ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κομισιόν: Αναθεώρηση επί το χείρον των προβλέψεων για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2017

european-commission

Σε αναθεώρηση των προβλέψεών της για τη φετινή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προειδοποιώντας πως τυχόν νέες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης παραμένουν η μεγαλύτερη πηγή κινδύνου.

Στις εαρινές προβλέψεις της, η Κομισιόν εκτιμά πως το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,1% φέτος, δηλαδή 0,6 μονάδες χειρότερα από ό,τι προέβλεπε τον χειμώνα. Η βασική ρίζα κινδύνων για την οικονομία είναι η αβεβαιότητα για μη κλείσιμο της αξιολόγησης και διάφορες διεθνείς οικονομικές και γεωπολιτικές εντάσεις.

Η αρνητική αναθεώρηση πηγάζει εν μέρει από τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η Κομισιόν επισημαίνει πως η αβεβαιότητα διατηρεί σε «μέτρια» επίπεδα τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας, καθώς καθυστέρησε την ανάκτηση της επενδυτικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί στο 1,2% του ΑΕΠ το 2017 και να διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους 0,6% το 2018. Στις χειμερινές προβλέψεις της Επιτροπής το έλλειμμα παρουσιαζόταν ελαφρώς μειωμένο για το 2017 (1,1) και το πλεόνασμα ελαφρώς ενισχυμένο για το 2018 (0,7%).

Οι προβλέψεις για τη μείωση του δημόσιου χρέους είναι επίσης πιο συντηρητικές σε σχέση με τις χειμερινές προβλέψεις της Επιτροπής. Εκτιμάται ότι θα μειωθεί από 179% το 2016 στο 178,8% του ΑΕΠ το 2017 (177,2% στις χειμερινές προβλέψεις) και στο 174,6% του ΑΕΠ το 2018 (170,6% στις χειμερινές προβλέψεις).

Παράλληλα, η ανεργία επηρεάζεται αντίστοιχα, καθώς εκτιμάται ότι από 23,6% το 2016 θα μειωθεί στο 22,8% το 2017 (σε σχέση με 22% στις χειμερινές προβλέψεις) και στο 21,6% το 2018 (σε σχέση με 20,3% στις χειμερινές προβλέψεις).

Ο πληθωρισμός αναμένεται να είναι 1,2% το 2017 και 1,1% το 2018.

Τέλος, οι εκτιμήσεις για την αύξηση των επενδύσεων μετριάζονται επίσης από τη χαμηλότερη ανάπτυξη. Ειδικότερα, προβλέπεται αύξηση των επενδύσεων κατά 6,3% το 2017 (σε σχέση με 12% στις χειμερινές προβλέψεις) και 10,8% το 2018 (σε σχέση με 14,2% στις χειμερινές προβλέψεις).

Όπως επισημαίνει στην έκθεσή της η Επιτροπή, η οικονομική ανάκαμψη το 2017 είναι πιο συγκρατημένη, λόγω των καθυστερήσεων στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM. Επισημαίνεται ότι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και των καταναλωτών αναμένεται να καθυστερήσει, καθώς η δεύτερη αξιολόγηση δεν ολοκληρώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Επιπλέον, η Επιτροπή επισημαίνει τις κακές οικονομικές επιδόσεις το τέταρτο τρίμηνο του 2016, ωστόσο τονίζει ότι σε γενικές γραμμές τα δημοσιονομικά αποτελέσματα της Ελλάδας υπερέβησαν σημαντικά τους στόχους του 2016 και οι προοπτικές παραμένουν θετικές.

Η Επιτροπή τονίζει ότι η βελτίωση του καταναλωτικού και επενδυτικού κλίματος αναμένεται να αποτελέσουν το βασικό μοχλό ανάπτυξης στο εγγύς μέλλον. Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να αποτελέσει τον κύριο μοχλό της ανάπτυξης το 2017, στηριζόμενη από την αύξηση στην απασχόληση. Υπό την προϋπόθεση ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει το πρώτο εξάμηνο του 2017, το επιχειρηματικό κλίμα αναμένεται να βελτιωθεί, προσελκύοντας επενδύσεις.

πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top