ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κοινή ομάδα στο χόκεϊ και παρέλαση με κοινή σημαία αποφάσισαν οι δύο Κορέες

peace-house

Οι δύο Κορέες θα κατεβάσουν κοινή ομάδα στο χόκεϊ επί πάγου των γυναικών και θα παρελάσουν μαζί υπό μία σημαία στους ερχόμενους Χειμερινούς Ολυμπιακούς, ανακοίνωσε η Σεούλ την Τετάρτη μετά τον νέο κύκλο συνομιλιών.

Οι δύο χώρες συζητούν από την περασμένη εβδομάδα στο χωριό Πανμουντζόμ στην αποστρατικοποιημένη ζώνη στη μεθόριο, για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια, για τους Ολυμπιακούς, με την Ιαπωνία να προειδοποιεί για επαγρύπνηση μπροστά στην «επίθεση γοητείας» του Βορρά.

Οι δύο Κορέες θα αγωνιστούν με ενιαία ομάδα για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς, αν και έχουν ενώσει δυνάμεις και σε άλλες διεθνείς διοργανώσεις όπως οι Πανασιατικοί Αγώνες.

Η Βόρεια Κορέα θα στείλει αντιπροσωπεία με πάνω από 400 άτομα, ανάμεσά τους 230 μαζορέτες, 140 καλλιτέχνες και 30 παίκτες Τάεκβοντο για μια επίδειξη, αναφέρει κοινό δελτίο τύπου που μοίρασε το υπουργείο ενοποίησης της Σεούλ, προσθέτοντας ότι ο ακριβής αριθμός αθλητών θα οριστεί μετά από συζητήσεις με την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Πριν τους αγώνες, οι δύο πλευρές θα οργανώσουν κοινές προπονήσεις για σκιέρ καθώς και μία πολιτιστική εκδήλωση σε θέρετρο στο βουνό Κουμγκανγκ.

Η αντιπροσωπεία αναμένεται να αρχίσει να φτάνει στη Νότια Κορέα στις 25 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το δελτίο τύπου.

Ο Βορράς θα στείλει ξεχωριστά αντιπροσωπεία 150 ατόμων στους Παραολυμπιακούς.

Σε συνάντησή τους στο Βανκούβερ του Καναδά 20 χώρες συμφώνησαν να εξετάσουν σκληρότερες κυρώσεις για να πιεστεί η Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει το πυρηνικό πρόγραμμα και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ προειδοποίησε το Βορρά ότι μπορεί να προκαλέσει στρατιωτική αντίδραση αν δεν συμφωνήσει στο διάλογο.

Ο Ιάπωνας ΥΠΕΞ Τάρο Κόνο είπε ότι ο κόσμος δεν πρέπει να είναι αφελής με την την «επίθεση γοητείας» της Β. Κορέας με αφορμή τους Ολυμπιακούς. «Δεν είναι ώρα να μειωθεί η πίεση ή να ανταμειφθεί η Βόρεια Κορέα» είπε. «Το γεγονός ότι η Βόρεια Κορέα συμμετέχει στο διάλογο θα μπορούσε να ερμηνευτεί και ως απόδειξη ότι οι κυρώσεις φέρνουν αποτέλεσμα».

Η Κίνα που δεν πήρε μέρος στην συνάντηση στο Βανκούβερ είπε ότι η μάζωξη δείχνει νοοτροπία Ψυχρού Πολέμου και θα μπορούσε να υπονομεύσει τον διακανονισμό του προβλήματος.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν έχει αρνηθεί να εγκαταλείψει την ανάπτυξη πυρηνικών πυραύλων ικανών να πλήξουν τις ΗΠΑ παά τις ολοένα και πιο σκληρές κυρώσεις του ΟΗΕ, αυξάνοντας την ανησυχία για νέο πόλεμο στην Κορεατική χερσόνησο.

Τα κρατικά μέσα του Βορρά, προειδοποίησαν την Νότια Κορέα ότι θα χαλάσουν οι συνομιλίες με την επιμονή να εγκαταλείψει η χώρα τους το πυρηνικό πρόγραμμα. «Θα εργαστούμε ενεργά για την βελτίωση των σχέσεων Βόρειας-Νότιας Κορέας, αλλά δεν θα μείνουμε αδρανείς σε ενέργειες που είναι εναντίον της ενοποίησης» έγραψε η εφημερίδα Rodong Sinmun του Βορρά.

Το υπουργείο Ενοποίησης του Νότου είπε ότι οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για διάφορα θέματα, όπως το μέγεθος της αθλητικής ομάδας του Βορρά και κοινές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Η Σεούλ έχει προτείνει κοινή ομάδα χόκεϊ επί πάγου, πρόταση που εξαγρίωσε τους αθλητές του Νότου που τους ζητείται ξαφνικά να παίξουν δίπλα σε παντελώς ξένους αθλητές.

«Δεν ξέρω αν θα συμβεί, αλλά μια κοινή ομάδα θα είναι μια καλή ευκαιρία για να σταματήσει η γκρίνια του χόκεϊ ότι είναι το λιγότερο προτιμώμενο σπορ, καθώς (η κοινή ομάδα) θα προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών Κορεατών» είπε ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν Τζάε-ιν στους παίκτες όταν επισκέφθηκε προπονητικό κέντρο.

Ωστόσο πάνω από 100 ψηφίσματα κατά της ενιαίας ομάδας στάλθηκαν μόνο αυτή την εβδομάδα στο προεδρικό μέγαρο, με το πιο δημοφιλές να έχει συγκεντρώσει 11.000 υπογραφές.

Την Τρίτη αξιωματούχοι των δύο χωρών συμφώνησαν ότι μια ορχήστρα 140 ατόμων από το Βορρά θα παίξει στη Νότια Κορέα στη διάρκεια των αγώνων. Η Πιονγκγιάνγκ επίσης σχεδιάζει να στείλει και πολυμελή αντιπροσωπεία εκτός των αθλητών και της ορχήστρας.

Τεχνικά ο απομονωμένος Βορράς και ο πλούσιος Νότος είναι ακόμα σε εμπόλεμη κατάσταση αφού ο πόλεμος του 1950-53 κατέληξε σε εκεχειρία και όχι συνθήκη ειρήνης. Ο Βορράς πολύ συχνά απειλεί να καταστρέψει τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και τον κύριο σύμμαχό τους τις ΗΠΑ.

Η συνεργασία Σεούλ και Πιονγκγιάνγκ θα πρέπει να εγκριθεί από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, η οποία δεν αναμένεται να προβάλει ενστάσεις. Οι Αγώνες θα διαρκέσουν από τις 9 έως τις 27 Φεβρουαρίου και θα φιλοξενηθούν στη νοτιοκορεατική πόλη Πιονγκτσάνγκ.

πηγή reuters.compea

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top