ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κρίσιμο Eurogroup σήμερα και παιχνίδια εντυπώσεων

epa03659787 A handout photograph released by the Government of Ireland showing Finance Ministers in round table discussions at the Informal meeting of ECOFIN Ministers in Dublin, Ireland, 12 April 2013. The Eurogroup of eurozone finance ministers agreed on 12 April that Portugal and Ireland should be given an additional seven years to pay back their bailout loans, the group's chief Jeroen Dijsselbloem said at talks in Dublin.  EPA/GOVERNMENT OF IRELAND / HANDOUT  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Καθοριστικό για την πορεία της χώρας θεωρείται το  αποψινό Eurogroup. Η εντύπωση που δίνεται από το Μέγαρο Μαξίμου είναι πως όλα τα σενάρια άμεσων εξελίξεων θα είναι ανοιχτά, ενώ την ίδια ώρα από τις δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ  προκύπτει πως οι πολύμηνες  διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν με λύσει που θα προκύψει απόψε στο Λουξεμβούργο.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκο Πρακτορείο Ειδήσεων, αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης που βρίσκεται κοντά στη διαπραγμάτευση, κληθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ να σχολιάσει τις εξελίξεις, σημείωνε χθες Τετάρτη: «Είμαστε πολύ μακριά από την εξεύρεση λύσης στο Eurogroup, με δεδομένο ότι η Γερμανία δεν έχει κάνει κανένα βήμα προόδου. Αν δεν υπάρξει κάποια θετική κίνηση τις επόμενες ώρες ή κατά τη διάρκεια του Eurogroup από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, τότε φαίνεται ότι την «καυτή πατάτα» θα αναγκαστεί να την πάρει στα χέρια της η κ. Μέρκελ».

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ήδη συνεννοηθεί με τον Ντ. Τουσκ ότι σε περίπτωση αποτυχίας του Eurogroup, την επομένη το πρωί θα κατατεθεί γραπτό αίτημα για τη σύγκληση του Euro Summit (Σύνοδος των 19 χωρών της Ευρωζώνης), στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Την ίδια ώρα, η γερμανική  TAZ εστιάζει στη στάση του Β. Σόιμπλε αναφορικά με το ζήτημα του ελληνικού χρέους ενόψει Eurogroup σε άρθρο με τίτλο «Η ελάφρυνση του χρέους αναβάλλεται». Ειδικότερα σημειώνει: «Αυτή τη φορά ακόμη και Β. Σόιμπλε είναι αισιόδοξος. ‘Αυτή τη φορά θα καταφέρουμε κάτι’, είπε ο ίδιος πριν από τη συνάντηση των υπ. Οικονομικών στο Λουξεμβούργο.(…) ‘Θα το δείτε‘ (…) Aυτό προκάλεσε χαρά στις χρηματαγορές. Η απειλή μιας χρεοκοπίας για την Ελλάδα που υφέρπει εδώ και χρόνια μοιάζει να έχει αποφευχθεί, το Grexit, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι πλέον επί τάπητος. Κι όμως, στις Βρυξέλλες ο ενθουσιασμός μοιάζει να έχει μετριαστεί. Διότι ο Σόιμπλε δεν είπε κάτι για τη διαμάχη του με το ΔΝΤ. Κι εδώ ακριβώς έγκειται η δυσκολία.»

Στη συνέχεια η εφημερίδα του Βερολίνου κάνει για ακόμη μια φορά μια σύνοψη της συνεχιζόμενης διαμάχης μεταξύ ΔΝΤ και Β. Σόιμπλε, εκθέτοντας τις διαφορετικές προσεγγίσεις. «Το ΔΝΤ εδώ και χρόνια ζητά ευρύτατες ελαφρύνσεις στο ελληνικό χρέος», ωστόσο «Ο Σόιμπλε εξακολουθεί να είναι κατά ενός κουρέματος» αν και συγχρόνως επιθυμεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στον τρέχον τρίτο πρόγραμμα. Η ΤΑΖ σημειώνει επ’ αυτού: «Πρόκειται για την τέλεια παγίδα – oι δύο αυτές αξιώσεις είναι μεταξύ τους ασυμβίβαστες. Επί εβδομάδες δανειστές και Ελλάδα προσπάθησαν να βρουν μια διέξοδο. Πρέπει να βρεθεί λύση μέχρι τη συνάντηση στο Λουξεμβούργο, λένε πολλοί. Ωστόσο αυτό που διαφαίνεται είναι μια ακόμη αναβολή της λύσης για τα μέσα του 2018, όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα». Για το λόγο αυτό το ΔΝΤ προτείνει στον Σόιμπλε «ένα ασυνήθιστο ντιλ», να συμμετάσχει μεν στο πρόγραμμα αλλά το επίμαχο θέμα της ελάφρυνσης να αναβληθεί. Όπως σημειώνει η TAZ κάτι τέτοιο θα «θα ήταν τέλειο για τον Σόιμπλε« ενόψει των γερμανικών εκλογών, αλλά όχι και για τον Αλέξη Τσίπρα, που πόνταρε πολλά στο κούρεμα χρέους. «Η μόνη ελπίδα για τον Τσίπρα έρχεται από τη Γαλλία» και την πρόταση Λεμέρ, σημειώνει η εφημερίδα, εντούτοις παραμένει αβέβαιο αν το γαλλικό σχέδιο θα είχε την υποστήριξη του Σόιμπλε.

Π. Μοσκοβισί: Αναλάβατε τη δική σας ευθύνη, είναι καιρός να αναλάβουμε τη δική μας

Ο Πιερ Μοσκοβισί, ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, δήλωσε χθες Τετάρτη στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Politico ότι θέλει να υπάρξει βαθιά μεταρρύθμιση του τρόπου που λειτουργεί το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Ο Μοσκοβισί, υπενθυμίζοντας ότι έχει πάρει μέρος σε πάνω από 80 συνεδριάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα, δήλωσε ότι έχει καταληφθεί από «απόγνωση». «Αποφασίζουμε πίσω από κλειστές πόρτες τη μοίρα 11 εκατομμυρίων ανθρώπων», σημείωσε και πρόσθεσε ότι κάποιες φορές, το συμβούλιο βασίζεται σε ανεπαρκή πληροφόρηση και η έλλειψη λογοδοσίας που αποτελεί χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι απαράδεκτη.

Για τον Μοσκοβισί, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με ανθρώπινο πρόσωπο είναι το αντίδοτο στην εικόνα της ανελέητης λιτότητας που προώθησαν τα τελευταία χρόνια οι θεσμοί της ΕΕ. «Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη. Αλλά διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν σημαίνει πόνος. Δεν σημαίνει ότι κάποιος τιμωρείται», σημείωσε. Χρειάζεται οι εθνικές κυβερνήσεις να αναλάβουν μεγαλύτερες ευθύνες όσον αφορά την Ελλάδα. Το μήνυμά του προς τους Έλληνες είναι: «Κάνατε αυτά που σας αναλογούσαν. Αναλάβατε τη δική σας ευθύνη. Τώρα πρέπει να αναλάβουμε τη δική μας».

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top