ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κομισιόν: Ανάπτυξη 2,1% φέτος και 2,2% το 2020 στην Ελλάδα

w04-131233growth

Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα είναι σταθερά υψηλότερη από το μέσο όρο της Ευρωζώνης το 2019 και 2020, σύμφωνα με τις ενδιάμεσες οικονομικές προβλέψεις που δημοσιοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε σχέση με τις προηγούμενες εαρινές προβλέψεις του Μαΐου, η Κομισιόν αναθεωρεί οριακά προς το κάτω την πρόβλεψη για την εξέλιξη του ΑΕΠ το 2019 στην Ελλάδα, το οποίο θα αυξηθεί 2,1% (2,2% η προηγούμενη πρόβλεψη) ενώ αφήνει αμετάβλητη την πρόβλεψη για αύξηση το 2020 στο 2,2%.

Οι καλοκαιρινές προβλέψεις αφορούν μόνο δύο οικονομικούς δείκτες, το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό, ο οποίος στην Ελλάδα θα παραμείνει χαμηλά στο 0,8% φέτος και του χρόνου.

Στο κεφάλαιο της έκθεσης για την Ελλάδα υπογραμμίζεται ότι το πρώτο τρίμηνο του 2019 η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε, κυρίως λόγω της υποχώρησης των εξαγωγών και της μείωσης των δημόσιων δαπανών. Ωστόσο η Κομισιόν εκτιμά ότι η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, που οφείλεται και στις παροχές του Μαΐου αλλά και στην αύξηση των κατώτατων μισθών αναμένεται να αντισταθμίσει την αρνητική επίδραση των εξαγωγών στην ανάπτυξη.

Κίνδυνοι για την ανάπτυξη

Αναφορικά με τους κινδύνους για την ανάπτυξη αυτοί εστιάζονται, σύμφωνα με την έκθεση, στην ισχυρότερη από την αναμενόμενη αποδυνάμωση του διεθνούς περιβάλλοντος αλλά και την «υποεκτέλεση» του προϋπολογισμού, δηλαδή τη μείωση των δημόσιων δαπανών.

Ερωτηθείς σχετικά με την ελληνική οικονομία, ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί επισήμανε ότι έχει αυξηθεί ο κίνδυνος να μην επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019. Αναφερόμενος στις επιδιώξεις της κυβέρνησης για μείωση του ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος, είπε ότι υπάρχει η συμφωνία του Ιουνίου του 2018 με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας, ωστόσο όλα τα αιτήματα πρέπει να συζητούνται στο πλαίσιο του Εurogroup.

Ανέφερε επίσης ότι είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα τον οποίο γνωρίζει και θα συναντηθεί μαζί του μέσα στο μήνα, όπως είπε. Θέλουμε εποικοδομητικές σχέσεις, ήμασταν δίπλα στην Ελλάδα την περίοδο της κρίσης, συνεχίζουμε και τώρα να είμαστε δίπλα στις προσπάθειες για ενίσχυση της ανάπτυξης, κατέληξε ο γάλλος επίτροπος.

dw.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top