ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κούβα: Αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία της χώρας

cuba-2

Τέλος εποχής για την Κούβα καθώς μετά από σχεδόν 60 χρόνια στην ηγεσία της χώρας της οικογένειας Κάστρο ο επικεφαλής της χώρας θα είναι εκτός απροόπτου ο δεύτερος τη τάξει στην ιεραρχία της κυβέρνησης ο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, μοναδικός υποψήφιος για τη διαδοχή του Ραούλ Κάστρο στην προεδρία.

Τα 605 μέλη του κοινοβουλίου της Κούβας θα αναδείξουν στην προεδρία τον μέχρι σήμερα δεύτερο τη τάξει στην κυβέρνηση της Κούβας, τον αντιπρόεδρο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, 57 ετών, ο οποίος ανήκει στη νέα γενιά των πολιτικών, οι οποίοι δεν βίωσαν την επανάσταση του 1959.

cuba-1

Οι εργασίες της ολομέλειας του κοινοβουλίου για την εκλογή του διαδόχου του Ραούλ Κάστρο, που επισπεύστηκαν κατά ένα 24ωρο, ξεκίνησαν την Τετάρτη και θα ολοκληρωθούν αργά την Πέμπτη, με μυστική ψηφοφορία. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Πέμπτη και θα ακολουθήσει η ορκωμοσία, ημέρα που συμπληρώνεται η 57η επέτειος από τη νίκη των κουβανικών δυνάμεων στον Κόλπο των Χοίρων, όπου είχαν εισβάλει αντικαστρικοί με την υποστήριξη της CIA το 1961.

Αν και η εθνοσυνέλευση προωθεί νεώτερη ηγεσία, ο Κάστρο και οι άλλοι παλαίμαχοι της επανάστασης θα διατηρήσουν σημαντική εξουσία ως ηγέτες του Κομμουνιστικού Κόμματος τουλάχιστον μέχρι το συνέδριο του κόμματος που είναι προγραμματισμένο για το 2021.
Ωστόσο, όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters, για πολλούς Κουβανούς που παλεύουν με μια σειρά από οικονομικές δυσκολίες, η μετάβαση αυτή θεωρείται απλώς συμβολική.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο απερχόμενος πρόεδρος και ο διάδοχός του εμφανίστηκαν χαμογελαστοί στην έναρξη των εργασιών της Εθνοσυνέλευσης, που αναδείχθηκε με την ψηφοφορία του Μαρτίου. Ο Ραούλ Κάστρο αγκάλιασε τον διάδοχό του όταν ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του, υπό τις παρατεταμένες επευφημίες των μελών του σώματος.

Αν και ο νέος πρόεδρος έχει αποφύγει τις θεαματικές εμφανίσεις ή μεγαλόστομες δηλώσεις, αναμένεται ότι θα συνεχίσει τις σημερινές πολιτικές. «Νομίζω ότι πάντοτε θα υπάρχει συνέχεια», είπε, συνομιλώντας με δημοσιογράφους. Τις τελευταίες ημέρες τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ένα σαφές μήνυμα: Δεν επίκεινται ριζικές αλλαγές στο σύστημα.

Οι προσδοκίες ούτως ή άλλως είναι χαμηλές, με δεδομένο ότι ο 57χρονος ηλεκτρολόγος μηχανικός υπηρετεί επί τρεις δεκαετίες ως πιστός λειτουργός του Κομμουνιστικού Κόμματος και ανήκει στον στενό κύκλο του Ράουλ, όντας έως σήμερα ο πρώτος αντιπρόεδρος.

cuba-3

Πρώτη και κυριότερη πρόκληση είναι η οικονομία. Κατά τα 12 χρόνια της προεδρίας του Ραούλ η Κούβα έκανε κάποια εντυπωσιακά βήματα για το άνοιγμα της οικονομίας της, επιτρέποντας την ίδρυση ιδιωτικών επιχειρήσεων και επιδιώκοντας την αποκατάσταση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες επί προεδρίας Ομπάμα.

Ωστόσο, η πρόοδος ήταν πολλές φορές βραχύβια, καθώς το κράτος έχει αναστείλει την έκδοση αδειών για την ίδρυση επιχειρήσεων ενώ η αναθέρμανση των σχέσεων με τις ΗΠΑ διακόπηκε απότομα μετά την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ – αν και οι πολιτικές Ομπάμα έχουν ανατραπεί μόνο μερικώς. Οι σχέσεις με την Ουάσιγκτον επιδεινώθηκαν μετά από μια σειρά παράξενων επιθέσεων που προκάλεσαν προβλήματα ακοής σε μέλη της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αβάνα, γεγονός που οδήγησε την Αμερική να συρρικνώσει το διπλωματικό προσωπικό της στο νησί.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ντίαζ-Κανέλ θα πρέπει να επιβλέψει την αναθεώρηση του συστήματος διπλού νομίσματος που έχει η Κούβα, το οποίο μεν προστατεύει τη χώρα από τη δύναμη του δολαρίου αλλά συνάμα συμβάλει στη φτώχεια και σε πολλά οικονομικά προβλήματα.

Μια ακόμα πρόκληση για την Αβάνα είναι να καλύψει το κενό που έχει δημιουργηθεί λόγω της οικονομικής κατάρρευσης της Βενεζουέλας, η οποία επί Ούγκο Τσάβεζ επιδοτούσε το νησί με φθηνό πετρέλαιο αλλά πλέον αδυνατεί να βοηθήσει.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top