς σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα αξίας 500 δισεκ. δολαρίων. Το ποσό που ανέφερε ο ρεπουμπλικάνος χονδρικά ισούται με το σύνολο της αξίας των κινεζικών εξαγωγών στις ΗΠΑ το 2017.

πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ/ reuters.com

σκίτσο: Steve Sack/Star Tribune

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top