ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κοινό μέτωπο Μακρόν – Φέρχοφσταντ και Φιλελευθέρων για τη σωτηρια της Ευρώπης

Macron_Ferhofstadt

Η ισχύς εν τη ενώσει, αυτό διακηρύσσουν  φιλοευρωπαίοι πολιτικοί με  άρθρο τους  στην εφημερίδα  Γκάρντιαν.

Οκτώ  διάσημοι άντρες της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής , οι οποίοι  προέρχονται   από διαφορετικές χώρες και ανήκουν σε διαφορετικές   πολιτικές  ομάδες  του ευρωκοινοβουλίου ζητούν την επανίδρυση της Ευρώπης για να επουλωθούν οι πληγές που  άνοιξαν τα τελευταία χρόνια οι διχαστικές πολιτικές   .

Χέρι – χέρι ο στενός συνεργάτης του Εμανουέλ Μακρόν και επικεφαλής του En Marche Κριστόφ Καστανέρ με τον πρόεδρο των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών Γκι Φέρχοφσταντ , τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι , τον ολλανδό  φιλελεύθερο αρχηγό του D66 Aλεξάντερ Πέχτολντ , τον Άλμπερτ Ριβέρα των ισπανών Σιουδαδάνος , τον πρωθυπουργό της Μάλτας Γιόζεφ Μουσκάτ και τον ρουμάνο πρώην πρωθυπουργό Ντάτσιαν Τσιόλος θυμίζουν  τις ιδρυτικές αρχές της ΕΕ

ειρήνη , ελευθερία ,  ευημερία και αλληλεγγύη και δηλώνουν πως μαζί θα τις υπερασπιστούν μέχρι τέλους .

Ριβέρα , Καστανέρ , Φέρχοφσταντ , Ρέντσι , Πέχτολντ, Μουσκάτ και Τσιόλος βάζουν στην άκρη τις διαφορές του και δηλώνουν πως δεν θα παραμείνουν απαθείς υπνοβάτες ενώ βλέπουν να έρχεται η καταστροφή της ΕΕ.

Δεν θα επιτρέψουμε λένε η Ευρώπη να πέσει ξανά στα χέρια των εθνικιστών και των λαϊκιστών.

Και θυμίζουν πως χρειάστηκαν δεκαετίες επίπονων προσπαθειών, μετά τον Πρώτο και Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο , που άφησαν πίσω τους συντρίμμια , για να μπορέσει η νέα  γενιά να προσφέρει στους Ευρωπαίους αυτό που τους στέρησαν οι πολιτικοί που υπνοβατώντας οδήγησαν τη γηραιά ήπειρο σε δύο παγκόσμιους πολέμους . Για να τους προσφέρουν δηλαδή μία ζωή ειρηνική .

Οι οκτώ πολιτικοί κάνουν έκκληση στους ευρωπαίους ψηφοφόρους να μην επιλέξουν τα ψέματα και τον λαϊκισμό και να παλέψουν μαζί τους για να επανιδρύσουν την ΕΕ.

Είναι σαφές και από αυτό το  κοινό άρθρο αλλά και από τις συνεχείς μυστικές διαβουλεύσεις και συναντήσεις που γίνονται ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου ότι χτίζεται ένα ισχυρό φιλοευρωπαϊκό μέτωπο με ασπίδα του δόρατος το κόμμα του Μακρόν – Καστανέρ και τους Φιλελεύθερους του Φέρχοφσταντ.

Είναι αποφασισμένοι να παλέψουν για να μην αφήσουν τους ακροδεξιούς , εθνικιστές , λαϊκιστές τύπου Όρμπαν και Σαλβίνι να πάρουν τον έλεγχο , τα ηνία της Ευρώπης.

Το ζήτημα είναι αν σε αυτό το κίνημα θα ενταχθούν με το έναν ή τον άλλο τρόπο και πολιτικοί που ανήκουν ακόμα στα παραδοσιακά κόμματα της δεξιάς και της σοσιαλδημοκρατίας.

Μπορεί αυτό να είναι το στοίχημα που θα πρέπει να κερδηθεί αν δεν θέλουμε να χαθεί η Ευρώπη που ξέρουμε.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top