ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κομισιόν και Συμβούλιο της Ευρώπης για Τουρκία: Αναζήτηση της ευρύτερης δυνατής εθνικής συναίνεσης

Supporters of Turkish President Tayyip Erdogan celebrate in Istanbul April 16, 2017. REUTERS/Huseyin Aldemir

Ο πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε τη νίκη του «ναι» στο δημοψήφισμα που του δίνει σαρωτικές εξουσίες, με τους αντιπάλους του να καταγγέλουν νοθεία.

Ο Ερντογάν είπε ότι 25 εκατομμύρια άνθρωποι στήριξαν την πρόταση για την αντικατάσταση του κοινοβουλευτικού συστήματος με την ενός ανδρός αρχή, δίνοντας στο «ναι» 51,5 τα εκατό.

Η Τουρκία θα πρέπει να αναζητήσει τη μεγαλύτερη δυνατή εθνική συναίνεση στη συνταγματική αναθεώρηση, δεδομένου του οριακού αποτελέσματος, ανέφερε την Κυριακή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά το τουρκικό δημοψήφισμα.

«Δεδομένου του οριακού αποτελέσματος και της περιπλοκότητας της συνταγματικής αναθεώρησης καλούμε τις τουρκικές Αρχές να αναζητήσουν την ευρύτερη δυνατή εθνική συναίνεση στην εφαρμογή του Συντάγματος» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν.

Η τουρκική ηγεσία θα πρέπει να σκεφτεί προσεκτικά τα επόμενα βήματά της, ανέφερε την Κυριακή το Συμβούλιο της Ευρώπης.

«Οι Τούρκοι ψηφοφόροι ψήφισαν υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης. Με δεδομένο το αποτέλεσμα, η τουρκική ηγεσία θα πρέπει να σκεφτεί προσεκτικά τα επόμενα βήματά της» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης στη βάση της αρχής της ισχύος του νόμου που κατοχυρώνεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. «Το Συμβούλιο της Ευρώπης, του οποίου η Τουρκία είναι πλήρες μέλος, είναι έτοιμο να υποστηρίξει τη χώρα σε αυτή τη διαδικασία» συμπλήρωσε.

Ο Γκι Φερχοφσταντ, επικεφαλής της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, είπε ότι ο Ερντογάν πρέπει να αλλάξει πορεία, σημειώνοντας ότι η πλειοψηφία ήταν πολύ ισχνή. «Αν ο Ερντογάν επιμείνει, η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει τις ενταξιακές συνομιλίες» είπε.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, έγραψε στο twitter: «Δεν έχει σημασία το αποτέλεσμα: με το δημοψήφισμα ο πρόεδρος Ερντογάν διχάζει την χώρα του».

Μετά το αποτέλεσμα, ο Ερντογάν επανέλαβε την πρόθεσή του να αναθεωρήσει την απαγόρευση της θανατικής ποινής στην Τουρκία, κάτι που θα σηματοδοτήσει το τέλος της ενταξιακής πορείας της Αγκυρας.

Περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων με την ΕΕ θα βάλουν σε κίνδυνο και την συμφωνία της Τουρκίας με την ΕΕ για το προσφυγικό.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top